Gata cu vremea primarilor ca Vasile Bulucea, care nu era-n stare să scrie un denunț fără să râdă securiștii de el. Antonie Solomon a lansat moda primarului scriitor, Olguța Vasilescu a continuat-o, iar acum, cei care-și încearcă norocul la Prmăria Craiova zici c-ar candida pentru șefia revistei Scrisul românesc sau a TVR Craiova.
Lia Olguța Vasilescu a lucrat câțiva ani la Cuvântul libertății, până în noiembrie 2000, când a intrat în Camera Deputaților de pe lista PRM. Avem aici ultimul articol publicat de ea în Cuvântul, semna sub semipseudonim.
O știre în care-i redă declarația lui Mircea Năstase, pe atunci inspector general școlar adjunct, azi candidat la funcția de primar. Olguța nu scria doar știri seci, cum e asta, avea deseori accente critice.
La un ziar unde dinozaurii au rezistat binișor impactului cu meteoritul din 22 decembrie 1989, Olguța a ajuns prima în ierarhie după bosul Canțăr de copilă, am putea spune. În anul 2000, cu o săptămână înainte de alegeri, împlinise 26 de anișori.
La o zi după alegerile care au dus în Parlament peste o sută de candidați ai PRM și pe Vadim în finala cu Iliescu, partidul a fost generos cu ziarul căruia tocmai îi răpise prima adjunctă: i-a plătit o pagină de reclamă. Și pagină mare, că nu era tabloid. Acest număr de ziar spunea la rubrica de sport că-n ultimul weekend a debutat portarul Lobonț la Ajax, care a luat-o pe coajă de la Utrecht. Olguța a stat în PRM mai mult decât Lobonț la Ajax Amsterdam.
Lia Olguța Vasilescu n-a scris doar în efemerele foi de ziar, are și volume publicate. Exegetă a sociologului italian Vilfredo Pareto, l-a tradus recent în două volume, lansate festiv. Și mai are marfă pentru încă o lansare.
Mircea Vasile Năstase, actualmente director al Colegiului „Elena Cuza“ și profesor de fizică, a coordonat ori elaborat la viața lui o seamă de lucrări și proiecte. Luăm unul la-ntâmplare din CV-ul său: Proiect „Filiers bilingues vers l’enseignement francophone”: coordonator proiect pentru partener – finanţare Ambasada Franţei la Bucureşti, Serviciul Cultural Francez şi Ministerul Educaţiei (2004- prezent).
Profesorul Năstase e în minoritate printre autorii de lucrări științifice aflați în viață: le-a publicat în stare de libertate.
Dan Cherciu nu e candidatul care să-și deschidă cont pe Facebook sau să dea frâu freneziei postărilor în ajunul alegerilor. A publicat editoriale în Gazeta de Sud pe vremea când poate că n-avea habar de candidatura asta a sa. I se vede exercițiul scrisului și pare mai citit decât toți reporterii Gazetei de Sud, mai ales de când dintre ei a dispărut Anca Ungurenuș.
Pe Facebook, drept consilier local, Dan Cherciu a luat întotdeauna atitudine când nu i-a convenit ceva din vreo ședință. Cu prilejul candidaturii, a exploatat instrumentele pe care tehnologia ți le dă, dar nu ți le bagă și-n traistă. A mai creat niște pagini electronice. Spre exemplu, un blog. Redăm din postarea Parcul ascuns. Titlul i l-a inspirat Antonie Solomon, care, primar fiind și întorcându-se de la Londra, le-a povestit consilierilor locali cât de mult i-a plăcut lui Hyde Park, nume pe care l-a tradus după ureche. „Parcul ascuns“ s-ar fi chemat pe englezește Hide Park.
Și Horațiu Buzatu s-a lipit de Facebook de la începuturile acestei invenții, a lansat dezbateri, a răspuns la comentarii, inclusiv necunoscuților.
În anul 2012, Horațiu și-a strâns textele de analiză și atitudine de pe blog în volumul A venit Circul și nu mai pleacă, prefațat de Adrian Cioroianu. Redăm din prefață.
