Cine o ține în brațe pe șefa TVR Craiova? (link), ne întrebam într-un articol în care am ridicat și alte semne de întrebare cu privire la activitatea instituției subvenționată integral din bani publici. Între timp, Anca Dindirică a devenit aproape la fel de celebră precum soțul ei Lucian Dindirică – cel mai bun manager de bibliotecă din țară – ajunsă în atenția presei centrale după ce și-a atacat într-un comunicat semnat TVR Craiova o colegă, Ramona Săseanu (link)
Revenind la întrebarea noastră, așa cum se poate observa din poza de deschidere a articolului, doamna Dindirică este ținută în brațe, la propriu, de către o femeie, cea mai bună prietenă a ei și totodată, ca o coincidență (?) avocat care reprezintă Studioul Teritorial TVR Craiova. La figurat, soția consilierului local Dindirică este „îmbrățișată”, nu știm pentru cât timp, atât de o altă femeie, Doina Gradea, Președinte director-general al Televiziunii Române – la a cărei funcție, alături de mulți alții, Anca Dindirică râvnește de ceva vreme – cât și de o serie de politicieni, unii autohtoni, alții de pe meleagurile Gorjului, care au și împins-o din spate să ajungă pe funcție, însă aceasta este o altă poveste pe care o vom detalia curând într-un alt articol.
Anca Dindirică a devenit șefa TVR Craiova în vara lui 2013, în urma unui concurs, „cu cântec” spun sursele noastre și de atunci ține în mână butoanele postului teritorial al televiziunii publice. A preluat puterea – după un scurt interimat – de la fostul director Traian Bărbulescu, cunoscut în toată țara după ce și-a pus angajații să-i culeagă via de la țară, ca apoi să transporte strugurii, la Craiova, cu mașina instituției. Se pare că și Anca Dindirică a moștenit obsesia plimbărilor în interes personal cu autoturismele inscripționate „TVR Craiova” (link).
Povestea noastră începe în anul 2012, odată cu aprobarea Programului de redresare economică a Societăţii Române de Televiziune. Guvernul României solicită Consiliului de Administraţie al SRTv elaborarea, aprobarea şi punerea în aplicare a unui Program de măsuri de redresare economică, pentru evitarea intrării societății în insolvenţă sau transformarea sa în instituţie bugetară. În toamna aceluiași an, toți angajații trustului trec printr-un proces de evaluare profesională (prezentarea unui memoriu de activitate, audierea în cadrul unui interviu și probă scrisă), în urma căruia află dacă vor pleca sau nu acasă. Faci 60 de puncte, rămâi! Anca Dindirică este redactor și obține punctaj bun (81.83), păstrându-și „jobul”. Printre cei care iau notă de trecere se număra și Lavinia Lungoci (76.00), singurul jurist al postului teritorial. Bucuria femeii că-și va păstra locul de muncă este însă una de scurtă durată. Conducerea TVR Craiova propune o nouă organigramă și renunță la postul de jurist, motivând că nu poate acoperi cheltuielile cu salariul. Tot atunci, sunt concediați și alți salariați: două femei de serviciu (rude ale unor angajați din instituție) și un șofer.
Pentru Lavinia Lungoci pierderea jobului reprezită un „restart” al vieții profesionale. Fostul jurist al TVR Craiova se pregătește temeinic pentru intrarea în Magistratură. Până să fie pusă în aplicare noua organigrama a TVR Craiova, Anca Dindirică acționează, sprijinită de factori politici să devină șefa postului. Pe 1 februarie 2013, Președintele-Director General al Televiziunii Române, liberalul Claudiu Săftoiu, o numește coordonator cu atribuții de director, cu mandat de 6 luni. La 1 martie, Lavinia Lungoci pleacă acasă și ulterior reușește să promoveze examenul de judecător. Este repartizată la Judecătoria Vânju Mare, județul Mehedinți. Dă în judecată TVR Craiova, considerându-se nedreptățită. Nu știm deznodământul procesului, acesta fiind secretizat între timp pe portalul oficial al instanțelor, magistratul refuzând totodată să discute cu noi.
Rămasă descoperită pe parte juridică, directoarea TVR Craiova trebuie să găsească repede un avocat care să reprezinte postul în procesul cu fosta angajată. Își „amintește” că în cercul de prietene are o purtătoare de robă: Mihaela Zarzără. Așadar, între cele două prietene intervine un contract comercial, data semnării acestuia fiind o necunoscută pentru noi în condițiile în care atât conducerea Televiziunii Române cât și a postului din Craiova au refuzat să dea curs solicitărilor noastre făcute în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile publice. Doinea Gradea, respectiv Anca Dindirică au considerat că informațiile legate de contractele de asistență juridica ale TVR Craiova trebuie secretizate.
Conform surselor noastre, Mihaela Zarzără a încasat de la începutul lui 2019, lunar 4.500 lei fără TVA. Cât despre onorariul de succes, scrie în contractul semnat de cele două prietene. Probabil o să aflăm sumele încasate de Mihaela Zarzără în timpul procesului pe care o să ni-l intenteze, dacă este să ne luăm după zvonistica din mediul avocățesc din Craiova.
(VA URMA)