La Craiova, învățământul științific a făcut primii pași în condiții anevoioase, riscante. Dacă-n urmă cu șase secole un student al Universității din localitate avea examen (sau colocviu) la geografie și susținea că Pământul e rotund, îl lăsau repetent și-l mai și ardeau pe rug.
În data de 8 noiembrie 2019, Universitatea din Craiova a sărbătorit 600 de ani de activitate pe tărâm științific, potrivit comunicatului emis de venerabila instituție:
Așadar, în 1419, porțile Universității craiovene i s-au deschis primei generații de studenți. La Bologna, tinerii studioși mergeau la cursuri și dădeau examene de peste trei sute de ani și mai existau în Europa unele universități cu oarecare tradiție: Cambridge, Oxford, Padova. Dar la Craiova atunci a fost posibil, în 1419. Oricum, marile universități din țară, precum cele din Pitești sau Târgoviște, nu numără nici pe departe 60 de decenii de viață.
Mircea cel Bătrân a domnit până-n 1418, asta știam și noi. Puțin i-a lipsit să taie panglica instituției de învățământ superior de lângă Rovine. Am dat pe Wikipedia să vedem cine i-a urmat pe tronul Țării Românești: primul său fiu, Mihail I, care a rezistat doar până-n 1420, când turcii l-au răpus în luptă. Suficient cât să lase-n urmă un lucru măreț, fiindcă el este, cu siguranță, ctitorul Universității din Craiova. De unde și denumirea aulei în care s-a ținut conferința aniversară.