Asociația CRAIOVA NOASTRĂ (coordonată de arhitectul și omul de afaceri Dan Horațiu Buzatu) informează că a început, cu două luni în urmă, o campanie de strângere de semnături ce vizează poluarea extremă pe care o face Termocentrala Craiova II, în special zona de nord a orașului. În acest scop, după o serie de consultări cu cetățeni ai Craiovei, a fost redactată o petiție și au fost formulate mai multe revendicări.
Sursele majore ale poluării care afectează orașul Craiova sunt emisiile rezultate din procesul de ardere a carbunelui evacuate zilnic pe coșurile Termocentralei Craiova II, pierderile de praf de carbune si reziduuri de ardere din instalatii, ca urmare a faptului că majoritatea instalațiilor și echipamentelor sunt într-o stare avansata de uzura, multe dintre ele necesitând reparații și intervenții urgente. La acestea se mai adaugă și praful de cărbune care se ridică de pe cărbunele depozitat în incinta termocentralei precum și cenușa rezultată din arderea cărbunelui și care este depozitată într-o hadă de steril aflată în vecinătatea termocentralei.
Petiția asociației a fost trimisă în data de 4 mai 2022 către mai multe instituții ale statului și comunității locale:
- Ministerul Energiei, Ministerul Mediului, Ministerul Sănătații, instituții care – deși au obligații clare cu privire la asigurarea sănătății publice și protecției mediului, nu își îndeplinesc atribuțiile prevăzute de lege.
- Garda Națională de Mediu și Agenţia pentru Protecţia Mediului.
- Prefectura Județului Dolj.
- Primăria Municipiului Craiova și Consiliul Municipal, mai ales că aceste instituții au în vedere adoptarea unui „Plan de Calitate a Aerului în Municipiul Craiova”, document pe care noi îl considerăm incomplet și incapabil să rezolve problemele ridicate de poluarea pe care o face Termocentrala.
- Camera Deputaților și Senatul României, în atenția parlamentarilor județului Dolj, cu speranța că vor avea în vedere la întocmirea bugetului pentru anii viitori alocarea de fonduri astfel încât funcționarea termocentralei să se desfășoare în parametri normali.
- Complexul Energetic Oltenia și Termocentrala Craiova II, deoarece activitatea acesteia din urmă se constituie în sursa de poluare care ne afectează.
Peste 1.600 de craioveni (majoritatea locuitori ai zonei celei mai afectate de poluare, Cartierul Bariera Vâlcii) au semnat petiția. Alte sute de semnături de susținere au venit și din partea locuitorilor din Mischii, comunitate aflată în imediata vecinătate a haldei de steril pe care o adminstrează Termocentrala Craiova II.
În luna mai 2022, Asociația CRAIOVA NOASTRĂ va organiza o dezbatere publică la care vor fi invitați, cetățeni ai orașului nostru, precum reprezentanți ai autorităților publice și persoane cu responsabilități în sănătatea publică și protecția mediului, specialiști, medici, reprezentanți ai societății civile.
Problema poluării pe care o produce Termocentrala Craiova II este veche de peste trei decenii, însă autoritățile locale și guvernamentale au amânat rezolvarea, situația afectând grav sănătatea locuitorilor Craiovei și mediul înconjurători.
Vă prezentăm, în integralitate, textul Petiției Asociației CRAIOVA NOASTRĂ:
* * *
Către:
Ministerul Energiei, Str. Academiei 39 – 41, S1, București, CP 010013 email: comunicare@energie.gov.ro
Ministerul Mediului, Bvd. Libertăţii nr. 12, S5, Bucureşti email: registratura@mmediu.ro
Ministerul Sănătații, Str. C. Popişteanu, nr. 1-3, S1, București, CP 010024 relatii.publice@ms.ro
Garda Națională de Mediu Bvd. Unirii Nr. 78, BL.J2, S3, Bucureşti, 040037 gardamediu@gnm.ro
Prefectura Județului Dolj Craiova, Str. Unirii nr. 19, Jud. Dolj E-mail: office@prefecturadolj.ro
Primăria Municipiului Craiova / Consiliul Municipal Str. Târgului, nr. 26, Craiova E-mail: consiliulocal@primariacraiova.ro
Către:
Camera Deputaților, Palatul Parlamentului, str. Izvor nr. 2-4, sect. 5 București: Badea Iulian-Alexandru, email: iulian.badea@cdep.ro / Dămureanu Ringo, email: ringo.damureanu@cdep.ro / Gheba Daniel-Sorin, email: daniel.gheba@cdep.ro / Peţa-Ştefănescu Eliza-Mădălina email: eliza.peta@cdep.ro / Presură Alexandra, email: alexandra.presura@cdep.ro / Stoica Ştefan-Bucur, email: – Stroe Ionuţ-Marian, email: ionut.stroe@cdep.ro / Tănăsescu Alina-Elena, email: alina.tanasescu@cdep.ro / Vicol-Ciorbă Laura-Cătălina, email: laura.vicol@cdep.ro / Giugea Nicolae, email: –
Senatul României, Calea 13 Septembrie nr. 1-5, sector 5, București: Ciucă Nicolae-Ionel, Genoiu Mihail, Poteraş Cosmin-Marian, Prioteasa Ion
Spre știință:
Complexul Energetic Oltenia, Targu Jiu, str. Alexandru Ioan Cuza nr. 5, judetul Gorj office@ceoltenia.ro / Termocentrala Craiova II, Strada Bariera Vâlcii 168, Craiova
P E T I Ț I E
Subsemnații, având datele de identificare în tabelele anexate, în temeiul Ordonanţei Guvernului nr. 27 / 2002 privind reglementarea activităţii de soluţionare a petiţiilor, vă aducem la cunoştinţă următoarea situație:
În localitatea Craiova se află Termocentrala Craiova II, producător de electricitate și de energie termică având producția bazată în special pe arderea de cărbune. În urma acestei activități, o zonă considerabilă din jurul termocentralei care cuprinde o bună parte din municipiul Craiova precum și câteva comune învecinate este supusă unei poluări permanente care afectează aerul, solul, chiar și apa freatică.
Sursele majore ale poluării provin de la:
(1) emisiile rezultate din procesul de ardere a carbunelui evacuate zilnic atât pe coșul de evacuare, care este prevăzut cu instalații de desulfurare, dar care nu sunt folosite corespunzator, precum și pe celelalte coșuri, care nu sunt prevazute cu astfel de instalatii și nu ar trebui folosite;
(2) pierderile de praf de carbune si reziduuri de ardere din instalatii, ca urmare a faptului că majoritatea instalațiilor și echipamentelor sunt într-o stare avansata de uzura, multe dintre ele necesitând reparații și intervenții urgente;
(3) praful de cărbune care se ridică de pe cărbunele depozitat în incinta termocentralei și cenușa rezultată din arderea cărbunelui și care este depozitată într-o hadă de steril aflată în vecinătatea termocentralei.
Starea de fapt este de o gravitate extremă, greu de înțeles pentru cei care nu locuiesc în zonă și nu sunt direct afectați. Practic, poluarea intensă face ca o serie de activități, de la uscatul rufelor până la cultivarea de legume în gospodăriile proprii, să fie aproape imposibile. De fapt, calitatea locuirii este grav afectată sub toate aspectele.
Situația este mult înrăutățită în zilele cu vânt mai puternic, praful și cenușa fiind plimbate, în special peste cartierele Bariera Vâlcii, Rovine, Brazda lui Novac, Gării, Craiovița Nouă, dar și peste localitățile Mischii, Ghercești, Șimnicul de Sus. Mai mult, acțiunile de curățare a străzilor, curților, trotuarelor, dau cantități foarte mari de cenușă, iar evacuarea acesteia, atât de către serviciul de salubritate cât și de către cetățeni, pune și alte probleme, întrucât cenușa este un deșeu toxic.
În legătură cu poluarea continuă pe care o produce Termocentrala și care afectează populația din zonă, s-au făcut, de-a lungul timpului, nenumărate demersuri.
Ca să dăm câteva exemple, în iulie 2018, Garda de Mediu Dolj a cerut sprijinul prefectului judeţului Dolj pentru organizarea unei şedinţe comune cu administraţia Complexului Energetic Oltenia. Nu cunoaștem niciun fel de detalii cu privire la discuțiile purtate și nici despre eventuale rezultate.
Tot în 2018, primarul comunei Mischii (localitate aflată în imediata vecinătate a Termocentralei) a trimis o scrisoare către șase instituții ale statului (Ministerul Sănătății, Ministerul Mediului, Garda Națională de Mediu, Agenția Națională pentru Protecția Mediului, Avocatului Poporului și Prefecturii Județului Dolj), cerând găsirea unei soluții care să conducă la stoparea poluării solului, aerului și apei din comună. Doar Garda Națională de Mediu, prin Comisariatul Dolj, a răspuns prezentând o serie de măsuri luate. Cele două ministere și Prefectura Dolj nu au răspuns în niciun fel, iar Agenția Națională pentru Protecția Mediului și Avocatul Poporului și-au declinat competențele. După părerea noastră, acest comportament al administrației demonstrează indiferența autoritățlor centrale și locale față de o problemă cât se poate de reală pentru câteva zeci de mii de locuitori ai județului Dolj.
De asemenea, în mai 2019, conform relatărilor din presa locală, Agenția pentru Protecția Mediului Dolj a efectuat o măsurătoare prin metoda gravimetrică stabilind o concentrație a pulberilor în aer de 9,4 mg/mc, față de 0,5 mg/mc limita admisă (deci de 18,8 ori mai mare). Nu cunoaștem ce efecte a produs această gravă încălcare a normelor de mediu și nici ce fel de măsuri s-au luat. Nu în ultimul rând, dorim să ne referim aici și la înregistrările consemnate de Bankwatch în noaptea de 14-15 septembrie 2019, când PM10 a atins o valoare de 3.767 ug./ mc., deci de cca. 75 de ori peste limita admisă.
Numitorul comun în toate aceste situații este faptul că instituțiile statului nu veghează la respectarea legilor referitoare la mediu și nu se implică pentru a impune eliminarea surselor de poluare și pentru a asigura respectarea dreptului nostru constituțional de a trăi într-un mediu curat – a se vedea art. 34 și art. 35 din Constituția României. Sau, chiar dacă există o implicare, aceasta este una minoră și nu aduce corectarea situației.
Mai mult, în decembrie 2018, guvernul României a publicat un proiect de hotărâre având ca scop extinderea depozitul de cenușă al Termocentralei, or aceasta este o decizie care, în loc să ajute, va amplifica problemele locuitorilor din zonă.
În concluzie, prin prezenta petiție vă solicităm:
I. Pe termen scurt.
1. Efectuarea imediată de măsurători corecte a gradului de poluare din apă, sol și aer în zona din vecinătatea termocentralei. Măsurătorile se vor face sub supravegherea unui ONG iar rezultatele vor fi făcute publice. Procedurile vor demara în termen de o lună.
2. Instalarea unui senzor de poluare în incinta Termocentralei. Valorile înregistrate vor fi publice. Procedura va demara în termen de o lună.
3. Constituirea unui grup de lucru la care să participe specialiști din Ministerul Energiei, Ministerul Mediului, Ministerul Sănătății, reprezentanți ai cetățenilor din zonele afectate. Acest grup de lucru va urmări obținerea în cel mai scurt timp a soluțiilor concrete pentru reducerea poluării cu praf de cărbune și cenușă. Consultările în acest scop vor începe în termen de o lună.
4. Alocarea de resurse financiare pentru lucrările de mentenanță la sistemele de etanșare la cazane, canale gaze și transport cenușă, astfel încât normele de mediu prevăzute de legislația în vigoare să fie respectate. Solicităm în mod special ca Ministerul Energiei să ne informeze în scris cu privire la starea acestui demers. Aceeași rugăminte o adresăm și tuturor parlamentarilor de Dolj, respectiv de a ne informa în scris cu privire la amendamentele pe care le vor iniția la prima rectificare bugetară în scopul obținerii sumelor necesare.
II. Pe termen mediu și lung.
1. Construcția unei termocentrale pe gaze în cogenerare de înaltă eficiență care ar rezolva respectarea normelor europene de mediu și ar asigura energia electrică pentru Sistemul Energetic Național precum și a energiei termice pentru Municipiul Craiova și consumatorii industriali la prețuri sustenabile. Elaborarea unui plan cu termene precise în acest sens. Și în acest caz, solicităm Ministerului Energiei și tuturor parlamentarilor de Dolj să ne informeze în scris cu privire la stadiul acestei operațiuni, respectiv nota conceptuală / tema de proiectare / studiul de fezabilitate / proiect tehnic de execuție.
2. Implementarea unui plan de ecologizare a întregii zone, cea pe care e amplasată acum Termocentrala, dar și aria din jur. Stabilizarea și neutralizarea haldelor de cenușă și transformarea zonei într-una verde.
3. De asemenea, solicităm tuturor parlamentarilor de Dolj să ne informeze în scris cu privire la amendamentele pe care le vor iniția la prima rectificare bugetară și respectiv la inițiativele legislative care vor sprijini alocarea de resurse financiare și construcția unei noi termocentrale.
Întocmit,
arh. Dan Horațiu Buzatu
Președinte Asociația CRAIOVA NOASTRĂ