La debutul scandalului „Propagandiștii Kremlinului la Universitatea din Craiova”, rectorul UCV, Prof. Univ. Dr. Cezar Ionuț Spânu lăsa impresia că va acționa cu fermitate și severitate împotriva celor care au compromis imaginea instituției prin asocierea ei cu numele „Centrului pentru Politică Externă și Studii de Securitate” în jocurile geostrategice operate de agenții oficiali ai regimului Putin.
Publicația noastră a prezentat detaliat ascunzișurile și gravele implicații ale acestui scandal în două articole care pot fi lecturate aici: Păsătoiu și Damean – propagandiști ai Kremlinului la Universitatea din Craiova? / Scandalul „propagandiștii Kremlinului de la UCV”: Mută rectorul Spînu și obține un „șah-mat”?
Ceea ce părea că va fi un adevărat taifun întru apărarea imaginii Universității din Craiova ca instituție modernă, europeană și loială valorilor Uniunii Europene, în care România este stat membru, s-a dovedit a fi o furtună într-un pahar cu apă.
În investigația noastră, am luat act de indignarea care l-a cuprins pe domnul Cezar Ionuț Spânu, rectorul Universității din Craiova, atunci când a aflat că doi colegi și subordonați ai domniei sale, anume lect. univ. Florin Păsătoiu și prof. univ. habil. Sorin Liviu Damean, decanul Facultății de Științe Sociale, sunt implicați în manipulările operate de Kremlin în teritoriile Uniunii Europene, cu scopul de a promova interesele rusești.
Prin urmare, am adresat Universității din Craiova, o cerere în temeiul Legii Nr. 544/2001 pentru a afla care sunt măsurile adoptate pentru sancționarea celor vinovați.
Textul solicitării noastre, trimisă la data de 11 decembrie 2018:
„Prin prezenta formulăm o cerere în temeiul Legii nr.544/2001 și vă adresăm rugămintea să ne furnizați următoarele informații de interes public care fac obiectul unei anchete jurnalistice:
- Care este rezultatul cercetării disciplinare realizate de Comisia de Cercetare Disciplinară și Administrativă a Universității din Craiova asupra dl. Lect. Univ. Florin Păsătoiu în legătură cu implicarea în scandalul presupusei colaborări dintre Universitatea din Craiova și Ministerul de Externe al Federației Ruse?
- Ce măsuri disciplinare și administrative au fost dispuse asupra dl. Prof. Univ. Habil. Sorin Liviu Damean implicat în scandalul presupusei colaborări dintre Universitatea din Craiova și Ministerul de Externe al Federației Ruse?”
În data de 21 decembrie 2018 – nefericită coincidență cu împlinirea a 29 de ani de la evenimentele sângeroase din Decembrie 1989, când s-a murit pentru înlăturarea comunismului – Universitatea din Craiova ne oferă un răspuns „tovărășesc”, gen „nici usturoi n-am mâncat, nici gura nu-mi miroase”, dovedind că la nivelul conducerii acestei instituții se practică un profund dispreț față de democrație și de valorile Uniunii Europene.
Un răspuns care, avem totala convingere, va bucura enorm pe oficialii regimului de la Kremlin, ofițeri de servicii secrete și agenți guvernamentali, responsabili cu acțiunile de manipulare în teritoriul României, în Estul Uniunii Europene și flancul est-european al NATO.
Textul răspunsului oferit de Universitatea din Craiova, sub semnătura onor domnului rector prof. univ. dr. Cezar Ionuț Spânu este următorul:
“Consiliul de Administrație al Universității din Craiova, întrunit în ședința din data de 12 octombrie 2018, a aprobat doar transmiterea către mass-media a unui comunicat de presă, ca urmare a apariției, în 10 octombrie 2018, a unui comunicat official al Ministerului de Externe al Rusiei și nu constituirea unei Comisii de Cercetare Disciplinară și Administrativă.”
