Mitropolitul Olteniei, Acad. Dr. IPS Irineu Popa este cunoscut pentru dibăcia cu care a apărat cariera și onoarea celor doi preoți profesori universitari din subordine – Pr. Conf. Univ. Dr. Zamfir Gheorghe și Pr. Prof. Univ. Dr. Isvoranu Alexandru – dovediți în instanța de judecată ca având calitatea de colaboratori ai Securității comuniste. Zilele trecute, mitropolitul nostru a făcut încă un gest controversat care relansează discuția despre „eticheta” de ocrotitor de securiști cu care s-a „pricopsit” ca urmare a protecției acordate celor doi preoți turnători.
Astfel, cu ocazia sărbătoririi hramului Facultății de Teologie Ortodoxă din Craiova, a oferit titlul de Doctoro Honoris Causa pr. Prof. Univ. Dr. Ştefan Buchiu, profesor emerit şi fost Decan al Facultăţii de Teologie „Justinian Patriarhul” din Bucureşti.
Preotul Ștefan Buchiu se numără printre membrii ierarhiei BOR care, deși au semnat un anagajament de colaborare cu Securitatea comunistă, au avut șansa unui verdict blând din partea CNSAS, care nu le-a atribuit calitatea de lucrător/colaborator al Securității.
Primit cu brațele deschise la Facultatea de Teologie Craiova – locul unde doi turnători ai Securității comuniste au format, după Decembrie 1989, câteva generații de preoți și profesori de Religie – preotul profesor Ștefan Buchiu este onorat de Mitropolitul Olteniei pentru cariera, nu de turnător (că CNSAS spune că nu a fost!), ci de teolog universitar.
Încurcatele cărări ale preotului Buchiu pe întunecatul tărâm al Securității comuniste
În Adeverința nr. 2225 eliberată de CNSAS la data de 01 octombrie 2013, se oferă informații interesante despre „dansul” bizar al preotului Buchiu Ștefan cu Securitatea.
Buchiu Ștefan este titular al Dosarului SIE (Serviciul de Informații Externe) nr.41008 (cotă CNSAS). Domnia sa a fost recrutat pentru folosirea pe linia problemei „culte-secte” și trimiterea cu sarcini în exterior, în scopul promovării și susținerii intereselor Republicii Socialiste România în străinătate.
La data de 13.07.1978, el a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ de „BOGDAN”.
În anul 1982, a fost abandonat din rețea doarece „este lipsit de posibilități, plecarea la specalizare (în străinătate n.n.) a fost anulată, precum și faptul că din anul 1980 este fără legătură”.
La data de 26.07.1983, Buchiu Ștefan este reactivat de Securitatea Municipiului București, Serviciul Independent 0225, în scopul preluării comunității ortodoxe române din Lausanne. A semnat un nou Angajament, preluând numele conspirativ de „BASARAB”.
A fost iarăși abandonat din rețea în anul 1988.
Din notele informative amintite în documentul CNSAS, reiese că preotul Buchiu Ștefan a fost folosit de Securitate pentru a obține informații din interacțiunile sale cu doctoranzi străini (cu precădere cei pe care îi întâlnea la Institutul Ecumenic de la Bossey – Geneva/Elveția). În notele informative pe care le scria pentru Securitate, preotul Buchiu Ștefan a oferit însă informații și despre românii care activau în străinătate ca preoți parohi ori ca doctoranzi (la Institutul de la Bossey, parohia ortodoxă română de la Lausanne, parohia ortodoxă română din Salzgitter etc.).
Totodată, preotul Buchiu Ștefan a oferit informații și despre evenimente organizate de Patriarhia Română în țară (de ex. nota olografă semnată cu numele conspirativ „BASARAB” în care informează despre vizita unei delegații a Patriarhiei Ecumenice, în 10 iunie 1985, la câteva mânăstiri din cuprinsul Arhiepiscopiei Bucureștilor).
Preotul Buchiu Ștefan informa Securitatea comunistă și despre starea de spirit a studenților de la Institutul Teologic București, dar și a doctoranzilor trimiși de Patriarhia Română cu burse de studii în străinătate. Despre un doctorand care urma studii în Grecia, preotul Buchiu informa (sub conspirativul „BOGDAN”) că acesta „nu dă semne că ar fi fost influențat de cineva din afară, de ideologia sistemului capitalist sau că ar fi pierdut din seriozitatea și moralitatea cu care a plecat la studii”.
