Compania de Apă Oltenia SA a depus la Ministerul Mediului, pe 4 iulie 2014, o cerere pentru extinderea sistemului de alimentare și canalizare din Craiova, pe Axa POS Mediu I. Proiectul presupune extinderea rețelei de alimentare cu apă potabilă în tot municipiul și are o valoare de 17 milioane de euro. Problema majoră cu care se confruntă însă Compania de Apă și Primăria Municipiului Craiova, constă în refuzul cetățenilor de a colabora cu instituțiile și de a trece în domeniul public străzile private, apărând riscul pierderii fondurilor europene.
“De patru luni suntem în teren cu cadrastrist, notar după noi, reprezentant al Primariei, reprezentant al Companiei de Apâ, cetățenii practic nu trebuie decât să vină cu buletinul în fața notarului și să își dea acceptul ca să poata să se treacă strada în domeniul public. Dacă nu trecem străzile în domeniul public, este inutil să vă spun că nu putem să accesăm bani europeni. Până la această dată, dupa 4 luni de zile, suntem în situația în care doar 5% dintre străzi sunt conformate (dintre străzile care trebuiau să intre pe aceste economii). Dacă într-o săptămână și jumătate nu reușim să convingem toți cetățenii de pe aceste străzi să răspundă demersului nostru, va trebui să oprim programul de finanțare. Mai précis, va trebui să facem o nouă cerere de finanțare, din care să scoatem toate străzile pe care sunt probleme, dar asta înseamnă că nu se știe când vom mai beneficia de fonduri europene și vom reusi să introducem la toată lumea canalizare și apă potabilă”, a declarat în cadrul conferinței de presă organizată luni, primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu.
Primăria Craiova și Compania de Apă Oltenia SA mai au la dispoziție o săptămână și jumătate, pentru a contacta oamenii și pentru a-i convinge să doneze străzile și aleile din domeniu privat. Lia Olguța Vasilescu și Gabi Lupăncescu, director pentru Fonduri Europene la Compania de Apă Oltenia SA, au precizat că Ministerul Mediului a transmis că fără semnătura fiecărui proprietar de stradă sau alee privată din Craiova, nu se pot accesa fondurile europene pentru alimentarea cu apă potabilă a municipiului pănă la sfârșitul anului 2015.
Reprezentanții instituțiilor menționate mai sus vor merge din nou din casă în casă, după următorul program:
- Cartierul Izvorul Rece: 22 octombrie
- Cartierul Industriilor: 23 octombrie
- Cart Rovine: 24 octombrie
- Cartierul Brestei (cartirul cu cele mai mari probleme): 25, 26, 27 octombrie
- Cartierul Fața Luncii, Cartierul Catargiu, Cartierul Romanescu: 28 octombrie
- Cartierul Veteran: 28 octombrie
- Cartierul Gârlești: 29, 30 octombrie
- Cartierul Bariera Vâlcii: 31 octombrie – 1 noiembrie
“Este suficient ca un singur proprietar de pe stradă să nu vrea să facă această trecere în domeniul public, sau să nu fie găsit acasă, și străzile respective nu vor mai beneficia de aceste utilitați. Este păcat de Dumnezeu să avem bani europeni, să avem contracte de finanțare care stau să fie semnate, și să nu putem să ducem mai departe lucrările”, a adăugat primarul Craiovei.