Înainte de toate, trebuie să spunem că în toată povestea macabră petrecută în mijlocul orașului Craiova, în Grădina Botanică – singurul spațiu central de recreere al comunității noastre – există trei victime: Meliss Lungi, fata de 14 ani care a murit în urma loviturilor primite, Emanuel Bădică, tânărul de 19 ani care se zbate între viață și moarte în secția de ATI a Spitalului Județean și Alexandru Fojică, adolescentul de 17 ani și elev-militar al Colegiului Național Militar ,,Tudor Vladimirescu” din Craiova, cel care a decis să-și rezolve frustrările adolescentine și să-și descarce presiunea provocată de hormoni, prin lovituri de cuțit.
Da! Toți acești trei tineri sunt victime! Alexandru este probabil victimă a propriei familii, precum și o gravă eroare de evaluare a sistemului de învățământ militar din România. Meliss și Emanuel sunt nu numai victime ale tulburatului adolescent Alexandru, devenit criminal la abia 17 ani, ci și victime ale unei administrații locale indolentă, coruptă și incapabilă să asigure siguranța cetățenilor comunității noastre. Toți trei sunt victime ale statului român, un stat destructurat, luat ostatic de o mafie politică transpartinică și interlopă, de un cinism sinistru și criminal.
În mod indirect, trebuie spus un adevăr pe care, cu lașitate, noi, cetățenii Craiovei, încearcăm să-l facem uitat: fiecare dintre noi este vinovat, într-o măsură mai mare sau mai mică, pentru dezastrul politic, economic și social în care se scufundă Craiova!
Prin urmare, după ce vom citi acest articol, să mergem în fața oglinzii și să ne privim cu atenție, cu speranța că ni se vor înroși obrajii de rușine și dezgust…
Planul de Ordine şi Siguranţă Publică al Poliţiei Locale a Municipiului Craiova, pentru anul 2023
Da, Craiova are un astfel de Plan de Ordine și Siguranță Publică pentru anul 2023! Acest document a fost supus aprobării Consiliului Local al Municipiului Craiova prin adresa 12010/24.02.2023 comunicată de Poliția Locală a Municipiului Craiova.
În conformitate cu Ordinul 92/2011 emis de Ministerul Administrației și Internelor, pentru aprobarea Metodologiei de elaborare a planului de ordine si siguranță publică al politiei locale, Planul de ordine și siguranța publică se elaborează în mod obligatoriu până la data de 15 aprilie a fiecărui an sau ori de câte ori survin modificări în evoluția situației operative sau cu privire la efectivele de poliție locală participante la activitățile de menținere a ordinii și siguranței publice.
Conform acestui document, Poliția Locală a Municipiului Craiova „are componență teritorială de acțiune per raza Municipiului Craiova și își desfășoară activitatea în mod direct și nemijlocit sub autoritatea și controlul Primarului Municipiului Craiova. Obiectivele fundamentale ale Poliției Locale a Municipiului Craiova ar fi: apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanei, proprietății publice și private, creșterea siguranței cetățenilor, prevenirea și combaterea faptelor contravenționale și infracționale, a criminalității și infracționalității stradale etc.”
În textul Planului de Ordine şi Siguranţă Publică al Poliţiei Locale a Municipiului Craiova este prezentată componența Comisiei Locale de Ordine Publică, anume: Președinte Lia Olguța Vasilescu (Primarul Municipiului Craiova), membrii Nicoleta Miulescu (Secretar General al Municipiului Craiova), Marius Sorin Tițoiu (Șef Poliția Municipiului Craiova), Octavian Mateescu (Șef Poliția Locală a Municipiului Craiova), Dan Spânu (consilier local), Octavian Sorin Marinescu (consilier local), Manuel Borțoi (consilier local) și Oana Elena Nemțeanu (Șef Serviciu Resurse Umane Primăria Craiova).
Conform Art.29 din Legea 155/2010 a poliției locale, (1) Comisia locală are următoarele atribuţii:
a) asigură cooperarea dintre instituţiile şi serviciile publice cu atribuţii în domeniul ordinii şi al siguranţei publice la nivelul unităţii/subdiviziunii administrativ-teritoriale; b) avizează proiectul regulamentului de organizare şi funcţionare a poliţiei locale; c) elaborează proiectul planului de ordine şi siguranţă publică al unităţii/subdiviziunii administrativ-teritoriale, pe care îl actualizează anual; d) analizează periodic activităţile de menţinere a ordinii şi siguranţei publice la nivelul unităţii/subdiviziunii administrativ-teritoriale şi face propuneri pentru soluţionarea deficienţelor constatate şi pentru prevenirea faptelor care afectează climatul social; e) evaluează cerinţele specifice şi face propuneri privind necesarul de personal al poliţiei locale; f) prezintă autorităţii deliberative rapoarte anuale asupra modului de îndeplinire a prevederilor planului de ordine şi siguranţă publică al unităţii/subdiviziunii administrativ-teritoriale. În baza concluziilor desprinse din analizele efectuate, propune autorităţilor administraţiei publice locale iniţierea unor proiecte de hotărâri prin care să se prevină faptele care afectează climatul social.
