Domnul Badi a murit în ziua de Crăciun. A murit de două ori. În stația de la Stomatologie, direcția Universitate, roțile unui autobuz condus de unul care probabil își înjura șefii și era cu gândul la piftia din balcon i-au zdrobit piciorul stâng. Șoferul și-a continuat drumul. Paramedicii au găsit victima într-o baltă de sânge înconjurată de zeci de trecători, polițiști și agenți de pază. Nimeni nu a încercat să-i oprească sângerarea. Nici speriata ieșită în tocul ușii farmaciei Trei F din apropiere, nici cei doi “medici” sosiți înaintea ambulanței. „Doamne-Dumnezeule… ajută-l, Doamne! E ziua de Crăciun….”, “O, Doamne, cât sânge!”, invocau puterea divină zecile de gură cască, de parcă Dumnezeu era cel care trebuia să-i pună un banal garou la piciorul zdrobit. Poate că Dumnezeu, dacă voia, că tot îi era ziua Fiului, îi repornea „motorașul” bătrânului în timpul eforturilor disperate ale paramedicilor de a-l resuscita. Așa am învățat în generală, la Religie, că Dumnezeu face minuni din când în când. Acum, ora de Religie în școli este opțională, iar cursurile de prim ajutor, nici măcar.
Domnul Badi a murit cu zile, o spune un certificat eliberat de legist conform căruia decesul s-a datorat unei hemoragii externe.
Accidentul petrecut în ziua de 25 decembrie a fost tratat ca o simplă știre de presa locala, decesul lui Badi Marin, în vârstă de 80 de ani, fiind dezbătut mai mult pe facebook. Tot aici a apărut informația (craiovaforum.ro), confirmată de poliție, că autorul accidentului a fost identificat. Amintind doar că șoferul, Laurentiu T., s-a ales cu dosar penal și nu o să mai conducă prea curând un autobuz, o să scriu despre lucrurile stranii din jurul morții domnului Badi, despre lipsa de reacție a semenilor și vina morală a unora.
Marin Badi locuia împreună cu soția într-un bloc situat vizavi de Spitalul Militar. A aflat în Ajunul Crăciunului că sora sa din Mehedinți murise. În data de 25, la prânz, a plecat de acasă în direcția „La Florării”, în zona Spitalului de Neuropsihiatrie, sa dea comandă de coroană de flori. Unul dintre gineri i-a găsit în buzunar un bilețel cu mesajul pe care voia să-l scrie în memoria surorii sale. Domnul Badi avea două fete, ca o coincidență stranie, ambele medici. Și doi nepoți, medici la Spitalul Județean de Urgență. Un al treilea – Dan Mircea Mirea, „geniul familiei” cum îl alinta bunicul, este bursier la Cambridge, poate cel mai bun produs la școlii craiovene din ultimii ani. Olimpic internațional la șapte materii, vorbitor de tot atâtea limbi străine.
La 80 de ani, Marin Badi era un bătrânel vioi. O spun ce-i care l-au cunoscut și l-au condus pe ultimul drum trei zile mai târziu de la nefericitul accident: „Era foarte activ pentru vârsta dumnealui. El făcea toate treburile casei, cum se zice. Era energic”.
În curtea Bisericii Oota, la slujba de îngropăciune, lumea încerca să își explice cum s-a produs nenorocirea. Ancheta ad-hoc a limpezit cât de cât cele întâmplate, însă intrebarea de ce nu i-a oprit nimeni sângerarea până la sosirea ambulanței a ramas fără răspuns. În jurul orei 16, octogenarul se afla în stația Stomatologie, prevazută cu alveolă, când un autobuz care circula pe ruta Pod Electro – Craiovița, în locul tramvaiului, la plecarea de pe loc, i-a zdrobit piciorul stâng. „Cobora cu siguranță din autobuz. La niciuna dintre florării nu a apucat sa dea comanda de coroană”, susține ginerele. Martori oculari nu au existat (or fi fost identificați între timp de Poliție), intersecția nu este monitorizată video, în autobuz nu sunt camere de înregistrat, Poliția spune că se fac cercetări, Craiova-safe city, în trei cuvinte. Un lucru este confirmat, șoferul nu a fost atent la plecarea din stație. „Poate că a alunecat când a vrut să coboare sau a pășit greșit, poate l-a agățat cu ușa, dar dacă șoferul se uita în oglindă….”, continuă ginerele.
