Record pentru Liga 1: Craiova lui Mangia a dat gol în fiecare dintre cele 15 etape. Băluță (titular în meci oficial!) și Bancu au jucat la națională. Echipa are doar o înfrângere, și aia prin cribdă. Cu formula lui napolitană și ofensiva lui liliputană, Devis Mangia încântă. Jocuri de cuvinte-n presă: Devis – de vis; unde sunt coșmarurile de altădată? De când n-a mai avut Craiova titlul de campioană drept obiectiv declarat? Microbiștii olteni smulg abonamentele pentru noul stadion din mâinile vânzătorilor.
După meciul Sepsi – CS Universitatea din Cupa României, Mateiu a spus la Digi Sport că până acum Craiova ieșea din Cupă de obicei din primul tur. Invitat la talkshow în studioul Digi, Mulțescu s-a enervat: cum, în ediția precedentă el a dus echipa-n semifinale, dar Craiova vrea să șteargă din istorie munca lui, asta e directiva conducerii clubului și pace.

Mulțescu are dreptate, a ajuns în semifinale. Mateiu are și el dreptate spunând „de obicei“, dacă pune la socoteală și Cupa Ligii, că nici n-o mai ști, sărmanul, în al patrulea an petrecut la Craiova, prin ce cupe a jucat. În ediția trecută, cu Mulțescu pe bancă, s-a întâmplat doar excepția.
Vom compara rezultatele de până acum ale lui Devis Mangia în cele 15 etape de Ligă 1 cu rezultatele din ediția precedentă ale lui Gheorghe Mulțescu, luând la socoteală doar primele 15 etape de la instalarea sa.
Recordul de vis. Cum spuneam, Craiova lui Mangia a dat măcar un gol în fiecare meci. Craiova lui Mulțescu a avut o singură partidă fără gol marcat: 0-0 la CFR Cluj. Și Mangia a jucat la CFR Cluj și a pierdut cu 2-1. Ce rezultat e mai bun, 0-0 sau 1-2?
Totuși, n-am început cu esențialul, care cât a obținut în clasament.
Linia de clasament a lui Mangia:
9 victorii, 5 egaluri, 1 înfrângere, golaveraj 24-12, 32 de puncte
Linia de clasament a lui Mulțescu:
9 victorii, 3 egaluri, 3 înfrângeri, golaveraj 23-15, 30 de puncte
După 15 etape, Mangia a totalizat cu 2 puncte mai mult decât izbutise Mulțescu. Nu-i chiar diferență de la cer la pământ. Impresionanta forță ofensivă a lui Mangia s-a concretizat cu 1 gol în plus, 24 față de 23.
Să vedem ce mai putem compara… Da, meciurile pe care cei doi M le-au avut cu același adversar, pe același teren. Ori numai acasă, ori numai în deplasare.
Rezultate mai bune ale lui Mangia în comparație cu Mulțescu:
1-1 la Steaua, față de 1-2
2-0 la Timișoara, față de 2-3
Rezultate mai bune ale lui Mulțescu în comparație cu Mangia:
0-0 la CFR Cluj, față de 1-2
2-1 cu Dinamo, față de 2-2
Rezultate identice. Ne gândeam aici la punctaje identice, dar iată c-au ieșit și aceleași scoruri, toate pe teren propriu:
2-0 cu Iași
1-0 cu Botoșani
1-1 cu Chiajna
Fotbaliști pe care i-a avut Mangia, nu și Mulțescu:
Tiago, Spahija, Datkovici, Martici, Rossi, Mitriță, Roman.
Fotbaliști pe care i-a avut Mulțescu, nu și Mangia:
Vătăjelu, Ivan, Kay, Acka, Madson, Rocha, Rambe, Dumitraș.
Și putem să-i mai trecem în beneficiul lui Mangia pe Screciu și Burlacu. Screciu, e adevărat, a debutat sub Mulțescu, în meciul cu Steaua, dar era mult prea tânăr ca să conteze pentru echipă. Și totuși, Mulțescu avea să-l rodeze serios în play off. Burlacu, excelent fotbalist azi, a fost accidentat în perioada Mulțescu la care facem referire. Ah, îl uitaserăm pe Bărbuț, aflat în prezent la dispoziția lui Mangia. N-a făcut el mare lucru pentru Craiova, dar măcar nu i-a mai dat gol, ca pe vremea lui Mulțescu. Clar, Mangia a avut lot mai numeros.
Ambii M au învins campioana en titre în deplasare: Mulțescu 2-1 la Astra, Mangia 2-0 la Viitorul.
Am oferit niște statistici care spun și nu spun mare lucru, în orice caz lasă-n suspans concluzia. Să punem, așadar, degetul pe rană:
Nicunul dintre antrenori n-a fost favorizat de arbitri cât să conteze.
Erori de arbitraj posibil decisive suportate de Mangia:
1-2 la CFR Cluj. CFR a deschis scorul dintr-un penalti despre care oamenii care se pricep au spus că n-a prea fost.
Erori de arbitraj posibil decisive suportate de Mulțescu:
1-2 la Steaua. La 1-1, Steaua a marcat dintr-un penalti dat la un henț (nici ăla cert) comis de Acka în afara careului;
2-3 la Timișoara. Două penaltiuri date degeaba timișorenilor, două refuzate craiovenilor;
2-2 la Mediaș. Gol din ofsaid marcat la 1-1 de Mediaș.
Se putea ca Steaua să câștige și fără acel 11 metri împotriva Craiovei lui Mulțescu și ca echipa lui Mangia să piardă la Cluj chiar și cruțată de penalti, putea să iasă, cu arbitraj corect, orice rezultat din aceste două meciuri și din cel de la Mediaș. Erau însă șanse enorme ca echipa lui Gigi Mulțescu să fi câștigat la Timișoara. Avea 2-1 în minutul 80, după un penalti dat gratuit gazdelor și altul neacordat ei, când Timișoara a mai căpătat un 11 metri de pomană, iar Craiovei i-a refuzat arbitrul unul valabil. La 2-2, când Craiova s-a năpustit să egaleze, Bărbuț de la Timișoara a dat gol. Să fi greșit arbitrul doar pe jumătate în favoarea Tmișoarei din cât a greșit, și Craiova ar fi câștigat meciul, în loc să-l piardă.
Cu arbitraje corecte, Craiova antrenată de Mulțescu se cam pare că ar fi făcut 3 puncte în plus, așadar ar fi avut 33 în 15 meciuri. Craiova antrenată de Mangia are 32.
Și poate să se supere nea Gigi Mulțescu și pe noi, dar ce-a urmat după acele prime 15 etape cu el pe bancă a fost catastrofă: 13 puncte din 11 meciuri în sezonul regulat, 9 puncte din 10 meciuri în play off.
De acum, Devis Mangia n-are cum să nu-l depășească pe Gheorghe Mulțescu. Nici dacă nu se prezintă el la meciuri, echipa n-o să ia mai puține puncte decât cu predecesorul. Doar că de data data asta nu mai avem insolvente în Liga 1, iar bilete pentru Europa primesc sigur numai primele trei clasate.
Și până atunci, uite-acușica, vine Steaua, iar dacă, la fel ca de obicei, Craiova o să piardă, frumoasa temelie durată de Mangia o să se facă praf și pulbere.