Imensul val de simpatie și susținere pentru DNA și Procurorul Șef Laura Codruța Kovesi care străbate societatea românească – rezultat neașteptat și șocant pentru „arhitecții” scandalului de la DNA Ploiești – împinge în corzile ringului un PSD debusolat, însângerat, aruncat la margine de prăpastie și impune acelor politicieni social-democrați care și-au păstrat luciditatea și bunul simț să se întrebe: încotro se îndreaptă partidul nostru?
Guvernarea PSD se află într-o criză evidentă, fapt dovedit de mai multe realități din economia și societatea românească.
O reformă fiscală semi-eșuată a condus pe de o parte, la apariția unei caste de favorizați, cu salarii imense, formată din funcționari și manageri în administrația publică, mulți dintre ei fiind angajați și promovați în sistem pe baza loialității față de partid și nu pentru vreo calitate profesională, iar pe de altă parte, la un început de haos în mediul de afaceri privat, prin măsuri fiscale neinspirate și ale căror efecte negative asupra economiei se pare că inițiatorii lor nici măcar nu le-au bănuit.
O nemulțumire tot mai mare se resimte în rândul medicilor (a căror migrație spre Occident, în ciuda declarațiilor sforăitoare, guvernul nu a reușit să o stopeze!), profesorilor, polițiștilor, cadrelor militare și altor categorii de salariați provocată de întârzierea majorării salariilor în cunatumul promis anul trecut de către unii miniștri și politicieni PSD, nemulțumire însoțită de iritarea unei bune părți a salariaților, atât din sectorul public, cât și din cel privat, datorată transferului contribuțiilor de la angajator la angajat, măsură fiscală care amenință să determine micșorarea salariului net pentru câteva milioane de angajați, mai ales în zona privată.
În același timp, se înregistrează o creșterea constantă și aproape de dezastru a datoriei externe și datoriei publice a țării: la 31 decembrie 2017: datoria externă era de 93,954 miliarde euro, din care 25,2 miliarde euro datorie pe termen scurt, la care se adaugă și o datorie publică de 33,5 miliarde de euro.
La nivelul relațiilor externe este evidentă izolarea tot mai accentuată a reprezentanților guvernului de la București în cercurile politice ale Uniunii Europene (Parlamentul European, Comisia Europeană și inclusiv la nivelul Partidului Socialiștilor Europeni, în care PSD este membru!).
Nu în ultimul rând, un efect catastrofal asupra PSD provoacă impresia cvasi-generală că PSD încearcă să distrugă independența Justiției pentru a-i salva, violând democrația, pe acei lideri ai partidului care au probleme grave de natură penală…
Toate acestea reprezintă argumente în favoarea unei reevaluări urgente a modului de guvernare și a acțiunilor politice ale PSD de către membri partidului și liderii care sunt conștienți de criza politică gravă în care se află.
PSD a ajuns la fundul sacului economiei naționale… Bugetul statului român nu mai suportă nicio majorare salarială, iar părțile vii, productive ale economiei de piață (firmele românești mici și mijlocii, dar și companiile transnaționale) dau semne de boală cronică și treptat devin incapabile să mai hrănească dezmățul bugetar comis de guvern. Apelul la credite externe începe să fie aproape imposibil (piața financiară internațională, de unde se atrag banii, atunci când nu ne refuză, solicită dobânzi tot mai mari, atitudine provocată de instabilitatea politică a țării), ultima soluție fiind tipărirea de bani, care va duce, în final, la inflație galopantă.
Tot la un fund de sac a ajuns și gruparea Dragnea, dovadă că pe de o parte, în cele mai înalte funcții din instsituțiile publice și guvern au început să fie promovate persoane a căror singură calitate este loialitatea față de liderul partidului, iar pe de altă parte, singurii apărători ai PSD au ajuns să fie mercenarii arvuniți de prin presă, dar care și ei dau tot mai des semne de nervozitate și ineficiență.
Se apropie, deci, vremea ca acei lideri PSD care au păstrat loialitatea nu față de vreun șef anume, ci față de valorile social-democrației europene, să reacționeze și să oprească această sinucidere politică colectivă spre care gruparea Dragnea împinge partidul.
Activul de partid – membri și lideri care sunt în PSD nu ca niște oportuniști abonați la salarii imense de la bugetul public sau la contracte preferențiale cu statul, ci ca oameni al căror crez este social-democrația modernă, europeană, al cărei potențial de a aduce dreptatea socială și echitatea între membri societății a fost dovedit cu succes în multe țări ale Uniunii Europene – are datoria să reacționeze în regim de urgență.
PSD nu trebuie să rămână cu imaginea pe care adversarii săi politici încearcă să o impună în mintea electoratului – ca un partid luat ostatic de indivizi cu probleme penale și al cărui singur scop politic ar fi protejarea unor interese oculte fără vreo legătură cu interesul național.
PSD trebuie să fie apărătorul valorilor social-democrației europene în România, să promoveze politici sociale care să dezvolte o economie de piață socială care să favorizeze o dezvoltare constantă și echilibrată a societății românești, astfel încât sărăcia și șomajul, specifice economiei de piață liberale, să fie ținute sub control, dacă nu chiar eradicate.
Social-democrația poate să ofere multe beneficii națiunii române, însă pentru aceasta este nevoie de un partid social-democrat veritabil, a cărui denumire să nu fie doar o simplă etichetă, ci simbolul asumării reale, la nivel de acțiune politică, a valorilor social-democrației europene.
Întrebarea „Quo Vadis, PSD?” solicită un răspuns grabnic și corect!
A evita răspunsul sau mai grav, a oferi un răspuns ipocrit și propagandistic va fi nimic altceva decât condamnarea PSD la un faliment total, la o moarte politică lentă și definitivă.
Salvați PSD și social-democrația românească de la sinuciderea politică!
***
Foto: steagul Uniunii Europene și sigla Partidului Socialiștilor Europeni – partid politic european (în care PSD este membru) compus din 33 de partide social-democrate, socialiste și laburiste din statele membre ale Uniunii Europene plus Norvegia.