O știre aparent banală, postată pe site-ul Universității din Craiova (sursa: https://www.ucv.ro/media/det.php?id=2527), ne anunță inaugurarea, în ziua de 9 decembrie 2021, a „China-Romania Research Center in Applied Mathematics”, în prezența reprezentanților UCV, ai Ambasadei R.P.Chineze la București și ai unor universități din China. Acest centru de cercetare este înființat ca rezultat al colaborării științifice dintre UCV și matematicieni chinezi care lucrează la Craiova.
În prezent, în cadrul UCV desfășoară activități de cercetare științifică 5 cercetători chinezi care sunt finanțați de „China Scholarship Council” (CSC). În ianuarie 2022, urmează să sosească la Craiova alți 4 cercetători chinezi, cu suport financiar de la CSC.
Știrea publicată pe site-ul UCV se încheie într-un ton optimist: „Acest centru de cercetare își propune promovarea excelenței autentice în cercetarea matematică și consolidarea relațiilor științifice dintre România și China.”
La umbra acestei colaborări academice aparent onorabile dintre principala instituție publică de învățământ universitar din Craiova și universități din China, pândește fantoma Partidului Comunist Chinez ai cărui lideri au lansat, de peste un deceniu, o puternică ofensivă politică și informativă asupra spațiului euro-atlantic, cu obiective economice și militare precis definite și consecvent urmărite.
Membrii fondatori ai centrului de cercetare în domeniul matematicilor aplicate sunt: din partea UCV – prof. univ. dr. Vicențiu Rădulescu (care este și directorul centrului), prof. univ. dr. Ionel Rovența și prof. univ. dr. ing. Dan Selișteanu, iar din partea Republicii Populare Chineze – Xianhua Tang (Central South University, Changsha), Runzhang Xu (Harbin Engineering University), Binlin Zhang (Shandong University of Science and Technology, Qingdao).
Finanțatorul chinez al centrului înființat la Craiova, anume „China Scholarship Council” (CSC), este considerat de americani ca entitate suspectă de activități cu risc major pentru securitatea națională.
Harbin Engineering University este o universitate aflată pe lista de indexare realizată de americani pentru că a căutat să folosească tehnologia americană pentru programele de rachete din R.P.China, activitate care este contrară intereselor de securitate națională și de politică externă ale SUA.
În 2018, doi afaceriști chinezi au fost judecați de instanțele din SUA pentru conspirație și spionaj economic. Aceștia au încercat să fure secrete despre un material special cu aplicabilitate militară. Compania deținută de aceștia, conform rechizitoriului, era strâns legată de Harbin Engineering University în ceea ce privește ce personalul, proiectele și sursele de finanțare”, fiind implicată în construirea de vehicule subacvatice autonome (de utilitate militară).
Cu doi ani înainte, Justiția SUA a condamnat-o pe Yu Amin, cetățean chinez, la 21 de luni de închisoare după ce a fost implicată în exportul ilegal de tehnologie pentru vehicule submersibile marine către „Harbin Engineering University”.
Conform „Australian Strategic Policy Institute – ASPI”, „Harbin Engineering University” este implicată și în cercetări științifice din domeniul materialelor energetice (inclusiv explozivi), în colaborare cu Academia Chineză de Inginerie Fizică, una dintre principalele organizații de cercetare științifică în domeniul a focoaselor nucleare din R.P.Chineză.
A doua universitate chineză parteneră a Universității din Craiova în acest proiect este Central South University (CSU). Dintre toate universitățile chineze subordonate guvernului comunist, Central South University primește cea mai mare finanțare pentru cercetare militară și totodată, este prima universitate chineză care a primit licență pentru producția de armament. Despre CSU și alte aspecte ale colaborării româno-chineze de la Universitatea din Craiova, vom oferi detalii în partea a doua a anchetei noastre.
Să fie această colaborare un nou scandal, așa cum a fost Propagandiștii Kremlinului la Universitatea din Craiova, înăbușit cu multă dibăcie de Rectorul Cezar Spânu?
Ce este, de fapt, „China Scholarship Council” (CSC)
Centrul pentru Securitate și Tehnologie Emergentă (Center for Security and Emerging Technology) din cadrul Georgetown University (Walsh School of Foreign Service) a realizat un studiu despre ceea ce reprezintă „China Scholarship Council” (CSC).
Acest studiu (cu titlul „The China Scholarship Council – An Overview”) prezintă informații importante despre dimensiunea impresionantă a efortului depus de guvernul comunist chinez pentru dezvoltarea capacităților de cercetare științifică și academică ale Chinei.