În aceeași lege, se precizează că Poliția Locală are printre atribuțiile sale: să mențină ordinea publică în imediata apropiere a unităţilor de învăţământ publice, a unităţilor sanitare publice, în parcările auto aflate pe domeniul public sau privat al unităţii/subdiviziunii administrativ-teritoriale, în zonele comerciale şi de agrement, în parcuri, pieţe, cimitire, precum şi în alte asemenea locuri publice aflate în proprietatea şi/sau în administrarea unităţilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale sau a altor instituţii/servicii publice de interes local, stabilite prin planul de ordine şi siguranţă publică.
În Planul de Ordine şi Siguranţă Publică al Poliţiei Locale a Municipiului Craiova, la Capitolul I – Analiza Situației Operative, litera A) Teritoriul Municipiului Craiova, la zonele de agrement și obiective turistice este amintită și Grădina Botanică, cităm: Grădina Botanică – este situată în partea central-vestică a municipiului Craiova şi ocupă o suprafaţă de 17 ha, fiind un obiectiv vizitat de turiști, un loc de relaxare și promenadă pentru craioveni. Observăm că locul unde s-a produs tragedia sângeroasă este recunoscut în Planul de Ordine şi Siguranţă Publică al Poliţiei Locale a Municipiului Craiova ca un obiectiv important al orașului nostru, fiind constant vizitat de turiști și de craioveni.
Firesc, ne întrebăm: un obiectiv de asemenea importanță și cu o suprafață mare (vorbim totuși de 17 ha de grădini, alei, locuri de agrement etc.!) nu ar fi impus alocarea unor efective suficiente ale Poliției Locale pentru asigurarea unui grad sporit de siguranță pentru vizitatori?
Tot în acest document se precizească faptul că Poliția Locală a Municipiului Craiova are zone de competență similare Poliției Municipiului Craiova. Grădina Botanică se află în zona de responsabilitate a Serviciului Ordine Publică „Unirii” (cu sediul în str. Ion Maiorescu, nr.6, incinta Colegiului Național „Carol I”). Grădina Botanică se află și în responsabilitatea Secției 1 Poliție Craiova, cu sediul în str. Libertății, nr. 34, șeful secției fiind împuternicit comisar Cismaru Răzvan.
Această secție de Poliție deservește două zone de siguranță publică. În cadrul Zonei de Siguranță Publică Nr.2, este precizat Itinerariul de patrulare nr.10 – Grădina Botanică. Zona de patrulare a echipelor Poliției Locale – Serviciul Ordine Publică „Unirii” este aproape suprapusă peste zona Secției 1 Poliție Craiova. În plus, pentru realizarea activităților de patrulare, la dispoziția Poliției Locale a Municipiului Craiova se află și 5 vehicule cvadriciclu propulsate electric 100%, acestea fiind folosite pentru misiuni de patrulare în Parcul Romanescu, Parcul Tineretului, Parcul Hanul Doctorului, Centrul Istoric și Grădina Botanică, așa cum se precizează în Planul de Ordine şi Siguranţă Publică al Poliţiei Locale a Municipiului Craiova.
Din toate aceste informații, rezultă că obiectivul Grădina Botanică beneficiază, cel puțin teoretic, de o dublă protecție: una exercitată de Secția 1 Poliție Craiova și o alta exercitată de Serviciul Ordine Publică „Unirii” din cadrul Poliției Locale a Municipiului Craiova, inclusiv prin misiuni de patrulare cu echipaje de polițiști locali în vehicule propulsate electric.
În ciuda acestor mecanisme de asigurare a siguranței publice, cuprinse în Planul de Ordine şi Siguranţă Publică al Poliţiei Locale a Municipiului Craiova, în Grădina Botanică s-a produs o tragedie sângeroasă care a avut ca rezultat irosirea a trei vieți de adolescenți: Meliss, fata de 14 ani care a murit, Emanuel, tânărul de 19 ani care se zbate între viață și moarte în secția de ATI a Spitalului Județean și Alexandru Fojică, adolescentul de 17 ani care s-a transformat din speranță a Armatei Române într-un asasin sângeros.
