Despre Mitropolitul Irineu și „afacerile” acestuia, s-a scris mult, atât în paginile publicației noastre, cât și în presa națională. Aceste învârteli – retrocedări de imobile, de pământuri și păduri, finanțări generoase de la bugetele locale pentru construirea și renovarea de biserici, finanțări europene pentru proiecte sociale care, la un moment dat, dispar în neant și alte „pomeni” – nu ar fi fost posibile fără sprijinul ocult al unor politicieni controversați, dintre care amintim pe Victor Ponta, Liviu Dragnea, Paul Stănescu, Nicolae Giugea etc.
Politicienii postdecembriști au înțeles puterea de influență a Bisericii Ortodoxe Române asupra electoratului. Din acest motiv, au cedat aproape întotdeauna la solicitările venite din partea ierarhilor BOR cu privire la alocări bugetare și sprijin în recuperarea (nu întotdeauna, morală!) a unor vaste proprietăți.
Mitropolitul Irineu a avut însă de curând surpriza să se confrunte cu o rezistență neașteptată din partea unor politicieni craioveni față de acțiunile lui care amintesc de viclenia unui versat și fără scrupule om de afaceri.
Un controversat schimb de imobile între Primărie și Mitropolia Olteniei
În ședința Consiliului Local Craiova din 28 iulie 2022, s-a supus votării un schimb de imobile între Mitropolia Olteniei și Primăria Craiova. Este vorba de recuperarea – cu cedare la schimb – a unui corp de clădire care a aparținut Colegiului Național „Elena Cuza” și pe care Mitropolia Olteniei, în urma unui controversat proces civil, l-a dobândit printr-un mecanism de retrocedare.
În clădirea din strada Mihai Viteazul nr.12A, își desfășoară cursurile peste 700 de elevi din ciclul primar și gimnazial.
Această clădire a fost retrocedată Mitropoliei Olteniei în urma unui lung și controversat proces în instanță. După ce a preluat conducerea Mitropoliei Olteniei, Mitropolitul Irineu a acceptat ca procesul educativ să continue în clădire doar în schimbul achitării unei chirii lunare. Colegiul Național „Elena Cuza” nu a avut fondurile necesare, așa că a fost executat în instanță, de Mitropolie, achitând o sumă de aproximativ 300.000 lei.
Câțiva ani la rând, Primăria Craiova a avut negocieri dificile cu Mitropolia Olteniei pe subiectul schimbului de clădiri. În cadrul discuțiilor, Mitropolitului Irineu i-au fost prezentate și mai multe variante de clădiri pentru schimb, dar le-a refuzat pe rând. Într-un sfârșit, acesta a acceptat clădirea fostei Case de Cultură a Sindicatelor aflată (defel întâmplător!) chiar pestr drum de Palatu Vârvoreanu, actualul Palat Mitropolitan (pe strada Frații Buzești), unde mitropolitul are reședința personală. Probabil clădirea respectivă a fost de la început „ținta” mitropolitului cu abilități de „rechin” imobiliar…
Valoare de inventar a clădirii fostei Case de Cultură a Sindicatelor este de 3.929.737,87 lei (adică 786.000 EURO). Terenul aferent clădirii are, la rândul său, o frumoasă valoare de inventor de 2.817.770,73 lei (adică vreo 564.000 EURO). Prin poziția clădirii (în imediata vecinătate a Centrului Istoric al Craiovei), prin suprafața construită, prin accesul la o stradă importantă a orașului, complexul imobiliar primit de mitropolitul Irineu are, pe piața imobiliară din Craiova, o valoare financiară cu mult mai mare.
În temeiul dreptului la proprietate (chestiune foarte legală, de altfel), mitropolitul Olteniei a „manevrat” toată afacerea în așa fel încât a obținut o clădire care prin poziție și structură este mult mai aptă dezvoltării unei activități care să aducă, direct sau indirect, bani în conturile Mitropoliei Olteniei.
Vă întrebați dacă cumva, în toată afacerea, a fost important, pentru mitropolitul Irineu, interesul superior al elevilor de la Colegiul Național „Elena Cuza”?
Consilierii USR din Consiliul Local Craiova ar zice că nu…!
Consilierul USR Cezar Dragoescu despre profilul moral al Mitropolitului Irineu: „A girat foști colaboratori ai Securității!”
