Precizare: prezenta analiză jurnalistică se constituie într-un demers de susținere publică a politicii Uniunii Europene și a Statelor Unite ale Americii în relația cu Federația Rusă în spațiul Est-European, implicit de susținere a sancțiunilor economice și politice aplicate de U.E. și S.U.A. împotriva Federației Ruse. Totodată, ne manifestăm pe această cale speranța că relațiile cu Federația Rusă vor fi cât mai curând normalizate, pe temeiul respectării Drepturilor Omului, a suveranității statelor și a Tratatelor Internaționale care promovează pacea și securitatea la nivelul comunității internaționale.
Două evenimente academice și nu numai…
Vineri 13 Octombrie 2017, Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” din Craiova (manager domnul Lucian Dindirică – consilier municipal PSD și cadru universitar al Universității din Craiova) a organizat, în parteneriat cu alte două entități, conform unui comunicat de presă remis de conducerea bibliotecii ( -link- ), o „masa rotundă cu titlul “Dilemmas of Europe. The Future of Romania and Russia Relations”, cu participarea domnului Alexey Gromyko, Directorul Institutului pentru Europa din cadrul Academiei Ruse de Științe, moderatorul evenimentului fiind profesorul univ.dr. Florin Păsătoiu.
Analiza noastră jurnalistică vă propune să pătrundeți dincolo de aparențele academice ale acestui eveniment și să aflați implicațiile de politică internațională generate de astfel de acțiuni care promovează, direct sau indirect, interesele Federației Ruse pe teritoriul statului român, stat membru al Uniunii Europene.
Liderii Occidentului democratic consideră că România este bastionul NATO și al Uniunii Europene pe flancul de Sud-Est al frontului politic european deschis de comunitatea internațională a statelor democratice împotriva abuzurilor și tendințelor expansioniste pe care le manifestă Federația Rusă, sub conducerea Președintelui Vladimir Putin. Uniunea Europeană, împreună cu Statele Unite ale Americii au supus Federația Rusă la o serie de sancțiuni economice și politice severe, iar acțiunile ofensive ale Kremlinului în spațiul european și cel american (vezi propaganda rusească anti-UE, ofensiva asupra Internetului prin utilizarea „FakeNews”, implicarea indirectă a unor agenți de influență ruși în campania electorală pentru alegerea Președintelui SUA etc.) încă tensionează relațiile cu Federația Rusă.
Totodată, în zona Europei de Est, se constată o influență tot mai puternică a Kremlinului – obținută prin diferite metode economice, politice și de spionaj – asupra unor lideri politici din țări precum Ungaria, Polonia, Austria, Cehia, Bulgaria etc.
Din păcate, această realitate geopolitică, la care statul român trebuie să reacționeze conform cu calitatea de membru al celor două entități politico-militare, este tot mai des uitată de unii politicieni și de anumite grupări de interese din România.
Agenții de influență ai Kremlinului – diplomați, membri ai FSB (serviciul secret rus), reprezentanți ai mediului academic, cultural sau economic din Federația Rusă – se folosesc din plin fie de naivitatea vecină cu prostia, fie de interesul egoist la margine de trădare națională care determină cetățeni români cu prezență publică importantă în societatea românească, să facă jocul geopolitic al Rusiei.
Cu o săptămână în urmă, au fost organizate, la București și la Craiova, două evenimente în care un important personaj din angrenajul de propagandă al Kremlinului a fost ajutat să-și îndeplinească misiunea primită probabil de la guvernul Federației Ruse, anume promovarea intereselor rusești în spațiul public românesc.
Astfel, de pe site-ul domnului Adrian Năstase ( -link- ), aflăm că „Fundația Europeană Titulescu” împreună cu Academia Internațională „Mihai Eminescu”, CFPSS – Center for Foreign Policy and Security Studies și Ambasada Federației Ruse în România au organizat joi, 12 Octombrie 2017, Conferința cu titlul „Dilemele Europei. Viitorul relațiilor dintre România și Rusia.” Conferința s-a desfășurat în limba engleză și a fost susținută de domnul Alexey Gromyko – Director al Institutului pentru Europa, Academia Rusă de Științe (IE RAS). Moderatorul conferinței a fost domnul Adrian Năstase.”
La numai o zi diferență, în ziua de vineri 13 Octombrie 2017, domnul Alexey Gromyko își face apariția la Craiova, în spațiul public al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” – instituție publică subordonată Consiliului Județean Dolj și finanțată din banii cetățenilor români – unde este invitatul principal, conform unui comunicat de presă remis de conducerea bibliotecii ( -link- ), la o „masa rotundă cu titlul “Dilemmas of Europe. The Future of Romania and Russia Relations”, moderatorul evenimentului fiind profesorul univ.dr. Florin Păsătoiu.”
Totodată, în aceeași zi, Biblioteca Județeană a vernisat expoziția de carte cu titlul „Relațiile Româno-Ruse”, aproximativ 50 de cărți redactate în limbile română, franceză, engleză și rusă fiind incluse în cadrul expoziției. Cea mai veche carte a expoziției a fost “Adeverul despre Rusia”, lucrare redactată în limba română, în anul 1863, cu ajutorul alfabetului de tranziție (chirilic-latin)”. Organizatorii evenimentului au fost Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, alături de două entități implicate și în acțiunea moderată, cu o zi înainte, de dl. Adrian Năstase, anume Academia Internațională „Mihai Eminescu” și CFPSS – Center for Foreign Policy and Security Studies.
