Va fi această dublă urare, în zilele următoare, o realitate a vieții politice românești? Câteva semne anunță că „Da!”, îndepărtarea echipei lui Liviu Dragnea de la conducerea PSD fiind tot mai probabilă. Se poate deschide, astfel, calea spre salvarea social-democrației românești, în variantă pro-europeană și spre îndepărtarea unui lider toxic pentru viitorul PSD și implicit, pentru stabilitatea democrației în România.
Primul semn este unul care vine din zona spaimelor tot mai mari care bântuie sufletul lui Liviu Dragnea.
Acesta a anunțat că parlamentarii PSD vor participa la moţiunea de cenzură lansată de Opoziție, dar fără să voteze, ci doar pentru a asigura cvorumul, cităm: „La moţiunea de cenzură, o să fim prezenţi cât este necesar ca să se asigure cvorumul, dar nu vom vota. Să-şi asigure numărul de voturi, dacă tot au iniţiat moţiunea de cenzură. De ce să ne implicăm noi în moţiunea de cenzură a lor?”
Deși pare un gest de bravadă la adresa adversarilor politici, interdicția exercitării votului transmisă parlamentarilor PSD de Liviu Dragnea exprimă, de fapt, teama intensă pe care o are acesta în legătură cu posibile trădări. Liderul PSD nu are curajul să riște pentru că nu mai are controlul deplin asupra partidului. Rămâne de văzut dacă parlamentarii PSD vor renunța la onoarea de membri ai Parlamentului României și vor accepta să execute ordinul aberant și jignitor pe care l-au primit de la Liviu Dragnea. Chiar și în situația în care disciplina de partid va avea câștig în fața onoarei, cu certitudine că iritarea și frustrările vor fi mari în rândul parlamentarilor PSD, fapt care va accelera procesul de organizare a grupurilor de conspiratori anti-Dragnea din partid.
Al doilea semn vine din zona partenerilor PSD în coaliția de guvernare, anume ALDE și UDMR.
Dl. Tăriceanu, până mai ieri un loial partener al lui Liviu Dragnea în lupta împotriva „statului paralel”, a devenit, subit, foarte atent la respectarea rolului Parlamentului și mecanismelor parlamentare în chestiunea Codurilor Penale. Totodată, liderul ALDE încearcă să marcheze puncte și în zona relațiilor cu Uniunea Europeană, solicitând ministrului Jutiției, Tudorel Toader „să elaboreze un document pe care apoi Ministerul de Externe și Ministerul pentru Afaceri Europene să-l comunice partenerilor noștri. Acest document, evident, să vizeze un rezumat, o prezentare în rezumat, a modificărilor pe care urmează să le adoptăm pe Codul de procedură penală și Codul penal. Cred că este nevoie de o informare corectă, obiectivă, a ceea ce se urmărește în Parlament.”
UDMR, ceva mai zgârcită în declarații, a insistat pe soluția parlamentară în chestiunea Codurilor Penale.
Partenerii din coaliția de guvernare „joacă la ofsaid” și-l obligă pe Liviu Dragnea să se dezică de varianta modificării Codurilor penale prin OUG și să o declare ca fiind exclusă. Probabil că pentru dl. Dragnea contează tot mai puțin deteriorarea imaginii sale publice de lider al celui mai mare partid din România, însă pentru PSD, cu siguranță, lovitura dură primită de la partenerii de coaliție, prin acest „joc la ofsaid” – care lasă impresia că PSD nu este preocupat de democrația parlamentară și de reacția Uniunii Europene – are urmări nocive la capitolul imagine.
Un al treilea semn că zilele grupării PSDragnea sunt numărate vine, surprinzător și totodată, subtil, din partea Ministrului Apărării, Mihai Fifor.
Într-un interviu acordat pentru The Associated Press, pe subiectul amenințărilor lansate de Rusia la adresa securității României, dl. Ministru Mihai Fifor insistă asupra faptului că țara noastră suportă tot mai dese „ingerințe în zona politică, interferențe cu minoritățile și război economic” din partea Rusiei, situație care determină România să-și întărească prezența în NATO și „să majoreze cheltuielile pentru apărare la 2% din PIB anul acesta de la 1,81 procente și să demonstreze că este un pilon al stabilității și securității”.
Probabil că prin vocea Ministrului Apărării, partea lucidă și pro-europeană din PSD lansează un mesaj clar: situația din România trebuie să rămână stabilă, astfel încât Rusia să nu poată beneficia de oportunitatea de a deteriora flancul de sud-est al NATO în Europa Răsăriteană.
Acțiunile grupării Dragnea, concentrate exclusiv pe salvarea liderului PSD de la confruntarea cu Justiția, au fost comise cu nepăsare față de efectele negative pe care le au în plan geopolitic. Criza politică și socială gravă în care se află statul român, generată de aceste acțiuni, face ca România să fie vulnerabilă la puternica ofensivă anti-UE și anti-NATO lansată de Moscova și în același timp, slăbește periculos linia defensivă a NATO în Europa de sud-est. Toate acestea sunt văzute și cântărite sever, până la ultima consecință, de cancelariile europene, de SUA și de comandamentul NATO…
Cu ce rămâne Liviu Dragnea?
Rămâne cu o tot mai restrânsă grupare de loialiști, oameni care dovedesc tot mai clar că nu sunt interesați de viitorul PSD și implicit, al social-democrației românești de inspirație europeană. O grupare formată nu în jurul unor idealuri social-democrate, ci doar din dorința membrilor săi de a-și găsi, utilizând PSD, salvarea de la confruntarea cu Justiția.
Rămâne cu un discurs naționalist cu umbre anti-UE/anti-NATO și anti-democratice cu care mai poate convinge doar pe cei cu un nivel extrem de redus de înțelegere a realităților contemporane și dependenți, la nivel personal, de ajutorul social sau mediocra sinecură obținută din mila liderului de partid.
Rămâne cu imaginea unui lider politic care se folosește de propriul partid și pune în pericol nu doar stabilitatea propriei țări, ci și mecanismele geopolitice complicate ale U.E. și NATO în Europa de Răsărit, doar pentru a se salva de la confruntarea cu Justiția.
…iar noi rămânem cu concluzia optimistă că, în curând, vom putea spune: Adio, PSDragnea, bine ai revenit, social-democrație europeană!