Studiul a fost publicat în iulie 2020, sub semnătura lui Ryan Fedasiuk, analist de cercetare la Centrul pentru Securitate și Tehnologie Emergentă (CSET) al Universității din Georgetown, specializat în aplicații militare ale inteligenței artificiale, precum și expert în activitățile Chinei comuniste de achiziționare a tehnologiei străine.
Documentul poate fi accesat aici: https://cset.georgetown.edu/publication/the-china-scholarship-council-an-overview/
Câteva date despre activitatea „China Scholarship Council” (CSC):
- CSC sponsorizează, în fiecare an, aproximativ 12% dintre studenții străini care studiază la universități din R.P.Chineză și aproximativ 7% din numărul studenților chinezi care studiază în străinătate.
- Cele mai mari programe de burse pentru studii în străinătate finanțate de CSC sunt pentru studenți absolvenți chinezi.
- CSC încurajează cu fermitate și, în unele cazuri, solicită beneficiarilor de burse, cetățeni chinezi, să se întoarcă în China, după finalizarea studiilor în străinătate, indiferent de țara de studii.
- În ultimii ani, CSC a crescut foarte mult numărul de programe de formare în cooperare între universități străine de elită și instituții de cercetare și universitare din R.P. Chineză. Unele dintre entitățile științifice din China sunt subiectul unor restricții și monitorizări ale Guvernului SUA sub suspiciunea că sunt afiliate industriei militare de apărare a R.P. Chineză.
China Scholarship Council (Consiliul de Burse din China) are titulatura oficială de „Comitetul de Conducere al Fondului Național pentru Educație” și este organul responsabil pentru administrarea Fondului Național de Burse al R.P.Chineze. CSC a fost înființat de Ministerul chinez al Educației în anul 1996 și are ca principal obiect de activitate acordarea de sprijin pentru schimburi academice internaționale între China și alte state ale lumii.
CSC acționează pe două direcții principale: burse alocate studenților străini care vin să studieze la universitățile din China și burse alocate studenților cetățeni chinezi care merg să studieze în universități din străinătate.
Sumele alocate pentru bursele studenților străini în China sunt de aproxiamtiv o jumătate de miliard de dolari pe an. De exemplu, în anul 2018, guvernul comunist chinez a alocat 469 milioane USD pentru câteva zeci de programe de burse pentru studenți din diferite regiuni ale lumii (în majoritate, din regiuni ale Asiei). Aceste burse acoperă cheltuielile de școlarizare, cazare și masă, precum și o indemnizație lunară de aproximativ 500 USD. Studenții străini au obligația ca, pe parcursul bursei, să nu părăsescă R.P. Chineză mai mult de 15 zile consecutive. Aproximativ 300 de universități din China oferă burse, din fondurile administrate de CSC, pentru studenții străini.
CSC administrează bursele pentru studenții cetățeni chinezi care doresc să studieze în străinătate. Treptat, administrarea burselor pentru studii în străinătate a devenit o prioritate pentru CSC, fapt dovedit de creșterea rapidă a numărului de burse finanțate: de la 12.000 în 2012 la 30.000 în 2016 și peste 65.000 în 2018.
Treptat, CSC a orientat acordarea burselor pentru studii în străinătate către studenții chinezi doctoranzi sau care doresc să urmeze studii postdoctorale. Ministerul chinez al Educației a raportat în 2017 că 42% din bursele de studii în străinătate acordate de CSC au fost alocate pentru cercetători seniori și studii postdoctorale. În anul 2020, din cele aproximativ 30.000 de burse acordate de CSC, cel puțin 10.000 au fost alocate pentru doctoranzi sau postdoctoranzi.
Principalul instrument al CSC pentru susținerea elitei academice a R.P. Chineză în participarea la studii doctorale și postdoctorale în universități din străinătate (cu precădere, în SUA, UK, UE, Rusia, Australia) este Programul Național de Construcție a Studiilor Postuniversitare.
Guvernul comunist chinez consideră ca o prioritate națională finanțarea doctoranzilor chinezi prin intermediul programelor de burse pentru studii postuniversitare în străinătate. În fiecare an, aproximativ 10.000 de studenți chinezi urmează studii doctorale și postodoctorale în universități din străinătate. Condițiile de eligibilitate pentru obținerea acestor burse sunt: solicitanții trebuie să fie cetățeni chinezi, să facă dovada unor abilități avansate de limbi străine, să urmeze cursurile de pregătire pentru studii în străinătate realizate de Ministerul Educației și să nu dețină reședință permanentă în străinătate.
China Scholarship Council acordă prioritate finanțării pentru burse alocate „talentelor necesare urgent pentru a fi implicate în strategii naționale, industrii importante, domenii cheie, proiecte majore, tehnologii de ultimă generație și cercetare științifică de bază.”