Potrivit Poliției, primul apel la 112 a fost făcut de un adolescent. “Nu era nimeni lângă el. Bătrânul era întins pe asfalt chiar în stația de autobuz”, își amintește Lucia. Mărturiile fetei sunt cutremurătoare. “Eram în mașină cu sora mea.Treceam pe la Stomatologie când am văzut un om căzut în stradă. Am coborât din mașină. Avea piciorul făcut zob si sângera. A început să se strângă și lumea. Sora mea i-a luat pulsul. Avea puls și a murmurat: ambulanța, ambulanța. Sunasem deja la 112. Batrânul era așa liniștit, de parcă nu i s-ar fi întâmplat nimic rău. Parcă nu simțea durerea, nu schița nicio grimasă. Am vazut-o pe farmacistă pe scările farmaciei și i-am cerut să-l ajute. A spus că nu știe. Era speriată. Deodată a apărut un BMW. Au coborât un bărbat și o femeie care au spus că sunt medici. Am simțit o ușurare și parcă am trecut mai ușor peste propria vinovăția că nu știam ce să fac să-l ajut. Soră-mea îl mângâia pe cap și îi spunea că trebuie să vină ambulanța. Atunci am văzut că nu este lovit la față, așa cum spuneau cei din jur. Cea care a zis că e doctoriță i-a luat doar pulsul. În două, trei minute a venit SMURD-ul. Bărbatul și-a luat din mașină o pereche de mănuși chirurgicale. Apoi nu i-am văzut ce au făcut. Îmi pare rău că nici eu și nici cei din jur nu l-au putut ajuta. Nimeni nu i-a oprit sângerarea…”, povestește Lucia I.
Mărturia Luciei referitoare la cei doi “medici” este confirmată de oamenii ajunși la fața locului după accident. Identitatea unuia dintre cei doi, a bărbatului, s-a aflat în scurt timp după ce știrea accidentului, publicată rapid de craiovaforum, a fost dezbatută intens pe facebook. Conform profilului său, Constantin C. este șofer pe o autospecială SMURD, deci în mod normal a văzut zeci, dacă nu sute de astfel de accidente sau cauze medicale asemanatoare.
Pozele din arhiva personală mai spun un lucru: este și instructor auto la o școală de șoferi din Craiova. Nu știm dacă predă sau nu și cursuri de prim ajutor, dar cu siguranță trebuia să știe că trusa medicală pe care era obligat să o aibă în mașina inscripționată “Școală de șoferi” conține garou elastic de 50cm și mănuși de examinare, exact mănușile pentru care au așteptat ambulanța el și “colega”. Contactat telefonic de către noi și întrebat despre cum a reacționat la fața locului, C.C. s-a apărat în fața unor acuzații imaginare: “Am ajutat cum am putut!”, fără să spună concret cum. “Dar sunteți procuror să-mi puneți întrebări?! Am trecut prin zonă cu mașina și am văzut lume strânsă. M-am dus până la Piața Mare, apoi m-am întors și am coborât din mașină. Tu și alții care erau acolo de ce nu ați făcut nimic?”, a ripostat Constantin C. L-am întrebat dacă se impunea folosire unui garou și a răsuns: “Da!”. Atunci de ce nu ați folosit fularul pe care îl aveați la gât, domnule “doctor”? “V-aș ruga să nu-mi folosiți numele”, a spus acesta. I-am respectat doleanța, i-am folosit doar prenumele. La fel o să procedăm și în cazul unui doctor a cărui intervenție pe facebook la unul dintre articolele distribuite a stârnit un val de antipatie. Întrebat cum ar fi reacționat dacă trecea pe la locul accidentului, celebrul estetician Gabi R. a răspuns: “Nu conteaza ce reacții aș fi avut eu”!
Domnul Badi a murit și a treia oară, pe facebook!