În ședința Consiliului Local Craiova despre care am pomenit, consilierul USR Cezar Drăgoescu s-a făcut purtătorul de cuvânt al grupului de consilieri USR, dar și al (din sursele noastre) acelor consilieri locali care – deși nu s-au putut manifesta, fiind ordin de la Partid să tacă – sunt sătui de intervențiile mitropolitului Irineu pe la șefii politici pentru a obține tot felul de avantaje, proprietăți și alte beneficii sub pretextul slujirii Bisericii.
Drăgoescu a pus în discuție chestiunea morală a afacerii imobiliare în care, de voie, de nevoie, s-a implicat Primăria Craiovei având ca „partener” pe mitropolit.
Consilierul USR a atenționat că Mitropolia Olteniei se îmbogățește cu imobile, că a avut un comportament contrar valorilor creștine, amenințând sute de elevi ai Colegiului Național „Elena Cuza” cu evacuarea din clădirea pe care a deținut-o, că cei de la mitropolie sunt doar niște afaceriști (oferind aici ca exemplu soarta Centrului BestLife, un fost centru social al Mitropoliei) și că, nu în ultimul rând, profilul moral al Mitropolitului Irineu este al unui individ care a girat (protejat n.red.) foști colaboratori (preoți turnători n.red.) la Securitate.
Drăgoescu a solicitat să fie identificată o soluție juridică prin care Mitropolia Olteniei să fie condiționată să aloce clădirea pe care au primit-o pentru activități social-culturale, în încercarea de a obține oarecare garanții că fosta Casă de Cultură a Sindicatelor nu o să dispară în neantul afacerilor imobiliare ale „investitorilor” în straie preoțești.
Primarul Craiovei a încerca să apere imaginea Mitropolitului Irineu, invocând că dreptul la proprietate e garantat de Constituție, că Mitropolia a câștigat în instanță dreptul de proprietate asupra clădirii de la Colegiul Național „Elena Cuza”, că Mitropolia nu are baruri, că în imobilele pe care Mitropolia le-a luat ar fi făcut cămine, școli, cantine etc. Totodată, primarul Craiovei a precizat că fosta Casă de Cultură a Sindicatelor nu putea fi folosită decât ca sală de festivități (de spectacole) și că schimbul de clădiri ar fi avantajos pentru Primăria Craiovei.
În 2014, într-un răspuns oferit colegilor de la Gazeta de Sud pe acest subiect (conflictul cu mitropolitul Irineu fiind în plină desfășurare!), primarul Craiovei afirma că în baza testamentului lăsat de boierul Otetelișanu (cel care a construit clădirea!), respectivul imobil ar fi fost lăsat moștenire orașului Craiova și nu Bisericii, iar parohia Sfântul Ilie (din zona Centrului Istoric) ar fi trebuit doar să finanțeze activitatea școlară și în niciun caz, să ceară proprietatea asupra clădirii. (sursa: Gazeta de Sud)
Consilierul Radu Marinescu a intervenit în discuție și a anunțat că nu va vota la proiectul de hotărâre privind schimbul de clădiri, pentru că îi este cunoscută speța, în calitate de fost avocat al Colegiului Național „Elena Cuza”. El a arătat că a încercat să obțină întârzierea retrocedării către Mitropolie, cât mai mult posibil, dar realitatea juridică nu s-a mai putut soluționa altfel.
În interesul superior al elevilor de la Colegiul Național „Elena Cuza”, consilierii USR au votat pentru schimbul de imobile.
Astfel, Mitropolitul Irineu obține, cu abilitatea unui temut investitor în imobiliare, o nouă victorie asupra patrimoniului public. Dacă va fi în folosul credincioșilor Mitropoliei Olteniei sau dimpotrivă, în avantajul camarilei prin care Mitropolitul Irineu controlează viața Bisericii Ortodoxe din Oltenia, rămâne de văzut…
La ce se referă Drăgoescu atunci când vorbește despre foștii turnători la Securitate și Centrul BestLife?
Miercuri, 27 iulie 2022, ziua în care Mitropolitul Irineu, înconjurat de un important alai de slujitori din rândul camarilei sale de la Centrul Eparhial Craiova, sărbătorea 14 ani de la instalarea ca Mitropolit al Olteniei, publicația CAȚAVENCII, sub semnătura colegului nostru din presa centrală, jurnalistul și scriitorul Florin Iaru, publica un articol intitulat „Ce face popa cînd face o nefăcută?”.