Se observă dibăcia, să nu o numim viclenie, cu care domnul rector răspunde despre mere, deși e întrebat de pere sau altfel spus, care ne povestește despre ședința Consiliului de Administrație al UCV care a aprobat un comunicat de presă șcl, șcl, șcl, deși întrebările trimise de noi făceau referire clară la situația disciplinară a celor doi „propagandiști” pro-Kremlin.
De ce rectorul Spânu a simțit nevoia să amintească în răspunsul oficial despre ședința CA din 12 octombrie, încercând astfel să paseze membrilor lui responsabilitatea tragerii la răspundere a celor două cadre didactice? Pentru că știe că sursele noastre ne-au confirmat faptul că în acea ședință domnia sa a tunat și fulgerat: “Să dispară de urgență acest centru din Universitatea”. Sursele noastre mai precizau la acea vreme că rectorul Spânu a dispus totodată trimiterea lectorului Păsătoiu în fața Comisiei de Cercetare Disciplinară și Administrativă a UCV.
În același siaj „tovărășesc” și de „băgare sub preș” a gunoiului putinist care a murdărit imaginea Universității din Craiova, se înscrie și răspunsul pe care l-am primit de la Comisia de Etică a instituței.
Textul răspunsului primit pe adresa redacției noastre în data de 14 decembrie 2018, sub semnătura onor domnului Președinte de Comisie prof. univ. dr. Teodor Sâmbrian, este următorul:
„Ca răspuns la solicitarea dvs. din data de 11.12.2018, vă comunicăm că pe rolul Comisiei de Etică nu a existat nicio sesizare sau autosesizare privind o eventuală abatere disciplinară săvârșită de domnii lect. univ. dr. Florin Păsătoiu și dl Prof. univ. dr. Sorin Liviu Damean.”
Altfel spus, nu este condamnabil etic și nici în contradicție cu Carta Universității din Craiova sau cu Regulamentul Comisiei de Etică să implici un institut de cercetări al UCV într-o acțiune vădit manipulatorie și de propagandă instrumentată de agenții de influență ai regimului de la Kremlin. Prin urmare, de ce s-ar fi autosesizat Comisia de Etică pe care o prezidează domnul Teodor Sâmbrian? Pe de altă parte, când vine de vorba de autosesizare, Comisia de Etică a UCV a încălcat în câteva rânduri propriul regulament de funcționare. Însă, despre acest aspect o să scriem într-un viitor articol.
Modul penibil și totodată, anti-european prin care Cezar Ionuț Spânu și Teodor Sâmbrian, în complicitate cu membri Consiliului de Administrație și ai Comisiei de Etică, îi acoperă pe „acoperiții Kremlinului”, Florin Păsătoiu și Sorin Liviu Damean, reprezintă o încălcare flagrantă a valorilor europene și academice proclamate în Carta Universității din Craiova, dar și o jignire la adresă fiecărui cadru universitar care dorește ca principala instituție universitară a Craiovei să fie reformată și modernizată în temeiul politicilor în domeniu promovate de Uniunea Europeană.
Tuturor celor care, direct sau indirect, au sprijinit acțiunea pro-Kremlin care a murdărit imaginea Universității din Craiova, le reamintim cele scrise în Preambulul Cartei UCV:
„Universitatea din Craiova este o instituţie esenţială a învăţământului superior românesc, parte a comunităţii academice europene, împărtăşind valorile culturale, morale, ştiinţifice şi educaţionale ale acesteia. Cu convingerea că Spaţiul European al Învăţământului Superior şi Aria Europeană a Cercetării Ştiinţifice sunt pilonii principali ai societăţii bazate pe cunoaştere, Universitatea din Craiova participă activ la Procesul Bologna, concretizându-şi vocaţia europeană prin convergenţa curriculară, tematica cercetării ştiinţifice şi deschiderea către colaborări academice.”
(VA URMA)