Cum să fii delegat într-o comisie a Organizației Națiunilor Unite și cum să-ți desfășori activitatea în urma unor dezbateri colective. Tineri pasionați de aceste activități au mimat responsabilitățile unui diplomat, timp de un week-end, la a II-a ediție a proiectului Mini MUN.
Tema de anul acesta a reprezentat-o „drepturile femeilor în secolul XXI”. Pe toată durata proiectului, tineri studenți la Ştiinte Politice şi Drept, dar şi liceeni de la Colegiul National „Carol I” , „Elena Cuza” şi „Henri Coandă” au participat la simularea comitetului Drepturilor Omului, comitet al Națiunilor Unite. Fiecare participant a reprezentat vocea unei țări membre ONU și s-a pliat pe regulile de procedură ale fiecărei întâlniri politice de nivel inalt. Liceenii şi studenții diplomați s-au raportat la țări cu politici diferite referitoare la drepturile femeilor: Suedia, Argentina, Arabia Saudita, Franța, Germania sau Olanda.
Principalele puncte ale dezbaterii au atins probleme sociale ca violența domestică, influența jocurilor video asupra sexului slab și inegalitatea de genuri. Ținuta a fost pe măsura dezbaterilor de la adunările generale ONU. Cravata, costumul şi sacoul au luat locul blugilor şi jachetelor din piele.
La finalul simulărilor, tinerii au elaborat o rezoluție care a tratat, pe larg, soluțiile găsite în timpul discuțiilor. Sancțiuni mai dure, programe de consiliere în școli și zone defavorizate, dar și interes în activități de voluntariat sunt doar câteva dintre acestea.
„Ideea dreptului femeii poate fi abordată din mai multe perspective. În țara noastră avem mai mult problemă cu încadrarea la locul de muncă. Sunt angajatori care se feresc să angajeze deoarece există perioada aceea a concediului natal. Asta e mai mult din motive economice”, a menționat Andrei-Mihail Cojocaru, președintele Asociației Tineretul ONU, filiala Craiova.
Dezbateriile diplomatice s-au desfășurat în perioada 24-26 aprilie, la Casa de Cultură „Traian Demetrescu“.
Ediția de anul trecut a tratat tema securității cibernetice. Proiectul MiniMUN reprezintă una dintre iniţiativele Asociaţiei Tineretul ONU din România de a promova valorile și instrumentele ONU în rândul tinerilor. Acesta își are originea în tradiţia deja răspândită a activităţilor de tip Model United Nations, ce reprezintă conferinţe de simulare a unor instituţii aparţinând ONU şi adeseori altor instituţii internaţionale.