În plină pandemie de Covid-19, activitatea managerială a celui mai mare spital din Regiunea Oltenia este aruncată în aer de ministrul Alexandru Rafila, spun unii din PNL, la presiunile făcute de organizația PSD Dolj, în timp social democrații lasă de înțeles că noul director și-a aranjat singur apele.
Printr-un ordin al Ministerul Sănătății, medicul Georgescu Florin Eugen a fost numit ca manager interimar al Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova. Conform Ordinului Nr. 11/03.01.2022, dr. Georgescu va ocupa această funcție până la revocarea unilaterală din funcție, nu mai mult de data de 28.02.2022.
În cele aproximativ două luni (dacă nu va fi revocat, între timp, așa cum permite ordinul de numire), dr. Georgescu Florin Eugen nu va avea timpul necesar pentru ca măcar să înțeleagă minimal care sunt mecanismele de funcționare ale unui spital aflat în carantină și cum trebuie făcut managementul situațiilor tot mai grave generate de cazurile pacienților internați în spital cu Covid-19.
Cine (al cui) este managerul interimar Georgescu Florin Eugen?
Medicul Georgescu a mai ocupat funcția de manager al SCJUC. Mandatul său s-a făcut cunoscut prin două scandaluri bizare.
Astfel, în ianuarie 2020, Georgescu a anunțat că ar fi contractat din spitalul pe care-l conducea bacteria „Clostridium difficile” și s-a internat pentru tratament la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Craiova, acolo unde lucra mama sa, dr. Adriana Georgescu.
Cu puțină vreme înainte de internarea managerului Georgescu, jurnaliștii de la „LIBERTATEA” publicaseră o anchetă intitulată „O multinațională livrează mâncare Spitalului din Craiova fără autorizație sanitar-veterinară!”
Într-un articol ulterior, jurnaliștii de la „LIBERTATEA” au detaliat situația în care se afla dr. Georgescu: Sursele ziarului au punctat că managerul Florin Eugen Georgescu ar putea fi mai greu de găsit, fiind “bolnav” și internat în alt spital după ce ar fi contractat o infecție nosocomială în propria instituție. E vorba de ”Clostridium difficile”, una dintre cele mai răspândite bacterii intraspitalicești nu doar în România.
La prima discuție cu ziarul, managerul a confirmat informația, scuzându-se că este în spital. Acesta a fost internat la Spitalul Victor Babeș din oraș, chiar în stabilimentul în care lucrează mama sa, Adriana Georgescu, medic specializat în boli infecțioase. Și tatăl managerului, dr. Ion Georgescu, este un cunoscut medic din Craiova. Ieri, reporterii ziarului au reconfirmat problemele de sănătate ale managerului, care n-a putut intra în direct în emisiunea Adrianei Nedelea – La Fix din cauza stării precare de sănătate. În funcție de starea imunității persoanei infectate, bacteria se poate manifesta prin diaree severă, colită pseudomembranoasă, megacolon toxic, perforarea colonului și, în unele cazuri, deces.
Un al doilea scandal în care a fost implicat dr. Georgescu a fost declanșat la sfârșitul anului 2019, de o demisie comunicată către Ministerul Sănătății, purtând o așa-zisă semnătură a acestuia. Georgescu a dat în judecată Ministerul Sănătății, susținând că nu a semnat demisia respectivă. Ministerul Sănătății l-a numit interimar tot pe dr. Georgescu, până la finalizarea cercetărilor, dar ulterior, acesta a fost schimbat din funcție. Curtea de Apel Timișoara a dat câștig de cauză lui Georgescu, însă Ministerul Sănătății a făcut recurs. Dosarul urmează a fi judecat de Înalta Curte de Casație și Justiție, care se va pronunța peste aproximativ 9 zile, în data de 12 ianuarie 2022.
„Necunoscutele” din mandatul managerului interimar Georgescu între infecția cu Clostridium difficile și conflictul de interese în care se află Ministerul Sănătății
Prima mare necunoscută este starea de sănătate a dr. Georgescu.
Infecția cu „Clostridium difficile” este o afecțiune destul de gravă și se presupune că a afectat serios starea de sănătate a dr. Georgescu.