Poliția Locală în discuțiile din interiorul Consiliului Local al Municipiului Craiova din anul 2023
În ședința ordinară a Consiliului Local Craiova din data de 26.01.2023, a fost prezentat și aprobat Bilanțul Poliției Locale a Municipiului Craiova privind activitățile desfășurate și rezultatele obținute în anul 2022.
Singurul consilier local care a avut de comentat a fost consilierul USR Cezar Drăgoescu, cităm:
„Legat de activitatea Poliţiei Locale, tot mai mulţi cetăţeni atrag atenţia că se întâmplă tot mai multe evenimente în jurul unităţilor de învăţământ, fie ele licee, şcoli, ş.a.m.d., iar copiii noştri, practic, nu sunt protejaţi în niciun fel, nici de Poliţia Locală, care ar trebui să asigure ordinea şi disciplina în cadrul acestor unităţi şi nici în jurul lor, şi nici de Jandarmeire. De când am preluat mandatul de consilier local, i-am spus atât dnei primar, cât şi Consiliului local să montăm camere de supraveghere în jurul şcolilor, liceelor şi locurilor de joacă, însă acest lucru nu se întâmplă şi, din păcate, au de suferit aici, copiii, pentru că nu există niciun fel de protecţie, Poliţia Locală nu am văzut-o active pe acest segment şi aş dori ca în 2023 să se ia la cunoştinţă acest aspect, astfel încât faptele de violenţă din jurul şcolilor şi liceelor din municipiul nostru să scadă. Vă mulţumesc!”
Acesta a primit răspuns din partea d-nei Primar PSD Lia Olguța Vasilescu, cităm:
„Dl. Drăgoescu, credeam că aţi înţeles de data trecută, de când am discutat, că există un plan de acţiune la nivelul întregului municipiu şi doar 12 şcoli sunt arondate către Poliţia Locală, restul sunt la Jandarmerie sau la Poliţia Naţională. Întâmplător sau nu, ai noştri chiar se văd. Dacă mergeţi la Şcoala 2, o să vedeţi în fiecare dimineaţă că este Poliţia Locală acolo, dirijând traficul. Şi la alte şcoli care le sunt arondate lor. Dacă aveţi, însă, de făcut vreo interpelare către celelalte, puteţi să o faceţi direct la instituţiile respective. În ceea ce priveşte camerele de luat vederi, sunt 500 de camere care sunt prinse a fi bugetate anul acesta. Şi ele vor intra fix pe zona şcolilor, a cimitirelor, a zonelor cu conţinut criminogen, a platformelor de gunoi, ş.a.m.d., exact acolo unde este nevoie şi unde sunt solicitate de cetăţeni.”
În ședința Consiliului Local Craiova din data de 30.03.2023, a fost prezentat și aprobat Proiect de hotărâre privind aprobarea Planului de Ordine şi Siguranţă Publică al Poliţiei Locale a Municipiului Craiova, pentru anul 2023.
Un singur consilier local a avut de comentat, anume consilierul USR Teodorescu Cosmin, cităm:
„O scurtă rugăminte cu care am mai venit în Consiliul Local. Pentru Poliţia Locală, dacă se poate, să intervină şi să fie mai prezentă în mijloacele de transport în comun. Cum am mai zis, sunt diverse cazuri în care persoane care nu prea sunt în regulă cu legea, circulă cu mijloacele de transport în comun şi săvârşesc diverse fapte. Mulţumesc!”
Acesta a primit răspuns de la d-na Viceprimar Filip Aurelia, cităm:
„Nu intră în atribuţiile Poliţiei Locale aşa ceva. Numai la solicitări în cazuri exprese, Poliţia Locală are grijă de ordinea publică pe domeniul public al municipiului Craiova. Doar la acţiuni bine organizate participă şi ei. Norocul nostru că noile autobuze şi tramvaie au camere video monitorizate tot de Poliţia Locală şi sper să nu mai fie astfel de acte.”
Planul a fost aprobat cu unanimitate de voturi…
Reacția Primarului Lia Ogulța Vasilescu – cum să treci sub tăcere propria responsabilitate și să transformi niște polițiști locali incompenteți în „eroi”
Primarul PSD al Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, în ziua de 29.06.2023, a făcut câteva declarații cu privire la crima oribilă comisă în Grădina Botanică din centrul orașului Craiova.
