Am adresat întrebările de mai jos tuturor celor care-și încearcă norocul la funcția de primar al Craiovei. Le publicăm zilnic răspunsurile, întocmai cum le-au formulat candidații și în ordinea în care ni le-au trimis sau ni le vom trimite. Cel mai prompt dintre toți, reprezentantul ALDE, inaugurează rubrica zilnică.
Care este cel mai important lucru pe care, devenind primar, sunteți sigur că l-ați putea face pentru Craiova într-un mandat?
Primul obiectiv: să-i redau statutul de Capitală a Olteniei. Primul lucru pe care sunt sigur că-l voi face: condiţii decente de trai, pentru cei cu posibilităţi materiale modeste: încălzire mai puţin scumpă, transport în comun tentant şi pentru cei cu maşini mici, asigurarea unui climat de siguranţă pentru orice cetăţean.
Ați câștigat alegerile! Dintre candidații pe care i-ați învins, l-ați pune vice pe vreunul?
Da. Pe Dan Cherciu, din două motive foarte clare:
– Am fost colegi la liceu şi-l cunosc relativ bine;
– Este un “Gică contra” de vocaţie (cum a demonstrat în cele două mandate de consilier şi de care face uz acum în campanie). Nu că Horaţiu Buzatu n-ar fi! Dar este “conflictual prin vocaţie”, ceea ce este altceva… În toate Consiliile de Administraţie pe care le-am coordonat mi-am luat un astfel de coleg. Este mai înţelept să existe lângă mine!
Vă sună un prieten care nu cunoaște Craiova, are de petrecut o zi liberă în acest oraș și vă cere sfatul. Ce sfat îi dați?
Îi voi recomanda cel mai bun ghid cu care să viziteze oraşul: Mircea Vasile Năstase
Un primar al Craiovei cu mandate multe și scurte, Nicolae Romanescu, a spus: „Craiova e orașul tâmpiților solemni“. Care dintre oficialitățile urbei credeți că ilustrează cel mai bine această vorbă?
Mă abţin la acestă întrebare provocatoare! Sunt prea mulţi…
În Craiova există străzile Gheorghe Chițu, Nicolae Romanescu, Emanoil Chinezu. Dac-ați deveni și dumneavoastră primar, precum cei de mai sus, ce stradă actuală a orașului ați prefera să vă poarte peste un secol numele?
O stradă este prea puţin! Numele unui cartier periferic. Să-şi amintească locuitorii că voi fi/am fost singurul primar care îi pune pe picior de egalitate cu cei “din centru”…oferindu-le condiţii decente de trai, nu ca acum. Suntem cu toţii cetăţeni ai Craiovei. M-am născut şi am copilărit în centru (Str. Ştefan cel Mare – faci 5 minute “cu picioarele tăiate” până la Universitate), dar nu înseamnă să dispreţuim pe cei de la periferie…
Dacă peștișorul de aur v-ar oferi posibilitatea să eliminați unul dintre contracandidați din competiție, pe cine ați alege?
“Peştişorul de Aur” se numeşte electoratul craiovean. El îi va elimina pe toţi, alegând un profesor care are viziune asupra oraşului. Când faci educaţie şi formare (altfel spus – şlefuieşti destine) este exclus să nu fi apreciat, chiar şi de electoratul “celor trei trandafiri”! Am demostrat că pot gândi şi cu mintea, dar şi cu sufletul…
În 2013-2014, două echipe de fotbal ale Craiovei au fost adversare în Diviza B. Ați ținut cu CS Universitatea sau cu FC Universitatea?
Fotbalul nu a fost “punctual meu forte”. Am iubit şi iubesc “Campioana unei mari iubiri”!
Fără să dați pe Google, știți cine a fost primul primar al Craiovei?
NU! Nu cred că este aşa de ruşinos că nu ştiu numele primului primar. Cunosc în schimb numele celui care-i va reda strălucirea: Mircea Vasile NĂSTASE