În ultimul meci de campionat, cel cu CFR Cluj, CS Universitatea a ținut din nou pe banca de rezerve niște fotbaliști foarte tineri. Din cele 6 etape jucate în play out, Craiova a folosit tinere speranțe doar în două rânduri. Cu Voluntari, când avea în avantaj 3 goluri pe tabelă și 2 oameni în teren, a intrat pentru 20 de minute Robert Petre și pentru 7 minute Ciocoteală. Apoi la Iași, când gazdele aveau tot 3 goluri avantaj, a intrat Robert Petre, în minutul 80.
E o regulă: ca să încerce fotbaliști tineri, CS Universitatea trebuie ori să conducă, ori să fie condusă cu 3-0. La Chiajna, când gazdele aveau 1-0, antrenorul Mogoșanu, deși i-ar fi trebuit forțe proaspete, n-a făcut decât două înlocuiri, că nu mai avea jucători experimentați la dispoziție. Să călească un tinerel în focul unei lupte grele – nici vorbă. Oricum, 1-0 s-a terminat.
În două ediții jucate în prima ligă, CS Universitatea a lansat un singur fotbalist foarte tânăr, pe Ivan. Fundașul central Avrămia a stat pe tușă un an, după care clubul i-a dat papucii, optând în apărare pentru un paliativ: Iliev, de 35 de ani. Că prezența în play off nu trebuia ratată, cum să ajungi acolo cu puștani? Uite că Gheorghe Hagi nu și-a mai pus problema asta…
Nici Cârstea n-a primit vreo șansă. Nici Gorovei, care ar fi meritat-o măcar pentru piciorul rupt la antrenament. Ce să mai zicem de Cristi Ganea, strălucitor la Viitorul, izgonit de la echipa care i-a păstrat pe expirații Varga și Ferfelea.
În afară de steme și palmares, CS Universitatea ar mai putea să ia ceva de la înaintași, indiferent pe ce post or fi jucat.
Îngăduiți-ne să facem ce-a făcut Eminescu în Scrisoarea III: o antiteză cu trecutul glorios.
Dintre cei care au fost oamenii Craiovei Maxima, unora nu le-a permis legea să-și sărbătorească primul meci în Divizia A într-un local, fiind minori. Îi înșiruim în ordinea cronologică a debutului la Universitatea:
Donose: 16 ani și 3 luni
Balaci: 16 ani și 11 luni
Lung: 17 ani și 11 luni
Cămătaru: 16 ani și 4 luni
Irimescu: 17 ani și 4 luni.
Geolgău: 15 ani și 8 luni
Beldeanu, venit la vârsta de 25 de ani la Craiova, avea ceva experiență:17 ani și 6 luni la vremea primului său meci în A, la Progresul București.
Craiova Maxima a ținut 4 ediții de campionat, din 1979 până-n 1983. Să vedem câți ani aveau la primul meci în A și ceilalți fotbaliști care au jucat la Universitatea în perioada ei de apogeu.
Ștefănescu a debutat la Steaua, la 18 ani și 2 luni.
Ceilalți au făcut-o sub tricoul Științei:
Negrilă: 19 ani și 11 luni
Crișan: 19 ani și 3 luni
Cârțu: 20 de ani și 9 luni
Tilihoi: 20 de ani
Boldici: 20 de ani
Țicleanu: 18 ani și 4 luni
Ungureanu: 20 de ani și 9 luni.
Repetăm, Universitatea Craiova juca în Divizia A, nu într-o competiție under 21. Cele mai multe dintre debuturile acestea li se datorează antrenorilor Constantin Cernăianu și Constantin Teașcă. (Din păcate pentru Teașcă, în edița petrecută de el la Craiova, 1976-77, echipa n-a fost într-o cupă europeană). Ei n-au trimis adolescenți în teren la diferențe de scor insurmontabile; au făcut-o în meciuri de uriașă importanță uneori, au jucat cu ei titulari, i-au băgat des.
Avem exemple inclusiv din partide europene.
În 1973, Balaci abia împlinise 17 ani când a intrat (în locul lui Marcu) cu Fiorentina, în deplasare (0-0). După un asemenea rezultat, vă dați seama ce speranțe oltenești se legau de meciul retur, de la Craiova. Ei bine, la 3 octombrie 1973, Ilie Balaci, la mai puțin de 17 ani și o lună, a fost titular. Craiova a câștigat cu 1-0. Ilie a jucat din primul minut și în dubla următoare, cu Standard Liege (0-2 și 1-1).
Într-un meci capital pentru titlul de campioană, la Ploiești, cu Petrolul, în ultima etapă a ediției 1973-74, Niculescu n-a putut să joace. A fost fundaș dreapta un debutant de la echipa de speranțe, Negrilă. Craiova n-a luat gol, Negrilă a luat nota 9 în ziarul Sportul.
În 1974, la prima participare a Universității în Cupa Campionilor , cu Atvitaberg, în prima manșă, pe Central (2-1), prezența lui Balaci în primul 11 era o banalitate. A fost titular însă și portarul Lung, devenit major în urmă cu 9 zile, la o zi după Balaci. Titular, la 19 ani și ceva, și Crișan.
În 1975, în Cupa UEFA, primul tur, prima manșă, la Craiova, meci cu Steaua Roșie (1-3). La un an de la debutul său în A, Cămătaru, care mai avea vreo 8 luni de zile până la majorat, a intrat în locul experimentatului Crișan (20 de ani).
În finala Cupei cu Steaua din 1977 (2-1), trei dintre titulari avuseseră primul meci în A în ultima ediție de campionat: Boldici, Tilihoi și Cârțu (care a și dat un gol). În următoarea finală a Cupei (3-1 cu Olimpia Satu Mare), a mai apărut unul în aceeași situație, Ungureanu.
În 1979, la Leeds, Tilihoi a fost suspendat. I-a suplinit lipsa stoperul Bumbescu, de 19 ani. Echipa n-a primit gol (și a dat două). Nu primise gol, cu Bumbescu de asemenea titular, nici în deplasarea din turul precedent, 0-0 cu Wienner Sportclub.