Surpriză de proporții în scandalul acuzațiilor aduse arhidiaconului conf. univ. dr. Gelu Călina, conform cărora acesta ar fi primit foloase necuvenite din parte unor preoți pentru a le facilita promovarea unor examene preoțești de grad.
Dacă din partea Comisiei de Etică a Universității din Craiova, reacția cu privire la acest caz a fost una penibilă și cu miros de „mașină de spălat” (vezi articolul /După metoda „Dindi”, Comisia de etică a UCV nu-l dă pe mâna Parchetului pe „popa-șpagă”/), atitudinea Arhiepiscopiei Craiovei este surprinzător de fermă și consecventă.
La solicitarea redacției noastre cu privire la comunicarea stadiului anchetei pe care Arhiepiscopia Craiovei o efectuează în această speță, din încredințarea IPS Acad. Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, Corpul de Inspecție și Control al Arhiepiscopiei ne-a informat că „ancheta privind Arhid. Conf. Univ. Dr. Gelu Călina este în curs de desfășurare”.
Se risipesc, astfel, zvonurile care circulă printre preoții Craiovei și profesorii Facultății de Teologie Craiova, cum că ar fi avut loc o „înțelegere de taină” între Călina și Mitropolitul Irineu, că finalizarea corectă a anchetei bisericești în această speță ar pune în pericol interese înalte și că din acest motiv, s-ar fi căutat și găsit soluții pentru mușamalizarea scandalului și iertarea celui vinovat.
Sursele noastre din interiorul Mitropoliei Olteniei spun că dezbaterile care au loc în ședințele de judecată ale Constitoriului Eparhial (instanța de judecată bisericească) cu privire la acest caz sunt intense și uneori, chiar dure. Se pare că este destul de probabil că arhidiaconul conf. univ. dr. Gelu Călina va fi găsit vinovat de acuzațiile care i se aduc și că acesta va suporta pedeapsa canonică stabilită pentru astfel de grave încălcări ale Canoanelor și Regulamentelor Bisericești.
Totodată, spun sursele noastre, este tot mai clar, atât pentru preoții-judecători (membri Consistoriului Eparhial) care analizează acest caz, cât mai ales pentru IPS Mitropolitul Irineu, că va fi necesar, din cauza gravității faptelor comise, ca Arhiepiscopia Craiovei să sesizeze organele de anchetă penală ale statului, după finalizarea judecății în Consitoriu.
Orice amânare a sesizării Parchetului (ori mai grav, omiterea sesizării!) ar reprezenta, spun surse avizate din cadrul administrației bisericești, un act de complicitate cu făptuitorul, de tăinuire a unor fapte care au dobândit, între timp, o dimensiune penală.
Publicația noastră a criticat în numeroase rânduri, diferite situații și fapte neconforme cu Canoanele Bisericii, săvârșite în interiorul Arhiepiscopiei Craiovei. Chiar și IPS Mitropolitul Irineu a fost subiectul unor anchete jurnalistice publicate în paginile virtuale ale REPUBLICII OLTENIA.
Însă deontologia profesiei de jurnalist ne obligă și să recunoaștem, să promovăm atitudinile corecte, deciziile conforme cu Canoanele Bisericii adoptate de IPS Acad. Dr. Irineu Mitropolitul Olteniei.
Decizia Mitropolitului Irineu de a continua ancheta în cazul arhidiaconului conf. univ. dr. Gelu Călina, refuzând să cedeze presiunilor care foarte probabil s-au făcut pentru obținerea, pe baza unei „înțelegeri amiabile”, a iertării celui acuzat, reprezintă o dovadă de curaj și de ce nu, de reafirmare a verticalității duhovnicești.
Ne exprimăm speranța că această decizie reprezintă, cu adevărat, voința IPS Mitropolitul Irineu de a face dreptate, de a reconfirma faptul că Rânduielile și Canoanele Bisericii trebuie respectate nu numai de preoții amărâți din parohiile uitate ale Olteniei, ci și (mai ales!) de clericii care formează elita Mitropoliei Olteniei – inspectori și consilieri eparhiali, protopopi, profesori de seminar teologic și înainte de oricine, profesorii Facultății de Teologie Craiova, locul unde sunt formate caracterele viitorilor preoți ai Bisericii.