Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”, cadru universitar la Facultatea de Știinte Sociale, este anchetat de Comisia de Etică a Universității din Craiova pentru că ar fi plagiat teza de doctorat și ar fi comis numeroase autoplagiate în articolele publicate din momentul în care a devenit doctor în Istorie (2011). Însă o nouă acuzație la adresa celui care este și consilier local e pe cale să stârnească un scandal de proporții în mediul universitar craiovean. Când o să ajungă în fața comisiei prezidate de prof. univ. dr. Teodor Sâmbrian, Dindirică nu o să vină singur, ci însoțit de decanul Facultății, Sorin Damean. De ce? Studentul Dindirică i-a dat bani profesorului Damean. Oare ce alte cadre universitare de la Științe Sociale au primit bani de la Biblioteca “Aman”, pe cercetare științifică sau consiliere?
Povestea relațiilor de prietenie, dar și profesionale, dintre Lucian Dindirică și Sorin Damean se naște în 2009. Atunci, primul s-a înscris la licență, specializarea Istorie, și tototodată a început să predea, cu toate că nu era încă licențiat. Așadar, Dindirică era în același timp și student și profesor la Istorie, catedra respectivă fiind condusă de prof. univ. dr. Sorin Damean. Tot în anul 2009, când ajunge director la Biblioteca Județeană “Alexandru și Aristia Aman”, fostul corespondent al Realității TV la Craiova îl angajează pe Damean cu contract de colaborare. În schimb, Damean, care așa cum am spus era șef de catedră, îi dă ore lui Dindirică la Universitate. Din acel an și până în prezent, Sorin Damean a ocupat succesiv în cadrul Facultății de Științe Sociale funcțiile de șef catedră, director department și acum decan (în urma unui controversat concurs), deci în semnătura sa a stat “catedra” primită an de an la Departamentul Istorie de Lucian Dindirică. Tot de atunci, Sorin Damean a încasat anual sume de bani de la Biblioteca Județeană, pe baza unor contracte, fie ele de “colaborare”, “cercetare” sau “consiliere”, prelungite prin semnătura managerului Lucian Dindirică. Dacă despre alte avantajele de care a beneficiat Sorin Damean de pe urma directorului Bibliotecii Județene – organizarea conferințelor de departament (plata cazării, meselor pentru profesorii veniți din țară sau străinătate), tipărirea revistei Universității (în care Dindirică a publicat articole autoplagiate), tipărirea diferitelor volume semnate Damean (sau în care el și Dindirică au fost coautori) – o să scriem data viitoare, acum o să vă prezentăm dovezile relației profesionale dintre cei doi împinsă dincolo de granița legii.
În 2009, Sorin Damean era șeful catedrei Istorie la Facultatea de Științe Sociale. O spune declarația de avere semnată un an mai târziu, urcată pe site-ul Universității din Craiova. Conform documentului, acesta a încasat 9.000 de lei de la biblioteca lui Dindirică, pe baza unui contract de colaborare, despre ce colaborare este vorba nu putem preciza din moment ce managerul instituției de cultură a refuzat să ne răspundă la cererea depusă de noi conform Legii 544/ 2001.
În declarația de avere pe anul 2010, Damean susține că a încasat bani mai puțini de la “Aman”, adică 7.200 de lei.
În 2011, Istoria trece la Facultatea de Teologie, Damean devine director de department și Dindirică primește în continuare ore. Dindirică transformă contractual de colaborare în contract de cercetare, dar nu-i taie din bani șefului.
În 2012, Istoria trece de la Teologie la Facultatea de Drept, Damean, este în continuare director de departament, Dindirica predă. Remunerația primului crește la 8.106 lei pe an, contractul se transformă din “cercetare” în “consiliere”.
Din 2013, nemaiavând funcție, Sorin Damean nu a depus declarație de avere, așadar nu știm ce bani a încasat de la Biblioteca Județeană. În prezent, Sorin Damean este decanul Facultății de Științe Sociale, iar Lucian Dindirică este asistent universitar asociat, fără remunerație. Pe holurile Universității din Craiova se vorbește că un post de profesor la Departamentul Istorie urmează să fie scos la concurs. Confruntarea titanilor se va da între doctorii în Istorie Lucian Dindirică și Cristian Vasile Petcu, fost secretar de stat, disputa anunțându-se destul de încinsă…
ANI AMAN