La finalizarea programului de doctorat sau postdoctorat în străinătate, beneficiarii de burse sunt obligați prin contract semnat cu guvernul chinez, prin intermediul CSC, să se întoarcă, să locuiască și să lucreze în R.P. Chineză pentru cel puțin doi ani. Atunci când aplică pentru bursă, solicitanții trebuie să furnizeze informații și detalii de contact despre persoanele care asigură garanțiile financiare și care sunt responsabile financiar pentru rambursarea sumei totale a bursei, plus penalități, în cazul în care studentul nu se întoarce în China după finalizarea program de studii în străinătate.
Din anul 2014, CSC a acordat fonduri substanțiale universităților chineze care au dezvoltat programe de schimb academic la nivel înalt cu instituții academice din străinătate. Un canal oficial de cooperare administrat de CSC este Programul de Cooperare Internațională pentru Talente Inovatoare, prin intermediul căruia CSC și universitățile din străinătate finanțează în comun programe de schimb pentru profesori și personal de conducere. Numărul de proiecte finanțate prin acest program a crescut rapid. Astfel, în 2018, CSC a aprobat 19 noi programe de schimb, iar în 2019, a aprobat alte 122 de noi programe. În anul 2019, Programul a finanțat aproximativ 4.500 de cercetători, profesori și alt personal universitar pentru schimburi internaționale.
Activitatea desfășurată de China Scholarship Council a fost considerată ca fiind suspectă de către Biroul pentru Industrie și Securitate al SUA (U.S. Bureau of Industry and Security). Principalul motiv a fost colaborarea CSC cu instituții universitare chineze afiliate industriei militare de apărare a R.P.Chineză. De exemplu, în anul 2019, 15 proiecte din cele 122 de noi proiecte lansate de CSC prin Programul de Cooperare Internațională pentru Talente Inovatoare, au fost schimburi între universități străine și instituții universitare chineze care au fost indexate de Biroul pentru Industrie și Securitate al SUA sub suspiciunea de risc major pentru securitatea națională ori pentru că produc un număr mare de absolvenți care lucrează în industria militară chineză.
Colaborarea internațională cu universitățile din Republica Populară Chineză – risc major pentru securitatea națională a țărilor partenere?
În fața ofensivei politice și informative instrumentate de R.P. Chineză prin intermediul diferitelor programe de burse de studii și cooperare universitară internațională, Guvernul SUA a reacționat prin instituirea unei monitorizări tot mai stricte a activităților de acest gen desfășurate de China pe teritoriul american.
Astfel, Biroul pentru Industrie și Securitate al SUA (U.S. Bureau of Industry and Security) a inițiat o Listă de Entități (persoane juridice și persoane fizice) care indexează periodic companii, universități, centre de cercetare științifică și diferite persoane cu activitate în cadrul acestora, care prezintă suspiciuni de risc pentru securitatea SUA.
Conform reglementărilor legale americane, Lista de Entități (ca Supliment la Regulamentul de Administrare a Exporturilor) identifică entitățile pentru care există motive rezonabile să se creadă, pe baza unor fapte specifice și articulabile, că entitățile respective au fost implicate, sunt implicate sau prezintă un risc semnificativ de a fi sau de a urma să fie implicate în activități contrare securității naționale sau intereselor politicii externe ale Statelor Unite ale Americii.
O altă sursă de informații cu ajutorul căreia pot fi identificate universitățile, centrele de cercetare științifică etc. din R.P.Chineză asupra cărora planează suspiciunea că desfășoară activități care pun în pericol securitatea națională este reprezentată de Universitățile din SUA, tot mai preocupate de riscurile colaborării academice cu universități din China.
Nu în ultimul rând, un bogat material informativ este „China Defence Universities Tracker”, un instrument de monitorizare realizat de „Australian Strategic Policy Institute – ASPI” (Institutul Australian de Politici Strategice) ca proiect implementat în cadrul Centrului Internațional de Politici Cibernetice al ASPI.
Folosind aceste surse, vom prezenta câteva informații despre entitățile universitare din R.P.Chineză implicate în parteneriatul cu Universitatea din Craiova pentru realizarea „China-Romania Research Center in Applied Mathematics”.
„Harbin Engineering University”
Într-un document intitulat „Addition of Entities to the Entity List, Revision of Certain Entries on the Entity List” și emis în data de 5 iunie 2020 de U.S. Bureau of Industry and Security, descoperim indexată ca entitate care prezintă risc pentru securitatea SUA, una dintre universitățile partenere ale Universității din Craiova în realizarea „China-Romania Research Center in Applied Mathematics”.
