Libertatea. Aceasta a fost tema de discuție la Seminarul Mix Panda din 25 octombrie. Speakeri precum David Mitran, Andrei Sârbu, Irina Gruia și Mircea Ungureanu și-au transmis ideile privitoare la acest termen. Biblioteca „Alexandru și Aristia Aman” a fost gazda unei noi ediții din gama seminariilor, unde participanții le-au ascultat punctele de vedere.
„Acum ceva timp, credeam că libertatea înseamnă să fac ce vreau, când vreau. Dar am ajuns la concluzia că pentru a fi liber, am nevoie să mă aliniez cu libertatea celorlalți. E nevoie de niște reguli care să creeze o armonie”, și-a exprimat opinia David Mitran.
Pentru Andrei Sârbu, privarea de libertate înseamnă să nu ai scopuri în viață. Un exemplu pe care l-a dat a fost mentalitatea oamenilor care nu au un plan bine definit în viață și care nu realizează nimic pe tot parcursul zilei. În același timp, libertatea mai înseamnă și investirea întregii sale energii într-un anumit lucru: „De ce nu investim niciodată procente de 100% în ceva?” Pe același ton, a mai pus problematica lipsei timpului investit în propria persoană. Într-o notă finală, a dat exemplu faptul că nimeni nu a venit cu ceva ieșit din comun în ultimii 40 de ani, probabil pentru că nimeni nu a pus maximul de efort. „Până la urmă, fiecare acțiune are o reacțiune egală”, a zis el, aducând vorba de a treia lege a fizicianului Isaac Newton.
Irina Gruia, trainer și psihoterapeut, a expus problema libertății în două moduri. În relația de cuplu, a exemplificat faptul că fiecare partener, la un moment dat, luptă pentru putere. „În momentul în care am putere asupra lui, îl privez de libertate. Și invers”. În plus, a mai explicat că relația cea mai importantă pe care cineva trebuie să o aibă este cea cu sinele. A făcut astfel referire la mentalitatea româncelor, a căror frică este aceea de a rămâne singure.
Mai bine dorințe decât frici
În a doua parte a discursului, Irina a explicat cum devenim oameni liberi:
„Frica ne omoară libertatea. Ne este frică să spunem «Nu» pentru că mama noastră a spus că nu e frumos”. În spatele fiecărei frici există o dorință și este mult mai sănătos să te trezești dimineața cu zece dorințe decât cu zece frici”.
Pe de altă parte, speakerul Mircea Ungureanu a recunoscut că, pentru oameni, a putea alege cu cine să lucreze înseamnă a fi liberi. Același lucru se aplică și la clienții pe care îi alege în ocupația sa. Lucrurile acestea nu le-a învățat de mic, iar dovada a stat în dezamăgirile pe care le-a avut în viață. A mai adus în discuție faptul că presiunea socială nu trebuie să conducă acțiunile cuiva: „Am crezut că trebuie să te căsătorești și să ai copii. Dar nu când vrea societatea”. Ca o completare la cele spuse de Irina Gruia, referitor la relațiile de cuplu, a adăugat că partenerul de viață nu trebuie să ofere mai mult decât trebuie. Din contră, „să dea atât cât e corect și să primească, în schimb, același procent.”
Seria Seminariilor Mix Panda a ajuns la a cincea ediție. Teme precum curajul, fericirea, dezvoltarea personală, motivația și meritele personale au mai fost abordate în același an, vreme de patru luni.