“Cin’ se ia cu mine bine, îi dau haina de pe mine”, spune celebrul “M-a făcut mama oltean!”. Cu urechea muzicală a unui absolvent de Teologie și cartea unui director de bibliotecă, Lucian Dindirică n-avea cum să nu știe cântecul asimilat ca imn oltenesc. Nu știm dacă i-l mai fredonează administratorul Filip Caravan, de profesie lăutar, așa cum făcea pe vremea când presta la Hanul Domnesc, dar știm un lucru – Dindirică a adaptat versul: “Cin’ se ia cu mine bine, îi dau din buget de-o pâine”. Și nu puțini sunt prietenii managerului Bibliotecii Județene “Alexandru și Aristia Aman” ale căror firme au contracte cu instituția de cultură subordonată Consiliului Județean Dolj. Despre faptul că apropiați ai familiei Dindirică au căpușat bugetul bibliotecii se tot vorbește de vreo doi ani încoace pe la colțuri de CJ…
Republica Oltenia a intrat pe firul afacerii “Dindi și prietenii” în ciuda bețelor puse-n roata jurnalistică de fostul corespondent al Realității TV, devenit manager al unei instituții care în 2016 a avut un buget de 1,75 milioane de euro. În iarna anului trecut am solicitat conducerii Bibliotecii “Aman” într-o cerere depusă conform Legii 544/2001 o serie de informații de interes public:
- Lista cu personalul angajat în ultimii 5 ani (numele, modalitatea de angajare, departamentul);
- Lista cercetătorilor științifici care în ultimii 6 ani și-au desfășurat activitatea în cadrul Compartimentului Cercetare (numele și sumele încasate);
- Informații (sumele de bani, numele prestatorului, durata contractului) privind contractele de prestări servicii (curățenie, reparații imobile și alte reparații, mentenanță IT) precum și cele de achiziții ale echipamentelor IT, aparaturii foto-video, mobilierului încheiate în ultimii doi ani;
- Informații privind bugetul de combustibil și întreținere alocat pentru autoturismul marca Skoda Octavia cu nr. de înmatriculare DJ 01 BAA;
- Informații (numărul de volume și numărul de cititori pe fiecare lună de la înființare) privind bibliotecile personale “Dan Berindei” și “Basarab Nicolescu”;
- Sumele alocate de către instituție pentru fiecare ediție drept coorganizatoare a următoarelor evenimente cultural-științifice: Simpozion Ştiinţific Internaţional “Stat şi Societate în Europa”, Conferința Internațională “Politică. Diplomație. Cultură 1.0”;
- Lista volumelor (titluri, număr de exemplare) achiziționate de către instituție de la editurile “Cetatea de Scaun” – Târgoviște și “TipoMoldova” – Iași și sumele de bani achitate, pentru ultimii 6 ani;
- Valoarea totală a cărților cumpărate prin anticariat în anul 2012.
Confirmarea de primire a cererii a venit cu promptitudine, cât despre răspunsul oficial la cele solicitate de noi ni s-a acrit să tot dăm F5 în mailul redacției.
Tentativa lui Dindirică de a ascunde lista firmelor prietene care s-au hrănit din bugetul repartizat de către Consiliul Județean Dolj instituției de cultură a eșuat. Republica Oltenia a intrat în posesia contractelor pe anii 2015 și 2016. Dar cum în titlu am făcut referire la prietenii managerului Bibliotecii “Aman” care se înfruptă din banul public, să-i prezentă, în ordine alfabetică: Bădiliță Cristian, Damean Sorin Liviu, Naidin Bogdan-Alexandru, Resceanu Alina, Taifer Romulus, Tudor Liviu. Dacă vreunul dintre apropiații familiei Dindirică a cărui firmă a avut sau are contract cu biblioteca nu își regăsește numele în înșiruirea de mai sus, să ne tragă de mânecă. O să-i facem loc în partea a doua a anchetei. Acum, să-i luăm pe fiecare în parte:
Bădiliță Cristian. Teolog, filosof și scriitor. Anul trecut, pentru 4 zile de ședere în Craiova, o lansare de carte și o prelegere susținută la “Aman”, a primit 7.000 de lei. Posibil să fie prima dată când încasează bani de la amicul Dindirică, dat fiind faptul că angajații bibliotecii au întâmpinat greutății în achitarea sumei, teologul născut în Botoșani neavând la acea dată nici măcar un cont bancar deschis pe numele său. De PFA nici nu mai încape discuție.
Damean Sorin Liviu. Profesor universitar doctor la Universitatea din Craiova, decan al Facultății de Științe Sociale, istoric, prieten intim cu Lucian Dindirică, prietenie ce datează din 2009. Atunci, Dindirică s-a înscris la licență, specializarea Istorie, și tototodată a început să predea. Așadar, Dindirică era în același timp și student și profesor la Istorie, catedra respectivă fiind condusă de amicul Sorin Damean. Tot în anul 2009, când ajunge director la bibliotecă, fostul corespondent al Realității TV la Craiova îl angajează pe Damean cu contract de colaborare. În 4 ani, decanul de la Științe Sociale încasează 31.506 lei. Așadar, Dindirică îi prelungea de la an la an lui Damean contractul de la “Aman”, iar Damean îi dădea acestuia an de an ore la Istorie. Acum, speța este anchetată de Comisia de Etică a Universității din Craiova.
Naidin Bogdan-Alexandru. Acționar și administrator al E.B. EXPERT PLANT SRL, tată al fostei juriste (cu contract suspendat pe un an) a Biblioteci “Aman” și cuscru al patroanei Tropical Tour, agenție de turism la care apelează des atât instituția de cultură, cât și familia Dindirică. Societatea deținută de Naidin a avut două contracte cu biblioteca, unul în 2015, în valoare 6.8016 lei, și unul anul trecut, în valoare 18.512 lei. Obiectul contractului: amenajare spații verzi.
Resceanu Alina. Traducător autorizat și soră a unui angajat al bibliotecii. Pentru servicii de tehnoredactare și traducere în limba engleză a încasat în două rânduri, ca persoană fizică, 818 lei, respectiv 1.562 lei.
Despre relația lui Lucian Dindidirică cu Taifer Romulus și Tudor Liviu și contractele firmelor celor doi, SC GREEN CBG SRL, respectiv SC FLORDESIGN, cu Biblioteca Județeană în partea a doua a anchetei.
Tibi CAPAC