Tot sub numele conspirativ de „BOGDAN”, informa Securitatea despre un preot profesor la catedra de Omiletic și Catehetică de la Institutul Teologic București despre care raporta că „a făcut dovada unui patriotism sănătos, întemeiat pe cunoașterea istoriei neamului nostru, pe seriozitatea caracterului său, pe devotamentul total față de cauza Bisericii strămoșești”.
În sinteză, se poate spune că noul DOCTOR HONORIS CAUSA al Facultății de Teologie Craiova, preotul profesor Buchiu Ștefan, a fost un agent conștiincios al Securității comuniste. Ofițerii de Securitatea care l-au coordonat au decis însă să-l folosească mai mult pentru a culege informații preliminarii pe diferite subiecte ori vizând anumite institituții teologice ori persoane din structurile clericale ale Bisericii.
În lucrarea „Church Reckoning with Communism in Post-1989 Romania” (autori Lucian Turcescu și Lavinia Stan, Editura Lexington Books, 2021) se precizează că „dosarul Buchiu” a provocat intense dezbateri în rândul membrilor Colegiului CNSAS, votul fiind foarte strâns, preotul Buchiu obținând la limită decizia de necolaborare cu Securitatea comunistă, mulți dintre membrii Colegiului CNSAS considerând că acesta se face vinovat de poliție politică în slujba regimului dictaturii comuniste.
În aceeași carte se face afirmația că preotul profesor Buchiu Ștefan ar fi amintit în notele informative raportate la Securitate inclusiv despre activitatea desfășurată la Institutul Ecumenic de la Bossey de actualul Patriarh Daniel (și acesta suspectat că ar fi fost colaborator al Securității comuniste, pe aceeași filieră DIE – Direcția de Informații Externe).
Mitropolitul Irineu Popa – un alt protejat al regimului comunist, „abonat” la deplasări în Occidentul capitalist decadent
În cea mai cruntă perioadă a dictaturii lui Nicolae Ceaușesc, în anul 1986, Irineu Popa pleacă în Occident, cu aprobarea autorităților comuniste. În Occidentul capitalist decandent, Irineu Popa urmează diferite studii: cursuri de limba și literatura franceză la Facultatea de Litere a Universității din Grenoble (1986-1987), studii de doctorat la Institutul Teologic Ortodox „Saint Serge” din Paris (1986 -1990).
Pe atunci tânărul călugăr (cu prea puțină vreme petrecută în rugăciunea chiliei) Irineu Popa se plimbă intens prin Occident, păstrând aparențele interesului academic. Ajunge la Londra (1989-1990), unde urmează cursuri de limba engleză, participă la mai multe evenimente religioase internaționale organizate în Europa de Vest: Congresul liturgic de la Institutul Teologic „Saint Serge” (Paris, 12-19 iunie 1986), Colocviul internaţional „Ortodoxia şi frumuseţile ei într-o într-o lume secularizată” (Bossey, Elveţia, 17-24 aprilie 1987), Colocviul ştiinţific „Rolul religiei în cultura şi civilizaţia popoarelor”, organizat de Institutul mondial al Religiilor (Paris, 5-8 martie 1988), Colocviul ortodox-protestant „Constantinopol şi Biserica” (Paris, 7-12 februarie 1989).
Toate acestea, în timp românii de rând nu mai aveau nici măcar posibilitatea să plece în excursie în vreo țară „socialistă și prietenă”, viața lor fiind chinuită de lipsurile alimentare, de frigul din apartamente, de teroarea instituită de Securitatea comunistă.
Deși ușurința cu care a fost lăsat de dictatura comunistă și de Securitate să bântuie prin Occidentul capitalist lasă mult de gândit, Irineu Popa (ca mulți alți ierarhi ai BOR „plimbăreți” prin Occident, înainte de 1989) a primit din partea CNSAS o decizie că nu a fost agent/colaborator al poliției politice comuniste (Decizia nr. 3929/16.10.2007).
Constatăm, deci, că apetența Mitropolitului Olteniei, IPS Acad. Dr. Irineu Popa, pentru foști (ne)colaboratori ai Securității este încă puternică. Probabil că, undeva, în adâncurile ființei sale, un demon nu-i dă pace…
Vom reveni, în curând, cu detalii picante despre promovări și scandaluri cu iz de corupție din tenebrele Facultății de Teologie Craiova.
Până atunci, să ne bucurăm că preotul profesor Buchiu Ștefan, inocent necolaborator al Securității comuniste, și-a împodobit panoplia cu titlul de DOCTOR HONORIS CAUSA cu atâta generozitate oferit de comunitatea teologică universitară craioveană. Axios!