O simplă căutare pe Internet ne informează că „infecția cu Clostridium difficile (ICD) este una dintre cele mai severe perturbări ale florei intestinale, care apare de regulă la pacienți polispitalizați sau care au urmat un tratament antibiotic îndelungat, sursa fiind reprezentată de o persoană purtătoare a bacteriei. Manifestarea infecției prezintă un spectru larg de severitate, de la diaree simplă postantibiotic la colită pseudomembranoasă, colită fulminantă cu megacolon toxic sau chiar perforație intestinală. Importanța acestei infecții rezidă în riscul crescut de recurență, precum și în severitatea și incidența în creștere din ultimii ani. Ca urmare a semnalării prezenței ICD, începând din august 2014 a fost implementat un sistem de supraveghere la nivel național a infecţiilor cu Clostridium difficile, consecutiv căruia în 2015 au fost raportate 5845 de cazuri de ICD îngrijite în spital. Astfel, ICD constituie aproximativ 33% dintre infecțiile raportate în România în 2015, reprezentând principala infecție nosocomială. Costurile îngrijirilor medicale pentru ICD sunt, de asemenea, deosebit de crescute, o evaluare ECDC-ESCMID pentru anul 2013 apreciind costurile din Europa la 3700 milioane de euro.” Vedeţi aici cât de dificilă e infecţia.
Conform site-ului Rețelei Private de Sănătate „Regina Maria”, un tratament revoluționar care poate ajuta la vindecarea de infecția cu „Clostridium difficile” este TRANSPLATUL FECAL. „Un transplant fecal este o procedura care presupune recoltarea de materii fecale de la un donator sanatos si introducerea acestora in colonul persoanei bolnave. In acest fel, organismul “gazdei” vafi incurajat sa produca bacterii sanatoase care pot vindeca infectia produsa de bacteria „Clostridium Difficile” si care pot reduce severitatea anumitor afcetiuni intestinale.”
Probabil că dr. Georgescu, noul manager interimar al SCJUC, membru al unei importante familii de medici din Craiova, a beneficiat de un tratament special și care l-a ajutat să se vindece de grava infecție cu „Clostridium Difficile”. Problemele dificile cu care se confruntă, în plină pandemie de Covid-19, un spital regional aflat în carantină, îl vor supune la un stres maxim, care îi solicită o rezistență fizică serioasă.
O a doua necunoscută a mandatului de manager interimar obținut de dr. Georgescu este conflictul de interese provocat de ministrul Rafila.
Pe de o parte, Ministerul Sănătății se judecă cu dr. Georgescu în dosarul cu „demisia”. Curtea de Apel Timișoara a dat câștig de cauză lui Georgescu. Ministerul Sănătății a reacționat și a făcut recurs. Dosarul este pe rol la Înalta Curte de Casație și Justiție, și are termen de judecată peste aproximativ 9 zile, în data de 12 ianuarie 2022.
Pe de altă parte, ministrul Rafila îl numește pe dr. Georgescu ca manager interimar al SCJUC, ignorând faptul că instituția pe care o conduce (Ministerul Sănătății) se află într-un grav litigiu cu Georgescu.
O situație aberantă cum numai în România postdecembristă putem afla.
Rezultă că mandatul de manager interimar obținut de dr. Georgescu poate fi afectat ba de problemele de sănătate provocate de vechea infectare cu „Clostridium Difficile”, ba de rezultatul litigiului cu Ministerul Sănătății, ba de toanele grupării politice care a insistat ca dr. Georgescu să ocupe această funcție.
Cum s-ar zice, orice să fii prin sinecurile administrației publice din Craiova, dar nu manager interimar ca dr. Georgescu.
Fane „Butoane” Stoica – marele învins al „Manevrei lui Rafila”
În funcția președinte al PNL Dolj, deputatul Ștefan Stoica este învins la un scor umilitor de PSD. Atât de umilitor, încât tot mai multe voci din PNL se întreabă dacă nu cumva, cel alintat Fane „Butoane” joacă pentru echipa adversă (sau, mă rog, pentru „partenerii” de la guvernare!).
După ce l-a amăgit pe fostul manager interimar Laurențiu Ivanovici (membru important al PNL Dolj, în poza de mai sus) cu tot felul de promisiuni („vorbesc eu cu primul-ministru, negociez eu cu cutăriță, rezolv situația, va fi bine”, etc!) care s-au dovedit a fi de fapt, niște minciuni sfruntate, Ștefan Stoica asistă fără să miște un deget la „decapitarea” ultimului manager important pe care-l mai avea PNL în Craiova și în Dolj.
Este președintele liberalilor, un neputincios, un neavenit în cele ale politicii? Sau cumva, așa cum bănuiesc tot mai mulți membri ai PNL Dolj, este acesta un „buton” pe care PSD poate apăsa oricând dorește pentru a i se îndeplini orice comandă politică…
Probabil că undeva, răspunsul deja a fost aflat.
Până îl vom afla și noi, constatăm doar că Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova are un viitor incert și funcționează cu „motoarele” gripate, în plină pandemia de Covid-19 și sub amenințarea declanșării unui nou val de infectări.
Ministerul Sănătății a reușit să provoace SCJUC un șoc grav. Așteptăm intrarea-n comă…