„Vom fructifica unul dintre principalele noastre avantaje, existența unui centru universitar puternic, cu o foarte bună reputație.“
Cosmin Vasile, vicepreședinte al Consiliului Județean (CJ) Dolj și, totodată, candidatul alianței PSD+ALDE pentru președinția instituției în mandatul 2020 – 2024, se angajează să amplifice una dintre cele mai reușite strategii ale CJ din ultimii ani, cea care urmărește să sprijine mediul de afaceri, să atragă în zonă investitori și să contribuie la crearea de locuri de muncă.
Cosmin Vasile vede în mediul universitar, în resursa umană bine pregătită și în șansa pe care o reprezintă finanțarea europeană principalele argumente care vor asigura o intensificare a dezvoltării economice a județului.
„Vom folosi experiența anterioară și accesul tot mai bun la fondurile puse la dispoziție de Uniunea Europeană pentru a spori implicarea noastră în sectoare cu valoare adăugată mare. În felul acesta, vom fructifica și unul dintre principalele avantaje ale Craiovei și ale județului nostru, existența unui centru universitar puternic, cu o bogată tradiție și cu o foarte bună reputație, capabil să formeze specialiști performanți în domenii de viitor. Cu siguranță că toți ne dorim ca acești tineri valoroși, pregătiți de facultățile craiovene, să aibă cât mai multe opțiuni de a rămâne să lucreze în Bănie, după absolvire“, a declarat Cosmin Vasile.
Slujbe stabile și salarii consistente
Pachetul de acțiuni pe care candidatul PSD+ALDE și echipa care îl susține și le asumă cuprinde proiecte care vor rezolva necesități majore ale județului în sfera economică, asigurând dezvoltarea afacerilor în ramuri capabile să asigure slujbe stabile și salarii consistente.
„Prioritatea o reprezintă crearea unui parc destinat întreprinzătorilor din domeniul tehnologiei informației, investiție pentru care vom stabili un parteneriat cu Universitatea din Craiova și primăria municipiului și, împreună, vom accesa fonduri europene prin Programul Operațional Regional SV Oltenia. Vom asigura astfel o clădire modernă de birouri, cu toate rețelele și serviciile de comunicații necesare, cu săli care pot găzdui conferințe, instruiri, prezentări.
În aceeași formulă de colaborare și din aceeași sursă de finanțare, vom înființa în Craiova un parc de transfer tehnologic, care va susține dezvoltarea ramurilor economice ce pun în valoare rezultate ale cercetării și inovării. Acesta va fi prevăzut cu propriul incubator de afaceri, cu spații expoziționale, dar și cu laboratoare de testare și de elaborare a prototipurilor“, a afirmat Cosmin Vasile.
Fonduri europene pentru un terminal intermodal
Un alt proiect de importanță majoră în sectorul economic vine atât în sprijinul industriilor locale care trebuie să-și expedieze producția către piețele de desfacere, cât și al întreprinzătorilor care se aprovizionează cu materii prime. „Vom construi, în zona Aeroportului Internațional Craiova, un terminal intermodal, dotat cu utilaje și instalații tip pod rulant, cu ajutorul cărora mărfurile vor fi transferate din vagoane către camioane și tiruri sau invers. Tot aici vor fi amenajate spații administrative, dar și o zonă pentru depozitare, cu platformă pentru încărcare și descărcare“, a precizat candidatul alianței electorale PSD+ALDE la funcția de președinte al Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile. Finanțarea necesară construirii și dotării terminalului intermodal urmează să fie obținută în cadrul unor proiecte cu fonduri europene, derulate prin Programul Operațional Infrastructură Mare și Programul Operațional Transport.
Cu siguranță că toți ne dorim ca acești tineri valoroși, pregătiți de facultățile craiovene, să aibă cât mai multe opțiuni de a rămâne să lucreze în Bănie, după absolvire – Cosmin Vasile.
Parcurile industriale, dovadă clară pentru o strategie eficientă
Succesul demersurilor deja derulate de administrația PSD în sfera economică este probat de rezultatele remarcabile ale celor două parcuri industriale înființate de Consiliul Județean Dolj în parteneriat cu autoritățile locale și în mod special cu Primăria Municipiului Craiova.
Rațiunea strategiei de susținere a mediului de afaceri a fost aceea de a încuraja instalarea în zonă a unor întreprinzători capabili să realizeze investiții consistente și să creeze locuri de muncă stabile, în beneficiul doljenilor.
În acest sens, companiilor interesate le-au fost acordate o serie de facilități care s-au dovedit a fi hotărâtoare: tarife modice de închiriere, acces la toate rețelele de utilitate publică, precum și scutiri de la plata autorizațiilor de construire, a impozitelor pentru clădiri, a taxelor pentru terenuri.
Prima etapă a acestei strategii a condus la crearea Parcului Industrial Craiova, o platformă de afaceri cu suprafața de peste 18 hectare, acum complet ocupată, care a generat, de-a lungul existenței sale, aproximativ 1.600 de locuri de muncă, are 40 de rezidenți și a atras investiții de 40 de milioane de euro.
Nou incubator de afaceri la Craiova
Administrația PSD a repetat reușita prin dezvoltarea celui de-al doilea parc industrial, High-Tech Industry Park (HTIP), cu o suprafață și mai generoasă, de aproximativ 30 de hectare, dintre care 23 destinate companiilor rezidente.
„Faptul că, la mai puțin de un an de când avea loc inaugurarea primei investiții în HTIP, și această nouă platformă industrială este aproape complet ocupată demonstrează cât de necesară a fost această inițiativă a Consiliului Județean Dolj și a Primăriei Municipiului Craiova și cât de bine a fost ea receptată de către mediul de afaceri.
De aceea, continuăm acest proiect și, în mandatul următor, vom atrage fonduri europene pentru a construi aici un incubator de afaceri, o clădire cu 4 niveluri în care vom pune la dispoziția investitorilor spații de producție și de servicii, birouri, o sală de conferințe și una pentru expoziții“, a declarat candidatul alianței PSD+ALDE la președinția CJ Dolj, Cosmin Vasile.
INFOGRAFIE
High-Tech Industry Park
- 23 ha oferite spre închiriere
- 46 companii atrase în parcul industrial
- 29,5 milioane euro investiții asumate de rezidenți
- 2.800 noi locuri de muncă pentru doljeni
Comandat de PSD-Dolj, executat de Asociația „Visit Oltenia”, COD AEP 21200020