E grea întreprinderea pe care mi-am ales-o. Politicienii așteaptă mură-n gură pe smartphone (care-n multe cazuri chiar e mai smart decât posesorul) texte de la partid, să le răspândească. Ăia mai cu inițiativă le găsesc singuri din postările câtorva colegi cu renume de scriitori. Pentru pesediști, Lia Olguța e mană cerească. Dar nu toți îi distribuie postările ca fiind ale ei; avea recent Olguța o interpelare către guvern privind măsura cu exportul produselor de panificație care se încheia: „Credeți că supraviețuim crizei dacă mâncăm mai mulți biscuiți?“. Ei bine, Gheorghe Nedelescu a trântit pe Facebook interpelarea în nume propriu, fără să citeze pe nimeni, fără ghilimele.
Dar atâta vreme cât împrăștie fraze pe care abia de le citesc în diagonală ca fiind rod al minții lor, politicienii ar trebui să-și asume greșelile gramaticale. Că alte greșeli nu-și vor asuma nicicând.
10. Alexandra Presură
Atât de răspândită-i formularea, că-i aproape corectă. „Reporterul Realitatea“ auzi toată ziua, bineînțeles, dacă nu urmărești alte posturi, caz în care poți auzi „reporterul Pro TV“. Însă pe deputata Alexandra Presură ar fi durut-o mâna să scrie „angajații Salubrității“, pentru că pe ea doar când distribuie texte parvenite pe linie de partid n-o doare nimic. Și de nimic. Nimic-nimic-nimic din propria-i gândire! E președinta Tineretului Social Democrat, și are entuziasmul și vioiciunea unui octogenar. Sunt curioasă cum o vede șefa Olguța, care-n privința asta îi e diametral opusă.
9. Lucian Dindirică
Un grammar nazi pornit pe urmele lui Dindirică nu diferă prea tare de un arbitru de tușă croit să prindă-n ofsaid un portar. Lucian Dindirică are câte zece postări și mai bine zilnic, doar că prin ele răspândește ce-au spus alții. De la el din cap extrage câte ceva la fel de des pe cât depășește portarul centrul terenului. Dar și când o face, ia uitați: în ditamai postarea, el a pus șase cuvinte ale sale (considerând acronimul „IPS“ un cuvânt). Ultimele patru sunt în plus.
8. Florinel Stancu
Chiar dacă, aplicând procedeul invers diminutivizării, deputatul (dezertat de la PSD și înrolat în Pro România) Florinel Stancu și-a zis Florin, eu am dat de el. Și de redundanța lui: când prelungești, lungești ceva, mai pui. Era de ajuns „prelungirea cu o lună“.
7. Ion Cupă
Instituirea Catalogului, adicătelea instituire a Catalogului, nicidecum „al“. Nu c-ar fi răspunzător bietul deputat fugit de la ALD la PMP; fraza asta marqueziană îi aparține mai degrabă lui Marquez decât lui Cupă.
6. Adrian Cosman (viceprimar al Craiovei)
„El și miniștrii“, fiind mai mulți, se vor ocupa.
5. Claudiu Manda
„Lipsa de viziune și de asumare“ ar fi fost o formulare mai fericită pentru autorul acestui text răspândit în numele-i propriu de către Claudiu Manda. Așa, poți pricepe că Guvernul PNL a arătat lipsă de viziune și a mai arătat asumare. „Nu e greșeala lor“, zice Manda. A lor – a cui? A presoanelor vârstnice, că ele ajunseseră-n discuție? Nu, Manda se referea la Guvernul PNL. Același guvern care „fac prostii“.
4. Eliza Peța-Ștefănescu
Creativii ăștia aflați în slujba PSD au probleme cu acordul între subiect și predicat când ajung la ostilul guvern. De la cap la coadă, subiectul de mai sus e guvernul. Care guvern (numărul singular) „și-au dat seama că au greșit“. Să revină înseamnă să mai vină. „Să nu mai revină“ înseamnă, așadar, „să nu mai mai vină“.
3. Lavinia Craioveanu
Când dau declarații seara, liberalii se suie pe televizoare ca să se facă mai bine auziți în mulțime. „Nu vrea să ajute românii și firmele românești“ ar fi fost mai pe românește.
2. Constantina Dumitrescu
Constantina Dumitrescu n-a fost ea, de drept, om politic nici pe vremea când conducea Asociația Macedonenilor din România. De fapt, a desemnat amar de legislaturi un deputat pentru România, deci s-a cam legat de politică activitatea dumneaei. Așa cum se leagă azi fosta președintă de conducerea asociației.
- Constantin Cârciumaru
„O, bunicule!“, mi-a făcut mie impresia că voia să spună primarul Coțofenilor din Față. Omul a inventat și un semn de puncuație obținut prin media aritmetică între punct și punctele de suspensie: două puncte. Am dat căutare după acest individ și am aflat că se cheamă Constantin Cârciumaru, dar iubește el cacofonia și de-aia și-a spus Costică. Asta ar fi cum ar fi, dar priviți ce-am mai aflat, de n-ați privit deja până acum, c-a vuit presa:
Comunicarea lui cu o coțofeneancă din subordine. Nu renunță prea ușor la cele două puncte. Captura asta datează din vara lui 2019. Când, în prima postare pe care am redat-o, din primăvara lui 2020, îi declară dragoste bunicuței Nuți, o face, vasăzică, în semn de pocăință publică. Aiurea, eu îl văd în stare ca, pe ascuns, să-i jure unei alte subalterne: „Te iubesc mai enorm decât pe Nuți..“
dr Ana Colut