După ce a rostit un amestec de condoleanțe adresate familiei adolescentei ucise și de speranțe cu privire la situația medicală a celuilalt adolescent victimă a ucigașului, Vasilescu a încercat să-și justifice tăcerea și lipsa de reacție față de această grozăvie. Argumentul principal a fost acela că Primarul Craiovei a dorit să evite transformarea oribilei crime într-un „circ politic”, așa cum, zice Vasilescu, s-a încercat deja.
Apoi, primarul povestește cum ucigașul a fost oprit de un echipaj din Poliția Locală căruia acesta i s-a părut suspect pentru că era singur la o oră (16.00) când erau 40 de grade afară și se uita foarte insistent la una din statuiel din Grădina Botanică. Polițiștii locali l-ar fi oprit, l-ar fi identificat pe suspect, care le-a vorbit frumos și le-a spus că este elev la Liceul Militar. Polițiștii locali l-au lăsat pe ucigaș să meargă mai departe.
Justificând incapacitatea polițiștilor locali de a merge mai departe cu investigația – că doar li s-a părut suspect individul – Primarul Lia Olguța Vasilescu i-a întrebat pe jurnaliști ce părere ar fi avut dacă copilul lor ar fi fost oprit de polițiști și percheziționat în ruscac, fără indicii clare. În consecință, Vasilescu a relatat că cei doi polițiști locali, care se aflau la datorie – insistă să ne spună Primarul – și care făceau patrula în zona pistei de atletism către intrarea în Grădina Botanică, l-au oprit pe individ… dar i-au dat drumul.
Până să ajungă la intrarea în Grădină, ne povesteșe Vasilescu, cei doi polițiști au fost sunați de la 112 și li s-a spus că este o persoană înjunghiată în spate la pista de atletism. Femeia polițist din echipaj a mers să vadă pe fata înjunghiată… femei polițist pentru care Primarul se lamentează: „nu vreau să știți prin ce trece această femeie și ce procese de conștiință are, că ar fi putut patrula în sens invers etc.”.
Primarul Vasilescu, fără absolut niciun argument, îi declară pe cei doi polițiști locali ca fiind un fel de eroi pentru că, „dacă nu ar fi fost cei doi, ucigașul nu ar fi fost prins, pentru că ei l-au identificat și au dat semnalmente Poliției”, astfel încât ucigașul a fost prins… însă nu de polițiști, ci de un simplu cetățean!
Ne oprim puțin din relatarea basmelor lacrimogene povestite de Primarul Lia Olguța Vasilescu și oferim spre lectură un fragment din Legea 155/2010 a poliției locale, care spune la Capitolul V Drepturile și obligațiile polițistului local, Articolul 20:
(1)În exercitarea atribuțiilor ce îi revin, potrivit legii, polițistul local are următoarele drepturi principale: a)să efectueze control preventiv asupra persoanei și/sau bagajului acesteia în următoarele situații: există indicii clare că s-a săvârșit, se săvârșește sau se pregătește săvârșirea unei infracțiuni sau persoana participă la manifestări publice organizate în locuri în care este interzis accesul cu arme, produse ori substanțe periculoase.
Polițiștii locali – „eroii” din imaginația Primarului – aveau dreptul legal să efectueaze contrulul preventiv asupra viitorului ucigaș și asupra rucsacului acestuia. Dacă li s-a părut suspect, atunci aveau dreptul să-l perchiziționeze.
Primarul Lia Olguța Vasilescu se află în eroare, atunci când întreabă retoric pe jurnaliști „ce ați zice dacă copilul vostru ar fi oprit și perchiziționat, fără să existe vreun indiciu”? Legea oferă polițistului local dreptul să decidă dacă există indicii clare că s-a săvârșit, se săvârșește sau se pregătește săvârșirea unei infracțiuni.
În întâlnirea cu ucigașul din Grădina Botanică, având în vedere contextul pe care chiar Vasilescu îl descrie – individul se plimba la o oră când temperatura era de 40 de grade – se întruneau măcar minimal indicii că ceva nu este în regulă cu acel individ.
Dacă polițiștii locali l-ar fi perchiziționat, cum le permite legea, crima nu ar mai fi avut loc.
Cât despre afirmația că orașul Craiova nu este mai nesigur decât Timișoara sau București, întrebăm:
A uitat Primarul Craiovei că în 2021, Craiova ocupa locul I în România la traficul de persoane, orașul nostru fiind considerat, alături de Brașov și Galați, ca fiind „raiul peștilor (proxeneților)”? (sursa) A uitat că orașul Craiova, în urmă cu doar câțiva ani, era supranumit „Vestul Sălbatic al României” din cauza bătăilor cu săbii, topoare și arme de foc dintre interlopi din cartierele mărginașe și chiar de pe străzile din centrul orașului?
