Site-ul Bibliotecii Județeane “Alexandru și Aristia Aman” ne anunță că joi, 18 ianuarie 2018, începând cu ora 17.00, va avea loc evenimentul de lansare a volumului „Iulian N. Vlad. Confesiuni pentru istorie”, scris de Aurel I. Rogojan. Moderatorul evenimentului este dl. Lucian Dindirică, managerul instituției, consilier local PSD și membru al Masoneriei Române (MLNR). Participă ca invitați Mircea Canțăr (redactor-șef al ziarului „Cuvântul Libertății”) și Alexandru Peterliceanu, directorul Editurii Proema, editura care a publicat cartea.
La începutul Anului Centenarului României Mari, conducerea Bibliotecii Județene “Alexandru și Aristia Aman” ne propune – ca eveniment cultural atât de important încât însuși managerul instituției, Lucian Dindirică, se implică ca moderator – să participăm la lansarea unei cărți prin care se încearcă „spălarea”, în fața Istoriei și a românilor, a unui securist notoriu și asasin, generalul de Securitate Iulian N. Vlad, ultimul șef al Departamentului Securității Statului din regimul dictaturii comuniste.
Să ne reamintim că acest securist a fost condamnat la 25 de ani pentru implicarea lui, în calitate de comandant al Securității comuniste, în reprimarea sângeroasă a protestelor anticomuniste din Timișoara și București, în Decembrie 1989. Anul trecut, în septembrie, Iulian Vlad a murit și mulțumim lui Dumnezeu că ne-a scăpat de această fantomă macabră, a cărui memorie o vedem, iată, promovată într-o instituție publică a cărei funcționare este plătită din banii cetățenilor unui stat membru al Uniunii Europene.
Despre securistul Iulian N. Vlad să ne mai reamintim că a fost un parvenit mizerabil al sistemului dictaturii comuniste. Și-a început cariera în anii ’50 ai secolului trecut, ca activist de partid, fiind secretar de clasă și de județ, precum și șef de secție în Comitetul Central al Uniunii Tineretului Muncitoresc. A urmat Școala de Securitate pe care a absolvit-o cu gradul de locotenent, fiind angajat în Ministerul de Interne (1974) ca specialist în învățământul militar și fiind promovat de Partid în importanta funcție de șef al Direcției de Învățământ a Ministerului de Interne, adică al mecanismului de îndoctrinare politică a cadrelor de Securitate și Miliție.
Între 1974 și 1977 a fost comandantul Școlii de Ofițeri ai Ministerului de Interne (unde se formau cadrele de Miliție și Securitate), iar între 1977 și 1987 a fost numit secretar de stat și adjunct al Ministrului de Interne. Din anul 1987 până în Decembrie 1989 fost ministru secretar de stat la Ministerul de Interne și șef al Departamentului Securității Statului.
Securistul Iulian Vlad a fost arestat în 31 decembrie 1989, judecat și condamnat la 25 de ani de închisoare. După executarea a 4 ani de închisoare a fost grațiat de fostul nomenclaturist PCR Ion Iliescu, pe atunci Președinte al Republicii, în prezent Președinte de Onoare al PSD și judecat pentru crime împotriva umanității.
Sunt de necontestat mizeria morală și nemerniciile care au caracterizat viața securistului macabru pe care Biblioteca Județeană “Alexandru și Aristia Aman” îl promovează, oferind spațiu pentru lansarea volumului volumului „Iulian N. Vlad. Confesiuni pentru istorie”.
În aceeași mizerie morală se află și autorul volumului, anume generalul SRI în rezervă (fost ofițer al Securității comuniste) Autrel I. Rogojan. Securistul/sereistul Aurel Rogojan a fost şef de promoţie al Şcolii de Ofiţeri de Securitate, a activat cu succes în solda Securității comuniste și a fost promovat, pentru meritele deosebite în activitate, până la funcțiua de șef de cabinet al lui Iulian Vlad, conducătorul Departamentului Securităţii Statului. După Decembrie 1989, a fost păstrat în structurile SRI, a ajuns la gradul de general SRI şi a fost profesor la Academia Naţională de Informaţii până în anul 2006, când a fost trecut în rezervă.
Altfel spus, un fost securist recuperat de SRI a scris o carte-interviu prin care se încearcă prezentarea lui Iulian Vlad, ultimul șef al Securității comuniste a lui Nicolae Ceușescu, ca fiind un „erou” și „patriot”.
Elocvente sunt cuvintele ipocrite lăsate posterității de securistul Iulian Vlad: „(…) Las urmașilor mei faptele, așa cum au fost ele, să le judece ei, să le aprecieze, să le cântărească și să dea verdictul, pentru că fără îndoială, un verdict până la urmă va prevala. (…) În ce mă priveşte, tot ceea ce am făcut, am făcut gîndindu-mă la popor şi la ţară. Pentru acest motiv, pot privi în ochii oricui. (…) Peste un număr de ani, îşi va da verdictul şi istoria, care va fi scrisă fără ură şi părtinire, cu privire la evenimentele din decembrie 1989 şi la rolul pe care l-am avut şi eu, şi institutia pe care o conduceam atunci, în acel moment de răscruce al destinelor ţării noastre. De aceea, vă solicit un singur lucru: sentinţa pe care o veţi da dumneavoastră să coincidă cu verdictul Istoriei, pentru ca să nu fie infirmată de aceasta. Vă mulţumesc.”
Cuvintele unui individ care se credea erou și patriot (și din nefericire, unii chiar așa îl consideră), deși este printre cei vinovați atât pentru crimele comise la Timișoara și București, în Decembrie 1989, cât și pentru teroarea în care au trait românii în ultimul deceniu al dictaturii ceaușiste, teroare răspândită de o instituție care a arestat abuziv, a torturat și a asasinat pe cei care au îndrăznit să se opună comunismului.
Șocant și grețos este faptul că moderatorul evenimentului de promovare a memoriei fostului șef al Securității comuniste, organizat la Biblioteca Județeană “Alexandru și Aristia Aman”, adică dl. Manager Lucian Dindirică este fiul unui ofițer al Armatei Române rănit în timpul luptelor care s-au purtat în Craiova, în Decembrie 1989.
Tatăl a luptat împotriva celor care, probabil la ordinele conspiratorilor lui Ion Iliescu care l-au înlăturat pe Ceaușescu, au atacat Armata Română în Decembrie 1989, iar fiul, consilier PSD, teolog și mare mason găzduiește și moderează un eveniment dedicat memoriei unui securist notoriu, într-o instituție publică finanțată din banii cetățenilor unui stat membru al Uniunii Europene.
O singură întrebare mai avem: dacă tot promovați memoria ultimului Șef al Securității comuniste, pe preoții turnători la Securitate, Zamfir și Isvoranu, subordonați ai securistului Iulian Vlad, i-ați invitat la eveniment?
Așa, să fiți, cum s-ar zice, între colegi și în familie.