E imposibil să fi trăit în RSR şi să nu fi zărit într-un bar, într-o frizerie, într-un magazin, într-un birou al unui preşedinte de CAP, într-un alt bar acest fanion atârnând în perete:
Un impostor care conducea o unitate codaşă putea liniştit să fure un fanion de la alţii şi să-l anine la el în spaţiu, nu venea nimeni să verifice dacă obţinuse distincţia pe merit. Şi oricum, din două sute de unităţi fruntaşe în întrecerea socialistă care activau într-un oraş, nu se ştia care-i pe locul întâi şi care pe locul două sute, aşadar nu s-ar fi putut spune că toate erau fruntaşe de-adevăratelea. Iar dacă tinereii din ziua de azi văd generaţiile comuniste drept unele bine orientate ideologic, se vor mira să afle că mulţi oameni ai muncii din RSR habar nu aveau că participă la competiţia despre care vorbeam.
Nici astăzi instituţiile publice din Dolj nu ştiu că-s angrenate într-o întrecere. Cu excepţia câtorva, care au aflat. Teatrul Naţional „Marin Sorescu” se numără printre ele, răzbătând în top 10 pe oraş la colectat gunoiul în mod selectiv, în scopul reciclării:
Acest top 10 e alcătuit de Iridex Group Salubrizare. Societatea cu denumire bilingvă e una privată şi are contract cu toate instituţiile publice din Dolj.
La teatru tot mai vine public şi lasă mizerie-n urmă. La muzeu nu bei o cafea-n pauză, că nici nu există pauză. Totuşi, Muzeul Olteniei este şi el „unul dintre cei mai mari ambasadori ai reciclării şi colectării separate din judeţul Dolj”, susţine Iridex. Directorul său a intrat în posesia diplomei:
Dar câte comenzi la catering să facă directorul Florin Ridiche şi subalternii săi încât să depăşească la adunat deşeuri o instituţie având, să zicem, de zece ori mai mulţi angajaţi sau cetăţeni care-i trec pragul? Şi câte feluri de gunoaie ar putea strânge? Poate dacă un salariat al muzeului s-ar îmbăta şi ar arunca-n containerul pentru metale unelte din epoca bronzului şi a fierului s-ar aduna ceva-ceva de colectat, dar, să fim serioşi, situaţia e exclusă.
Craiova forum a publicat lista cu cele 10 instituţii campioane la colectat întocmită de Iridex (noi n-am fost capabili s-o găsim). Spitalul Filantropia şi Spitalul de Neuropsihiatria se regăsesc în ea, Spitalul Judeţean – nu, chit că-i mai mare decât celelalte două la un loc plus Muzeul Olteniei. Sau poate că la Spitalul mare se aruncă-n devălmăşie peturile cu sticlele şi resturile de tocană…
Noi i-am descoperit pe campionii reciclării fiindcă am intrat pe saitul ţinut de Iridex după ce presa locală a dat ştirea că salariaţii acestei societăţi au intrat spontan în grevă. Iridex a dezminţit, admiţând însă că angajaţii au avut unele nemulţumiri de exprimat, cum ar fi faţă de scumpirea energiei. N-am înţeles mare lucru. De parcă Iridex ar fi scumpit-o.