Să-i mai amintim doamnei Primar că, într-o notă de informare a Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Craiova, din ianuarie 2022, se preciza că la acel moment se înregistra o creștere a consumului și traficului de droguri sintetice în zona de competență a BCCO Craiova, cu transformarea acestei zone din rută de tranzit în piață de consum pentru acest tip de droguri. Totodată, în notă se atenționa că fenomenul traficului și consumului de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive a căpătat noi valențe, atingând cote îngrijorătoare și cunoscând o penetrare constantă în mediile tinerilor liceeni.
La întrebarea retorică pusă de Primarul Craiovei dacă existența unui sistem de camere de luat vederi în Grădina Botanică, ar fi salvat viața tinerilor victime ale crimei, noi răspundem că DA! Un sistem de camere de luat vederi descurajează acțiunile infractorilor pentru că le spulberă acestora avantajul de a rămâne anonimi.
Despre speculațiile lui Vasilescu, cum că ucigașul a venit special cu gându să ucidă pe cineva, spunem doar că Primarul Craiovei se antepronunță într-o speță penală care se află încă în stadiul de anchetă. În disperarea de a-și salva sluga din fruntea Poliției Locale, Primarul Craiovei spune prostii…
Pe un singur subiect îi dăm dreptate Primarului Craiovei: da, cei care l-au testat psihologic pe elevul-militar trebuie să răspundă pentru grava eroare de evaluare!
Despre comentariile lui Vasilescu despre cum să se reformeze Poliția Locală și Poliția Națională nu are sens să mai discutăm. Nici despre problema numărului de polițiști locali din Craiova. Spunem doar atât doamnei Primar: Poliția Locală din Craiova este prost organizată, dezastruos condusă și formată din indivizi care, după o alergare de cel mult 100 m, își dau duhul de oboseala și greutatea burților.
În final, îi reamintim doamnei Primar PSD al Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, că Poliției Locală a Municipiului Craiova „își desfășoară activitatea în mod direct și nemijlocit sub autoritatea și controlul Primarului Municipiului Craiova.”
Ce este de făcut?
Credem că Octavian Mateescu, șeful Poliției Locale a Municipiului Craiova trebuie să demisioneze sau dacă refuză, să fie demis! El și subordonații lui au fost incapabili să asigure ordinea și siguranța publică în Grădina Botanică. Oricum, acesta nu este primul păcat al Poliției Locale Craiova. Imaginea polițiștilor locali este una foarte proastă în comunitatea noastră, aceasta din cauză că celor mai mulți dintre ei le lipsește profesionalismul și loialitatea față de cetățenii pe care sunt chemați să-i protejeze.
Apoi, credem că și șeful Secției 1 Poliție Craiova, împuternicit comisar Cismaru Răzvan, trebuie luat la întrebări, având în vedere faptul că secția de Poliție pe care o conduce are responsabilități în zona Grădinii Botanice.
Credem că Primăria Craiova, prin reprezentanții ei, a dat dovadă de o gravă lipsă de empatie prin refuzul de a comunica public, în timp real și pe măsura gravității situației, atât cu cetățenii orașului, cât mai ales cu familiile adolescenților victime ale tânărului ucigaș! Încercările de a temporiza, de a amâna reacția publică, de a te ascunde sub diferite pretexte – ancheta e în derulare, se va discuta la ședința de consiliu local etc. – reprezintă tot atâtea dovezi de lașitate și cinism înfiorător!
Credem că la Colegiul Național Militar ,,Tudor Vladimirescu” din Craiova, trebuie declanșată urgent o anchetă cu privire la procedurile de testare și monitorizare psihologică a elevilor-militari, iar cei vinovați pentru eșecul evaluării psihologice corecte a ucigașului din Grădina Botanică, să fie pedepsiți exemplar.
Credem că orașul Craiova se va transforma într-o junglă a interlopilor și violenței, dacă autoritățile publice – Primăria, Poliția Română, Jandarmeria, Poliția Locală, SRI-ul și DIICOT-ul – nu-și vor lua în serios atribuțiile pe care le au în domeniul siguranței și ordinii publice.
…și mai credem că în comunitatea noastră, încă există oameni de bunăcredință și cu voință pentru a salva orașul Craiova de la o prăbușire ireversibilă în iadul violenței și infracționalității.