În articol este prezentată, în sinteză, lupta purtată de fostul nostru coleg, jurnalistul Florin Băltărețu, pentru condamnarea canonică (prin caterisire) a foștilor preoți turnători, pr. prof. univ. dr. Zamfir Gheorghe și pr. prof.univ.dr. Isvoranu Alexandru, dovediți a fi colaboratori în acțiuni de poliție politică ai Securității comuniste. (sursa: Cațavencii)
Cei doi preoți turnători la Securitate au fost ocrotiți de Mitropolitul Irineu, care a refuzat să-i trimită în judecata Consistoriului Eparhial pentru faptele comise (o adevărată trădare a credinței creștine!) în slujirea dictaturii comuniste.
În reacție față de această atitudine mizerabilă de complicitate cu cei doi preoți turnători ai Securității, jurnalistul Florin Băltărețu l-a chemat pe Mitropolitul Irineu în judecată, la Consistoriul Prim – instanță de judecată înființată special de Sinodul BOR pentru a ancheta și judeca faptele contrare Canoanelor BOR comise de către membrii săi, adică de către ierarhi.
Șocant, Patriarhia Română a refuzat să dea curs demersului și a oferit un răspuns prin care, în esență, se arăta că turnătoria la Securitatea comunistă comisă de cei doi preoți craioveni nu ar reprezenta o încălcare a Canoanelor Bisericii!
Despre centrul social amintit de consilierul USR, povestim, pe scurt, următoarele:
Centrul Social Multifuncțional „BestLife” pentru Copii dezavantajați social (care a funcționat într-o clădire din strada Adrian Păunescu, fosta stradă Deva, din Craiova) a fost înființat cu ajutorul unor fonduri europene, adică aproximativ 3.600.000 lei. (sursa: Harta ADR OLTENIA)
Pe perioada implementării proiectului, imediat după renovarea și reamenajarea clădirii, dar și în perioada de sustenabilitate (post-finanțare), în cadrul Centrului BestLife au fost ajutați zeci de copii din familiile sărace ale Craiovei și nu numai.
Povestea a fost însă prea frumoasă pentru a fi adevărată…
La destul de puțin timp după expirarea perioadei de post-finanțare, Mitropolitul Irineu decide să închidă Centrul BestLife, manifestând aceeași lipsă de empatie față de copiii care beneficiau de activitățile social-educative desfășurate acolo, cum a manifestat și față de elevii Colegiului Național „Elena Cuza”…
În clădirea reamenajată și modernizată pe fonduri europene, a fost organizată Școala Postliceală „Sfântul Ștefan” a Mitropoliei, care desfășoară cursuri în meseriile de asistent medical generalist și asistent medical de farmacie. Această entitate de învățământ privat a fost preluată (nu se cunosc prea multe detalii) de la Fundația Acțiunea Ecologică Română.
La nivelul anului școlar 2020-2021, pentru meseria de asistent medical generalist, taxa de școlarizare era de 2.400 lei/an școlar, iar pentru meseria de asistent medical farmacie, taxa de școlarizare era de 1.900 lei/an școlar. (sursa: Școala Sf. Ștefan)
Trebuie spus că Mitropolitul Irineu nu a comis absolut nimic ilegal atunci când a schimbat destinația clădirii din centru social pentru copiii săraci, în școală postliceală generatoare de bani pentru casieria Mitropoliei Olteniei. Caracterul imoral al acestei acțiuni este însă evident!
Cineva dintre colaboratorii Mitropolitului Irineu trebuie să aibă curajul să-i reamintească aceastuia că a fi Mitropolit nu este echivalentul cu a fi manager de multinațională și nici „businessman”. Ierarhul Bisericii, am învățat noi la ora de Religie, este un fel de urmaș al Apostolilor lui Hristos, adică un păstor care trebuie să dăruiască milostenie, rugăciune, alinare săracilor, bolnavilor, copiilor orfani și amărâți…
Cazul BestLife, amintit de consilierul USR în ședința Consiliului Local Craiova nu este singular.
„Imperiul” imobiliar deținut de Mitropolitul Irineu este ridicat pe același mecanism: impresionăm Uniunea Europeană folosindu-ne de amărâții societății – copii săraci, bătrâni etc. – obținem bani frumoși, renovăm și modernizăm clădirile, desfășurăm activitățile sociale cât ne obligă perioada de post-finanțare, iar apoi schimbăm destinația clădirilor în una care oferă avantaje financiare.