Dăm un pic înapoi să vedem și coperta, făcută de fiica autorului, Ștefania.
Horațiu Buzatu scrie coerent și corect. N-ar fi stricat să fi găsit o editură mai de soi decât Aius (din Craiova), unde, dacă plătește, publică orice analfabet și nici că-i corectează careva opera.
Arthur Andrițoi a fost reporter și cameraman la B1 TV, Kanal D, Tele U. Este autorul unei filmări în exclusivitate care merita ceva bani: l-a prins pe arbitrul de fotbal Sebastian Colțescu suit pe balustrada unui balcon de bloc din Rovine, țipând că se sinucide. Spre ghinionul lui Arthur, Sebastian nu și-a ținut promisiunea, caz în care înregistrarea ar fi devenit și mai valoroasă.
O altă înregistrare, doar audio, făcută de Arthur a circulat pe saiturile media și mai e și-n ziua de azi disponibilă. Reporter la Tele U, Arthur l-a sunat pe primarul de atunci al Craiovei să-i ceară aprobarea să întindă niște cabluri pe Unirii:
Reporterul Andrițoi: Sunteți primar și ne trebuia o aprobare.
Primarul Solomon: Trebuia să vii in scris să-ți dau aprobări. Și nu tu, că tu ești nimeni acolo. Trebuia să vină căcatul ăla de director de la voi de-acolo. L-a pus Vladimirescu, prostu’ ăla… Alt prost. Da? Bă, fir-ați ai dracu de bagabonții dracu, de râsurile Craiovei! Să vezi ce fac eu cu voi, cu politica voastră de acu-nainte! Da? Te bag în pizda mă-tii din momentul ăsta, și pe tine, și pe dom’ director al tău! Fiindca e un pătat și un nespălat, să-i spui. Pătatul ăla, urâtul ăla!… Fi-ți-ar prostu-al dracu!
Diatriba lui Aurică Solomn n-ar fi relevantă dacă ea n-ar introduce în povestea noastră un nou personaj: „pătatul ăla, urâtul ăla“ e Florentin Gust, „dom’ director“ de la Tele U la vremea aia, numit în funcție de rectorul Universității din Craiova, adică de „Vladimirescu, prostu’ ăla“.
Și cu presa online a avut Florentin Gust niște tentative, mai degrabă încercări de tentative. Prin 2011, a fost mentorul unui sait numit Editorialul, care n-a publicat niciun editorial, și mai recent, al altuia cu titlul pus tot după modelul nucii-n perete, Zvonuri oltenești. S-ar putea spune că e încă-n viață onlainul acesta, în anul 2016, până la ora asta, are fix 10 știri publicate. Evident că niciuna nu ține de zvonistică și majoritatea tratează un același personaj.
Gelu Vișan a fost, prin 2006, managerul și proprietarul ziarului Prima oră. Ziar tipărit, ceea ce presupunea niște costuri. La ședințele de redacție, Gelu își îmbărbăta ziariștii cu promisiunea unor contracte fabuloase pe care a doua zi le va semna cu sponsorii. Managerul a ajuns să semneze doar niște articole (polemice) în ziar, împușcând doi iepuri: s-a războit cu cine avea războaie și a suplinit deficitul de personal redacțional.
Dintre candidații bine cotați, Pavel Badea e singurul care n-a scris cărți sau ceva de genul ăsta. N-o fi el autor, dar personaj de carte tot este: Pavel Badea, „samuraiul“ de pe Jii de Ilie Dobre.
Revenim de unde-am plecat, la ex-ul Solomon. Deși din înregistrarea lui Arthur Andrițoi nu prea pare, ultimul fost primar al Craiovei, Antonie Solomon, are sensibilitate de poet. Cert e că are un volum de versuri albe, publicat în 2008, Primăria, dragostea și pacostea mea. Ăsta da titlu premonitoriu: ce pacoste avea să-i aducă funcția de primar! Ca să scape de pacostea aia mai repede, Antonie Solomon a fost nevoit să mai scrie două cărți. Științifice.