Conducerea Televiziunii Române continuă să sfideze legislația privind transparența decizională și încearcă cu disperare să ascundă informații de interes public, precum cheltuieli, angajări și colaborări controversate operate din banii publici, contracte de publicitate netransparente etc., toate din ograda postului teritorial Craiova, condus de Anca Pospai Dindirică, soția lui Lucian Dindirică, consilier local, francmason, teolog sperjur și manager de bibliotecă.
Dacă despre activitatea managerială și cea de cadru universitar a lui Dindirică-soțul, Republica Oltenia a scris de mai multe ori, când vine vorba despre Dindirică-soția, coordonator cu atribuții de director la TVR Craiova, publicația noastră i-a dedicat un singur articol (link). Acum urmează o serie de dezvăluiri care, zicem noi, vor face lumină în bugetul Studioului teritorial TVR din Bănie. Cititorii noștri vor afla cum cea care, dintr-un aproape anonim reporter de ziar și apoi de televiziune, a ajuns să arunce în stânga (cel mai mult!) și în dreapta bani publici, după bunul plac.
Ancheta noastră a pornit de la o serie de sesizări venite din partea unor actuali și foști angajați ai TVR Craiova, dar și colegi de-ai lor din Televiziunea Română. În demersul de verificare a informațiilor primite, publicația noastră a adresat, la începutul lunii aprilie 2019, către TVR Craiova și Televiziunea Română, o cerere conform Legii nr. 544/2001, solicitând următoarele informații de interes public:
- Lista contractelor de asistență juridică (cuprinzând persoana fizică/juridică, valoarea contractului, inclusiv onorariul de succes, perioada de derulare, modalitatea de acordare a contractului) încheiate de TVR Craiova în perioada ianuarie 2012 – martie 2019.
- Lista contractelor de prestări servicii juridică (cuprinzând persoana fizică/juridică, valoarea contractului, perioada de derulare, modalitatea de acordare a contractului) încheiate de TVR Craiova în perioada ianuarie 2017 – martie 2019.
- Sumele alocate (cu defalcare trimestrială și indicarea sursei bugetare) pentru construirea noului sediu al TVR Craiova de la momentul începerii construcției până la 31 martie 2019.
- Lista colaboratorilor externi ai TVR Craiova (cu detaliere: nume/prenume, funcția, emisiunea TV realizată, valoarea contractului, sursa de finanțare) pentru perioada ianuarie 2012 – martie 2019.
- Lista contractelor de publicitate (cuprinzând persoana fizică/juridică cu care s-a încheiat contractul, valoarea contractului, perioada de derulare) încheiate de TVR Craiova în perioada ianuarie 2012 – martie 2019.
- Lista cu posturile scoase la concurs și persoanele anagajate în TVR Craiova pentru perioada ianuarie 2012 – martie 2019.
În proasta tradiție a familiei de manageri Dindirică, coordonatorul cu atribuţii de director al TVR Craiova, Dindirică-soția a refuzat să răspundă și astfel, a confirmat încă o dată, dacă mai era nevoie, că îi lipsește respectul față de principiile transparenței în utilizarea banilor publici, precum și față de profesia de jurnalist.
Conducerea Televiziunii Române a oferit însă un spectacol de viclenie de joasă speță, manipulând cu rea-credință prevederile legislației și într-un sfârșit, trimițând către publicația noastră un răspuns penibil, adevărată mostră de ticăloșie în cele ale comunicării.
Astfel, prin adresa nr.130037/11.04.2019, Serviciul Comunicare, Relații Public și Protocol al TVR, prin Adela Știrbescu, coordonator cu atribuții de Șef Serviciu, conducerea TVR ne comunică următoarele: „având în vedere volumul informațiilor cerute, pentru identificarea și transmiterea acestora este nevoie de mai mult de 10 zile. Ca urmare, răspunsurile vor fi comunicate în termenul legal de 30 de zile, în conformitate cu…șcl”.
După aproximativ trei săptămâni de la primirea acestei depeșe, conducerea Televiziunii Române trimite adresa nr. 343/06.05.2019, sub semnătura aceleiași Adela Știrbescu, coordonator cu atribuții de Șef Serviciu, cu un conținut care poate fi sintetizat în următoarele idei elucubrante:
- Legea privind exercitarea profesiei de avocat ar anula aplicarea prevederilor legislației privind transparența decizională a instituțiilor publice și a utilizării banilor public, prin urmare se refuză comunicarea informațiilor privind contractele de asistență juridică încheiate de TVR Craiova pe bani publici;
- Suma cheltuită de TVR Craiova pentru construirea noului sediu până la data de 31 martie 2019 este de 689.746 lei (adică aproximativ 154.000 euro!), dar nu se indică sursele de finanțare, în detaliu și defalcat, cum solicitasem; de ce oare?
- Lista colaboratorilor externi ai TVR Craiova ar fi la secret pe motiv de protecție a datelor personale, un răspuns aberant și fără legătură cu legislația în domeniu;
- Lista contractelor de publicitate ar fi tot la secret pe motiv de „principiul concurenței loiale”, alt răspuns aberant dat fiind faptul că banii încasați din publicitate devin bani publici, ca sursă de finanțare și prin utilizarea lor de către instituția publică;
- Lista posturilor scoase la concurs și a persoanelor angajate este pe site, ne spune conducerea TVR și ne aruncă (ironic?) o adresă generală a site-ului, fără măcar să indice secțiunea de site unde ar fi postat informațiile.
În noiembrie 2017, după ce Parlamentul României a iertat TVR de imensa datorie istorică la bugetul statului, scriam într-un articol de analiză (link) despre situația TVR Craiova: „Dacă investiția de un milion de euro pentru noul sediu va fi pentru TVR Craiova marea și mult așteptata „gură de oxigen” care să o transforme într-o televiziune locală de profesioniști, cu raiting regional măcar la nivelul TVR național, cu emisiuni TV atractive, obiective și profesionist realizate, altfel spus, dacă jurnaliștilor de la TVR Craiova doar acest studiou de 1 milion de euro le mai lipsea pentru a fi la înălțimea standardelor televiziunii moderne, dar și a salariilor generoase pe care le încasează, vom afla în curând.”
A trecut un an și jumătate, la sediul cel nou se tot construiește, iar conducerea interimară a TVR Craiova, alături de șefii de la București, se bălăcește în lipsă de transparență și sfidarea interesului public. Așteptăm cu interes răspunsul conducerii TVR la reclamația administrativă pe care am înaintat-o ca reacție legală față de bătaia de joc cu care tratează legislația privind transparența în utilizarea banilor publici. Până atunci, îi sfătuim pe profesioniștii, atâția câți mai sunt, care lucrează la TVR Craiova să se ferească de „mira tv” pe care unii doresc să le-o pună peste ochi și să rămână loiali deontologiei profesiei de jurnalist.