Spațiu în Centrul Vechi, raiul cârciumarilor, scos la licitație! RAADPFL Craiova a anunțat pe saitul său, la data de 30 ianuarie anul acesta:
Ne interesează primul spațiu enumerat, orice craiovean adult a trecut de câteva mii de ori pe lângă el, pe strada Cuza, colț cu Panait Mușoiu, cum cobori dinspre Teatru:
Pe Lipscani și celelalte vechi străzi comerciale din preajmă, nu mai găsești să dai cu tunul vreo ceaprăzărie, tâmplărie, croitorie, cizmărie, galanterie. Dacă ții morțiș să ai în Centrul Vechi, la parter și la stradă, o unitate comercială terminată-n „rie“, aceea poate fi doar pizzerie, gelaterie, hai și covrigărie. E ordin de la Primărie.
Pentru incinta de pe A.I. Cuza nr. 6 s-au înscris la licitație cinci părți, achitând fiecare 176 de lei pentru caietul de sarcini și 2.000 de lei cauținune (dacă nu câștigă, acești bani îi recuperează).
1. Gheorghe Marinescu, zis Jeane Opeceu, fost director la Protecția Consumatorului, acum comisar-șef tot acolo, și revoluționar cu diplomă.
2. Patronii celui mai de fală restaurant din Centrul Vechi, Iberico. Mai au vreo trei localuri în Craiova, inclusiv la hotarul cu Centrul Vechi, cum ar fi Scena, de lîngă Lumea Copiilor.
3. Gigi Ionescu. Un fals concurent independent, propulsat de oamenii de la Iberico, al căror angajat este. Așa cum există iepurași care intră-n cursele de fond să facă jocul campionilor.
4. O firmă, Risto, care nu ține alte cârciumi în centru.
5. Barul Da Vinci, vecin pe strada Panait Mușoiu cu spațiul disputat.
Licitația anunțată pentru 15 februarie n-a avut loc. Participanții au venit în sală și au plecat acasă, urmând să fie anunțați în cel mai scurt timp despre mersul lucrurilor. A trecut de atunci un timp cam lung, și n-au primit nicio veste.
Motivul amânării licitației? Gheorghe Marinescu a conestat-o prin adrese către Primărie și RAADPFL. El ochise de mult spațiul și considera că i se cuvine, ca revoluționar:
Gheorghe Marinescu preferă să cumpere spațiul, acceptă și să-l închirieze, dar fără licitație și cu negociere directă. În trei locuri ale cererii indică și în ce temei: „Legea 341/ 2004, art. 5, alin. 1, lit. k“. Am dat și noi căutarea, am găsit legea cu pricina și am văzut că Gheorghe Marinescu, după ce că scrie „primăria craiova“ ca pe Facebook, nu e în stare să invoce corect o lege în interesul lui: e litera c, nu litera k…
Litera k se referă la dreptul revoluționarilor la transport gratuit, cu autobuzul și cu trenul. Păi noi, dac-am fi instanță, am merge la litera k, citată de reclamant, am vedea că litera k nu pomenește despre atribuirea spațiilor și l-am trimite pe nea Jeane la plimbare. Gratis.
Obținerea calității legale de revoluționar e ambiguă. Nu se știe dacă e suficient să fi strigat pe străzi „Ceaușescu, porc bătrân,/ Nu ești bun nici de Crăciun!“, eventual după fuga dictatorului, sau trebuie să fi omorât un terorist. Nici legea care răsplătește bravii revoluționari nu se știe precis ce spune: ai dreptul la un singur spațiu comercial toată viața, anual, o dată la zece ani? Nu de alta, dar Jeane Marinescu a mai luat spații.
Celelalte patru (în fapt, trei) părți licitante au însă de așteptat mai mult decât credeau. Mai sunt unii, de data asta urmași de revoluționar, care au revendicat tot atribuirea directă a incintei pe pe A.I. Cuza, ba ei o vor și pe aceea de pe Frații Buzești 4 A, parter, chit că suprafața depășește prevederea legală cu 7,11 metri pătrați. E vorba de Ana-Maria Constantinescu și fratele ei. Și n-ar fi familia Constantinescu la primul spațiu căpătat astfel. Nici măcar la al doilea: și-a mai adjudecat cât pentru o covrigărie pe Lipscani și un bar pe Cuza, peste drum de Universitate, Max sau Maxx îi zicea la un moment dat.
Ana-Maria a stârnit cândva ceva vâlvă-n presa craioveană. La ea se referă acest titlu al Gazetei de Sud din 6 aprilie 2013: „Primărița ș-a pus șoferița directoare la Casa de Cultură“. (Ce chestie, azi suntem tot în 6 aprilie!) Pesemne că există și o lege, un aliniat și o literă cum că revoluționarii și urmașii lor e obligatoriu să primească funcții de coducere la instituții bugetare: am vorbit până acum despre un revoluționar și doi urmași de revoluționar, și iată că două treimi dintre ei au ocupat demnități. Și mai cunoaștem cazuri.
Dar și participanții la licitație, și cei care vor spațiul fără licitație, s-ar putea să aștepte degeaba. Din câte am aflat recent, nu contează de unde (de fapt, contează, dar nu spunem), Primăria Craiova va cere de la RAADPFL incinta fostei papetării-mercerii de pe A.I. Cuza. Cine va intra acolo n-o va face ca să mănânce o șaormă cu de toate, ci să afle una-alta despre destinațiile de vacanță ale meleagurilor noastre. Primăria vrea să înființeze acolo primul centru de informare turistică din oraș.
Florin Băltărețu și Șerban Comănescu