Amintim, pe scurt, că Mitropolitul Oltenie a obținut numeroase finanțări din fonduri europene – mai ales în perioada „de glorie” a fostei directoare a Marilena Bogheanu, de la ADR Sud-Vest Oltenia, prietenă foarte apropiată a mitropolitului – pentru felurite proiecte așa-zis sociale precum „Centrul Social pentru Bătrâni în Călimănești-Vâlcea” (finanțare nerambursabilă de aproximativ 3.100.000 lei!), dar și alte opt proiecte în valoare de aproximativ 33.000.000 lei: „Acces Social: reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea centrului social de zi pentru persoane vârstnice „Mitropolitul Firmilian” (clădire din vecinătatea sediului Mitropoliei Olteniei, unde se pare că mai mult se organizează ședințele de lucru ale echipei manageriale a Centrului Eparhial, decât activități pentru bătrâni!), „Centru social multifuncţional în Târgu Jiu-Gorj”, „Centrul social pentru persoane vârstnice „Renaşterea”: reabilitare, modernizare, mansardare pod existent şi dotare”, Centru social pentru copii „Aripi de lumina” etc.
Să nu uităm de „Perla Coroanei” finanțărilor obținute de Mitropolitul Irineu din fondurile europene, anume așa-zisul „Centru Social multifuncțional” de la Grădinari-Olt, un adevărat domeniu latifundiar ultramodern…
Activitatea socială în aceste centre sociale a fost promovată intens în perioada de post-finanțare. După terminarea perioadei, peste majoritatea dintre ele s-a așternut o beznă greu de străpuns. Angajații Mitropoliei Olteniei din Sectorul Social, coordonați cu mână fermă de consilierul social preot Adrian Stănulică (un foarte apropiat colaborator al mitropolitului) sunt foarte discreți, atunci când sunt întrebați despre soarta fostelor proiecte sociale finanțate din bani europeni.
De fapt, activitatea socială a Mitropoliei Olteniei, prin Asociația „Vasiliada”, se limitează în prezent la doar trei centre sociale, așa cum ne informează site-ul asociației respective: Centrul Social de Urgență pentru Persoane fără Adăpost „Sfântul Vasile” din Craiova, Centrul Social de Zi pentru Copii „Sfântul Stelian” Lipovu și Centrul Social „Sfântul Nicolae” Filiași… și cam atât. (sursa: Asociația Vasiliada)
Mai trebuie spus că pe lângă toate clădirile recuperate, renovate, modernizate sub pretextul că se vor desfășura activități sociale în beneficiul amărâților din localitățile Olteniei, averea adunată de Mitropolitul Irineu cuprinde atât proprietăți latifundiare imense (terenuri agricole și exploatări forestiere) obținute de acesta ca urmare a „donațiilor” făcute de preoții parohi din Dolj și Gorj și concentrate în Asociația Agricolă Iconom (sursa: Adevărul), cât și întinsele proprietăți ale Ocolului Silvic Eparhial Gorj.
Altfel spus, Mitropolitul Irineu administrează discreționar – fără vreun control din partea preoților și credincioșilor creștini ortodocși din Oltenia (pe care are pretenția că-i reprezintă și îi păstorește) sau din partea Sinodului BOR – un adevărat imperiu financiar, imobiliar și economic.
În loc de concluzii
Faptul că Biserica Ortodoxă Română își recuperează patriomoniul și îl dezvoltă, nu reprezintă, în sine, un fapt ilegal sau imoral. Problema apare în finalitatea utilizării acestui patrimoniu.
Trebuie recunoscut că în alte Eparhii ale Bisericii Ortodoxe Române activitatea filantropică și social-misionară este una înfloritoare. Două exemple sunt notabile în acest sens.
Primul exemplu este legat de Mitropolia Moldovei condusă de Mitropolitul Teofan, care a slujit și ca Mitropolit al Olteniei, ierarh care a dezvoltat județele Olteniei și ulterior, în Moldova, o adevărată rețea de suport pentru copiii săraci și orfani, pentru bătrâni și familiile sărace.
Un alt exemplu de slujire creștinească îl regăsim în Mitropolia Banatului, condusă de Mitropolitul Ioan, fost episcop al Harghitei și Covasnei, cunoscut pentru implicarea personală, inclusiv din banii personali, în activitățile de filantropie în sprijinul familiilor cu mulți copii afectate de sărăcie, cărora se îngrijește să le ridice case și să le susțină financiar efortul de a oferi copiilor acces la educație, în școală.
Altfel spus, acolo unde ierarhul ortodox este cu adevărat „omul lui Dumnezeu”, Biserica își urmează menirea.
Din păcate pentru olteni, Mitropolitul Irineu se manifestă, cum spuneam, mai mult ca un manager de multinațională, „businessman” și, după cum s-a văzut, ca un adevărat „rechin” imobiliar.
Dumnezeu să-l ierte!