Este vorba de „Harbin Engineering University” (reprezentată de Runzhang Xu), entitatea universitară din R.P.Chineză care are calitatea de membru fondator al centrului de cercetări în matematici aplicate înființat la Universitatea din Craiova.
În documentul emis de U.S. Bureau of Industry and Security se precizează: „Harbin Engineering University este adăugată la Lista de Entități (Pagina 34496/destinația China) pentru achiziționarea și încercarea de a achiziționa articole de origine americană în sprijinul programelor implementate pentru Armata Populară de Eliberare (armata națională a R.P.Chineză n.red.). Această activitate este contrară intereselor de securitate națională și de politică externă în conformitate cu § 744.11(b)(3) și (5) din Regulamentul de Administrare a Exporturilor.”
Această universitate nu este singura entitate cu sediul în orașul chinez Harbin indexată de autoritățile americane ca entitate care prezintă risc pentru securitatea SUA.
Documentul despre care discutăm, indexează alte câteva entități care au sediul și își desfășoară activitatea în Harbin; este vorba despre: „Harbin Institute of Technology”, „Harbin Chuangyue Technology Co. Ltd.” și „Harbin Yun Li Da Technology and Development Co. Ltd.”. Despre „Harbin Institute of Technology” se precizează că această entitate a căutat să folosească tehnologia americană pentru programele de rachete din R.P.China, activitate care este contrară intereselor de securitate națională și de politică externă ale SUA conform § 744.11(b)(3) din Regulamentul de Administrare a Exporturilor.
Documentul poate fi accesat aici: https://www.federalregister.gov/documents/2020/06/05/2020-10869/addition-of-entities-to-the-entity-list-revision-of-certain-entries-on-the-entity-list
Autoritățile americane au decis să păstreze „Harbin Engineering University” pe Lista de Entități, astfel că această universitate din R.P.Chineză se regăsește și într-un document emis recent de U.S. Bureau of Industry and Security în data de 26 noiembrie 2021. Documentul poate fi accesat aici: https://www.bis.doc.gov/index.php/documents/regulations-docs/2326-supplement-no-4-to-part-744-entity-list-4/file
„Harbin Engineering University” se regăsește și pe „Lista Entităților de Mare Risc a Universității” a „University of Central Florida”, importantă instituție universitară a SUA. Lista poate fi sudiată aici: https://www.research.ucf.edu/documents/PDF/2020/ListOfHighRiskEntities.pdf
Informații detaliate despre suspiciunile privind riscul de securitate care planează asupra „Harbin Engineering University” sunt oferite de „China Defence Universities Tracker”, instrumentul de monitorizare realizat de „Australian Strategic Policy Institute – ASPI”. Conform raportului de monitorizare oferit de ASPI, „Harbin Engineering University” este considerată un factor major de risc datorită implicării acestei universități în spionaj economic, acreditări de securitate extrem de secrete, includere pe Lista de Entități a SUA și a numărului mare de laboratoare și zone de cercetare științifică în domeniul militar.
„Harbin Engineering University” este una dintre cele mai importante universități de cercetare în domeniul militar din China. Universitatea este centru lider de cercetare și formare în domeniul construcțiilor navale, armamentului naval, tehnologiei maritime și energiei nucleare. Mulți dintre absolvenții acestei universități sunt recrutați să lucreze, după absolvire, în sectorul militar (de ex., în 2017, 36,46% dintre absolvenții universității au fost angajați să lucreze în sectorul militar).
„Harbin Engineering University” este membră în grupul de universități aflate în directa subordine a Ministerului Industriei și Tehnologiei Informației din structura guvernului comunist chinez. Grupul este cunoscut sub numele de „Cei Șapte fii ai Apărării Naționale”, fapt care coferă HEU calitate de componentă integrantă a industriei militare de apărare a Chinei comuniste. Dintre realizările științifice militare ale „Harbin Engineering University” amintim producerea primului submarin experimental din China și a unui aeroglisor cu destinație militară. Universitatea a fost implicată în majoritatea proiectelor militare de dezvoltare a flotei de submarine, a armelor submarine și flotei de nave de război ale Marinei Militare din cadrul Armatei Populare de Eliberare a R.P. Chineză (PLA).
Trebuie precizat că „Harbin Engineering University” își are originile într-un proiect universitar militar, anume Institutul de Inginerie Militară al Armatei Chineze, înființat în anul 1953. În anii ’60 ai secolului trecut, HUE a ieșit din subordonarea Armatei Chineze și a fost redenumită „Harbin Shipbuilding Engineering Institute” (1970). În anul 1994, universitatea a primit denumirea actuală de „Harbin Engineering University”.
