Teatrul Național din Craiova scoate la concurs două posturi. A făcut anunțul. „Tipologia căutată pentru completarea trupei permanente: o ingenuă și un june prim.“ Să aibă, și ingenua, și junele-prim, cel mult 28 de ani și licență în actorie.
La Craiova se studiază arta teatrală în Universitate de aproape douăzeci de ani. Vom vedea ce-i oferă Teatrului „Marin Sorescu“ pepiniera locală. Acum trecem în revistă niște ingenue, junii-primi îi vom inventaria și pe ei în curând. Luăm absolvente din 2010 încoace. Poate că unele din lista nostră chiar vor concura pentru post. Cu siguranță multe din afara listei își vor încerca norocul. Am găsit nouă posibile candidate și estimăm că va fi o concurență ceva mai mare de nouă pe loc.
Noi le urăm succes competitoarelor toate. Doar că nu ne dăm seama de nu cumva trebuie să fie naive și-n particular, ca să credă că un concurs între actori nu se ține deloc în culise.
Sara Ciuciulete. Doar v-o arătăm, nu știm când s-a născut. Pare să nu fi atins vârsta nepermisă. E discretă, zgârcită cu informațiile în ce privește viața și activitatea ei. Doar un anunț lapidar pe FB: „Participă la Seara de Board Games“, la un pub. Eh, când va ajunge ea vedetă, ingenuă au ba, puburile se vor bate s-o aibă protagonistă a unui spectacol. Și spectacolul se va numi „Sara de Board Games“.
Luiza Stănescu. „Observasem şcoala de teatru românească şi era ultima soluţie la care mă gândisem. Am avut noroc că mi s-a răspuns de la Academia de Teatru din Malmö la care aplicasem cu doi ani în urmă. M-au chemat la o preselecţie“. E dintr-un interviu cu Luiza din Adevărul de Craiova, din 2011. Tot de acolo: „E mizerie în teatrele româneşti, din păcate. Condiţiile sunt departe de limitele decente. Cred că ar trebui să experimenteze, să îndrăznească mai mult atât actorii, cât şi regizorii“. Luiza a urmat masteratul la Malmö și acum șade în Stockholm. Puțin probabil s-o mai atragă orașul ei natal, Craiova, și mai ales teatrul românesc, după cât l-a bălăcărit. O să rămână-n nord, brună printre blomde. Ca vârstă s-ar încadra la ingenue, năsută la 18 iunie 1988.
Costinela Ungureanu pare cel mai interesant caz dintre posibilele ingenue. Conform afirmațiilor sale, lucrează la Opera Română din Craiova, la Teatrul „Jean Bart“ din Tulcea și la Jackie’s Too. Ăsta e un restaurant cu specific pscăresc și nu, nu-i din Tulcea. În Ogunquit sălășluiește el, undeva prin Statele Unite, pe litoral, peștii și caracatițele vin direct din Atlantic. Așezarea Ogunquit are numai 900 de locuitori, de-asta patronii de restaurante recrutează personal din lumea largă (nu știm ce face Costinela acolo, poate ceva legat de programul artistic). Dacă va lua concursul la TNC, Costinela va renunța probabil la jobul din Tulcea. La Jackie’s Too ar putea să se prezinte măcar vara, când teatrele au stagiunea închisă. N-ar fi pentru ea o premieră să joace pe scena Teatrului „Marin Sorescu“. Costinela Ungureanu s-a născut 15 ianuarie 1989, adică la fix o sută de ani de la ultima aniversare în viață a lui Eminescu. Sigur e un semn prevestitor!
Tatiana Ciorbă. Seninătatea din expresia feței îi e de ajuns. Poate fi ingenuă fără să depună nici cel mai mic efort actoricesc. Interpretând un asemenea rol, nu riscă niciodată ca publicul să-i strige „Treci la cratiță!“.
Andreea Gheorghe s-ar putea să nu țină neapărat să candideze. Lucrează la Opera Română din Craiova, la Departamentul de Artă Teatrală se studiază și muzica. Dacă se încadrează cu vârsta? E născută la 13 martie. Nu-i un impediment să te fi născut la 13 martie, depinde în ce an. Andreea, pe facebookul ei, îl ține secret. Pare mult mai blajină decât tizul său de sex opus Andrei Gheorghe, dar cam orice făptură umană întrunește calitatea asta și nu se cheamă neapărat că-i ingenuă.
Claudia Nisipașu. E ceva nițeluș bizar cu ea. A absolvit Arta Teatrală în 2011, o spune inclusive saitul facultății cu pricina, dar ea susține pe FB c-a studiat la Universitatea de Medicină și Farmacie Craiova. N-ar fi prima persoană care trece de la medicină la teatru. Despot-vodă, cel suit pe tronul Moldovei, a urmat în tinerețe studii medicale, iar mai apoi a devenit, grație lui Alecsandri, personaj dramatic.
Update. Avantajul sau dezavantajul presei online e că subiecţii pot să participe şi ei la informarea publicului. Precum se vede, Claudia spune mai jos, într-un comentariu, c-a trecut de la actorie la medicină, în sens invers faţă de cum am dedus noi. Oare dăm iarăşi cu bâta-n baltă dacă presupunem că nu şi-a putut echivala niciun examen?
Simona Petrencu ar întruni condiția de vârstă și peste doi ani: născută la 12 septembrie 1989. E vilonistă actualmente și concertează la Filarmonica „Oltenia“. Un atu pentru o ingenuă, să știe să și cânte. Dacă vă interesează, e catolică. Și dacă nu vă interesează, tot catolică e.
Patricia Ionescu. Tinerică și ea: 13 mai 1989 data nașterii. Acum, joacă în trupa On The Spot-Impro, a lui Laurențiu Tudor (mai multe despre el când vom prezenta junii-primi). Patricia n-a studiat teatrul doar la Craiova, ci și la Université de Bourgogne, din Dijon. A și jucat la Dijon.
Claudia Suliman. Colegă de promoție la Craiova cu Patricia Ionescu, apare în toate pozele postate de ea alături de Patricia Ionescu. A studiat și a jucat și la Dijon, cu Patricia Ionescu. Nu-și dă anul nașterii, dar nu poate fi altul decât al Patriciei Ionescu. Par de nedespărțit, greu de crezut că s-ar înscrie ambele la un concurs pe un singur loc. Singura șansa ca una dintre ele să devină ingenua Naționalului craiovean ar fi ca ailaltă să obțină postul de june-prim. Și ca să vedeți că Patricia și Claudia nu mint cu Dijonul, poftiți, de pe saitul ținut de Théâtre Dijon Bourgogne, afișul spectacolului Folie Courteline. Am ajuns la Dijon și am încercuit cu muștar: