O vorbă românească spune așa: Să faci ce zice popa, nu ce face popa! În cazul de față, să faci ce zice deputatul, și nu ce face!
“Îi invit (n.n – pe doljeni) să participe duminică la vot și să voteze având convingerea că trebuie să ne exercităm acest drept constituțional”, declara deputatul liberal Nicolae Giugea în ultima zi de campanie electorală pentru alegerile europarlamentare, în noiembrie anul trecut.
Două luni și jumătatea mai târziu, profesorul de Horticultură e lovit de amnezie, uită de mobilizatorul îndemn de participare la vot adresat cetățenilor doljeni și nu se prezintă la alegerile organizate de Universitatea din Craiova în vederea stabilirii Președintelui Senatului.
La scrutinul din 7 februarie, în urma căruia Președinte al Senatului UCV a devenit profesorul universitar doctor inginer Leonardo Geo Mănescu, au participat 80 de membri, alți patru lipsind. Printre cei lipsă se numără și deputatul de Dolj Nicolae Giugea, profesor universitar la Facultatea de Horticultură, deci posesor al dreptului de vot în Senatul UCV. Dacă în cazul celorlalți trei “chiulangi” nu cunoaștem motivele pentru care nu și-au exprimat dreptul constituțional și datoria de universitari, despre candidatul PNL (încă neanunțat de partid!) la funcția de Primar al Craiovei știm că a avut o zi de 7 februarie plină de activități, fapt care spulberă, în cazul domniei sale, zvonurile conform cărora dinspre Rectoratul Universității s-au simțit oarece vânturi care au suflat în pânzele cuiva, purtătoare ale mesajului: președintele să fie ales cu un număr cât mai mare de voturi, tovarăși!
Așadar, să vedem care ar putea fi motivele chiulului deputatului liberal.
Pe 7 februarie, la primele ore ale dimineții, deputatul PNL Nicolae Giugea însoțește o delegație guvernamentală condusă de premierul suspendat Ludovic Orban în două vizite: la Fabrica de locomotive Softronic, apoi la Ford. La 12, oră la care în Universitatea din Craiova începe procesul de votare în vederea alegerii noului președinte al Senatului, profesorul universiatr Nicolae Giugea se prezintă în sala de consiliu a Primăriei Craiova. Într-un târziu ia cuvântul în timpul dezbaterilor pe marginea bugetului local, spre nemulțumirea pensionarilor aflați în sală care se așteptau ca liberalul să le asculte doleanțele sau măcar să depună un amendament.
În tot acest timp, Cristi Spulbăr, cadru universitar la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor și totodată coleg de partid cu deputatul PNL Nicolae Giugea, își exprimă dreptul la vot.
Puțin după ora 14.00, deputatul Nicolae Giugea însoțește delegația Guvernului la Fabrica de Avioane. Surpriză sau nu, delegația este primită, nu știm dacă în mod tradițional cu pâine și sare, chiar de către Cristi Spulbăr, uns, nu demult, președinte al Consiliului de Administrație al fabricii. După vizită, Nicolae Giugea punctează pe facebook: De-a lungul timpului mulți politicieni și-au făcut imagine pe seama acestei fabrici…
În loc de încheiere, câteva remarci despre alegerile încheiate și cele care urmează:
- Univ. Dr. Inginer Leonardo Geo Mănescu, noul președinte al Senatului, a primit 65 de voturi din cele 80 valabil exprimate.
- Senatul este cel mai înalt for de decizie şi deliberare la nivelul Universităţii din Craiova.
- Senatul asigură reprezentativitatea comunităţii universitare.
- Senatul universitar poate fi convocat de Rector sau la cererea a cel puţin o treime dintre membri Senatului universitar.
- Senatul aprobă, la propunerea rectorului, structura, organizarea şi funcţionarea Universităţii, cu respectarea legislaţiei în vigoare.
- Pe 19 februarie, peste 800 de cadre universitare și reprezentanți ai studenților (adica de 10 ori mai mulți votanți decât în cazul alegerilor pentru președintele Senatului) îl aleg de noul rector .
- Pe 21 februarie este programat al doilea tur de scrutin, care cel mai probabil va puncta o premieră pentru Universitatea din Craiova.
- Programul domnului deputat Nicolae Giugea pentru 19 februarie nu a fost “afișat”…