Așezată în Districtul Nangnag al orașului Harbin, HEU deține aproximativ 40 de centre și institute universitare și de cercetare științifică, inclusiv un Parc Științific Național. Guvernul comunist chinez alocă acestei universități resurse financiare importante pentru proiecte de cercetare maritimă și nucleară, majoritatea cu finalitate militară.
Încă din iunie 2007, „Harbin Engineering University”, în perioada celui de „Al unsprezecelea plan cincinal”, s-a semnat un acord la nivel guvernamental prin care Comisia de Știință, Tehnologie și Industrie pentru Apărare Națională a R.P.Chineză a investit peste 300 de milioane de yuani în investiții pentru dezvoltarea universității, sumă la care s-au adăugat finanțări indirecte în valoare de peste 200 de milioane de yuani. În cadrul acordului, Marina Militară a Armatei Chineze a oferit sprijin pentru construirea unei platforme de dezvoltare a produselor și tehnologiei militare de către universitate și pentru formarea personalului de nivel înalt (studenți specializați în apărare militară navală).
„Harbin Engineering University” a semnat, la începutul anilor 2000, un acord cu Marina Militară a Armatei Chineze pentru înființarea, în comun, a unui Institut Național de Educație pentru Apărare, în cadrul căruia au fost instruiți cel puțin 2.000 de ofițeri ai Marinei Militare Chineze.
Conform informațiilor oferite de „Australian Strategic Policy Institute – ASPI” prin instrumentul de monitorizare „China Defence Universities Tracker”, „Harbin Engineering University” este un important centru de cercetare în domeniul ingineriei nucleare, inclusiv în domeniul submarinelor nucleare. În anul 2018, universitatea a semnat un acord de colaborare cu „China National Nuclear Corporation” (CNNC). În 2019, cele două entități au înființat „Institutul de Cercetare a Tehnologiei de Siguranță și Simulare a Industriei Nucleare din China”, orientat cu precădere spre cercetări militare. „Harbin Engineering University” coordonează, de asemenea, un laborator de materiale energetice (inclusiv explozivi) realizat în colaborare cu Academia Chineză de Inginerie Fizică, una dintre principalele organizații de cercetare științifică în domeniul a focoaselor nucleare din R.P.Chineză.
În structura academică a „Harbin Engineering University” se regăsesc nu mai puțin de 18 discipline cu aplicabilitate directă în domeniul militar (fapt asumat oficial de universitate). Dintre acestea amintim: Inginerie Maritimă, Navigare, ghidare și control maritim, Ingineria Reactoarelor Nucleare, Sisteme de Comunicare și Informare, Protecția împotriva radiațiilor și Ingineria Mediului, Știința și Ingineria Energiei Nucleare, Arhitectură Navală și Inginerie Oceanică. Alte detalii despre activitatea „Harbin Engineering University”, aici: https://unitracker.aspi.org.au/universities/harbin-engineering-university/
„Harbin Engineering University” a fost implicată în mai multe scandaluri de spionaj economic și activități suspecte cu risc pentru securitatea națională a țărilor partenere. Oferim două exemple.
În 2018, doi oameni de afaceri chinezi au fost acuzați în Statele Unite ale Americii de conspirație pentru a comite spionaj economic. Aceștia au furat secrete comerciale legate de spuma sintactică, un material special cu o serie de aplicații comerciale și militare. Potrivit rechizitoriului, compania chineză deținută de cei doi era „strâns legată de Harbin Engineering University în ceea ce privește ce personalul, proiectele și sursele de finanțare”, fiind implicată în construirea de vehicule subacvatice autonome (de utilitate militară). Sursa: https://www.justice.gov/opa/pr/two-businessmen-charged-conspiring-commit-economic-espionage-benefit-chinese-manufacturing
În 2016, Justiția SUA a condamnat-o pe Yu Amin, cetățean chinez, la 21 de luni de închisoare după ce a fost implicată în exportul ilegal de tehnologie pentru vehicule submersibile marine către „Harbin Engineering University”. Printre conspiratori s-au numărat și angajați ai „Harbin Engineering University”, inclusiv expertul șef în tehnologie al unui proiect național de cercetare din R.P.Chineză, proiect care viza dezvoltarea unui vehicul subacvatic fără pilot cu aplicabilitate militară. Sursa 1: https://www.justice.gov/opa/pr/florida-woman-sentenced-prison-acting-illegal-agent-foreign-government-and-conspiring-commit / Sursa 2: https://www.justice.gov/opa/file/843491/download
VA URMA