Trebuie spus că acest eveniment nu este primul gest de curtoazie pe care conducerea Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” îl face în favoarea intereselor Federației Ruse, pentru că la începutul acestui an, în luna martie, avertizam despre un alt eveniment de promovare a propagandei Kremlinului în spațiul public românesc organizat de aceeași instituție, cu participarea E.S. Valery Kuzmin, ambasadorul Federației Ruse la București, care a susținut prelegerea cu tema „Politica externă a Rusiei de la începutul Războiului Rece până în prezent” ( -link- ).
Observăm că tema celor două evenimente a fost una și aceeași, chiar dacă în informațiile oferite publicului de conducerea Bibliotecii Județene din Craiova, aceasta este prezentată în limba engleză. Se poate presupune că domnul Alexey Gromyko are de îndeplinit o anumită sarcină, prin prezentarea acestei teme, oriunde îi este permis, în România, ca o contribuție la mecanismele Kremlinului de testare a opiniei publice românești cu privire la agenda geopolitică rusească în regiune.
Ar fi de lămurit câteva aspecte, pentru ca cititorii noștri – dar și responsabilii politici și instituțiile statului român care monitorizează siguranța națională și acțiunile de propagandă ale Federației Ruse în România – să înțeleagă faptul că a accepta organizarea unor astfel de acțiuni publice, cu participarea reprezentanților intereselor rusești, nu reprezintă niște mici gesturi de curtoazie față de ruși, ci se află în contradicție cu angajamentele de politică externă și militară pe care România le are asumate ca stat membru al NATO și al Uniunii Europene.
Dinastia Gromyko – așii diplomației sovieto-ruse
Înainte de toate, să răspundem la întrebarea: cine este domnul Alexey Gromyko?
Răspunsul la această întrebare este dificil de aflat, însă în spațiul virtual există anumite informații care pot să ofere o imagine oarecum lămuritoare despre personalitatea domnului Alexey Gromyko.
Conform unei surse publice de informații (anume Wikipedia, varianta în limba germană -link-), domnul Alexey Anatolievich GROMYKO este născut în 20 aprilie 1969 și este de profesie istoric. Conduce Institutul pentru Europa al Academiei Ruse de Științe (ARS), este președintele Consiliului Coordonator al Profesorilor din ARS, iar din octombrie 2016 a fost promovat ca membru corespondent al ARS. Dl. Alexey Anatolievich GROMYKO a absolvit studiile de istorie la Universitatea ”Lomonossov” din Moscova, în anul 1997, a urmat studii post-doctorale la Universitatea din Oxford și este membru fondator al mișcării ruse intitulate „For the Democratic Legal World Order and the Support of the United Nations”.
Domnul Alexey Anatolievich Gromyko este membru activ al „Grupului de lucru pentru cooperare în Europa extinsă” și este foarte implicat, de aproximativ un deceniu, în activități academice europene și internaționale la care reprezintă interesele rusești.
Trebuie precizat un element deosebit de important cu privire la Alexey Anatolievich Gromyko, anume că domnia sa este membru al unei vechi și influente familii de diplomați sovietici care au slujit cu loialitate URSS și mai apoi, după căderea comunismului sovietic, Federația Rusă.
Alexey Anatolievich GROMYKO este fiul unui important diplomat sovietic, anume Anatoly Andreyevich Gromyko.
Conform unei surse publice de informații (anume Wikipedia, varianta în limba engleză -link-), acest diplomat și om de știință sovietic (decedat în septembrie 2017) a fost specializat în problemele geopolitice ale Americii și Africii, a fost membru al ARS și al Uniunii Artiștilor Ruși, iar pentru activitatea intensă pe care a realizat-o în slujirea intereselor sovietice a fost decorat de Kremlin cu Ordinul ”Revoluția din Octombrie”, Ordinul ”Prietenia Popoarelor” și cu Premiul de Stat al URSS.
Dacă acesta este tatăl D-lui Alexey Anatolievich GROMYKO, principalul personaj al celor două acțiuni publice de promovare a intereselor Federației Ruse în România pe care le analizăm aici, mai trebuie spus că bunicul lui este cel puțin tot așa de celebru.
Vorbim despre Andrei Andreyevich Gromyko (decedat în iulie 1989), bunicul lui Alexey Anatolievich Gromyko, personaj care conform unei surse publice de informații (anume Wikipedia, varianta în limba engleză -link- ) a fost un important politician comunist sovietic din perioada ”Războiului Rece”.
Acesta a fost poreclit de occidentali cu cognomenul de Mr. Nyet (”Domnul Nu”) sau de ”Grim Grom” pentru faptul că folosea frecvent dreptul de Veto, ca reprezentant al URSS în Consiliul de Securitate al ONU. În calitate de Ministru de Externe al URSS a jucat un rol extrem de important și de controversat în ”Criza cubaneză a rechetelor”. În calitate de Președinte al Prezidiului Sovietului Suprem – de facto, șef de stat – a fost unul dintre susținătorii lui reformelor lui Gorbaciov, crezând că acestea vor relansa economia sovietică și vor redresa situația politică din URSS. A demisionat din această funcție pentru a permite lui Gorbaciov să preia conducerea statului și s-a retras din politică.
Despre dinastia Gromyko pot fi studiate și alte informații pe un site dedicat membrilor de marcă ai acestei familii, poetic intitulat „Gromyko – three generations”: http://www.gromyko.ru/index-e.htm
Prin urmare, aceste informații publice dovedesc faptul că domnul Alexey Anatolievich GROMYKO, invitatul special al unor entități publice și/sau de utilitate publică din România, printre care și Biblioteca Județeană din Craiova, nu este un simplu istoric sau doar un inocent promotor al bunelor relații, la nivel academic, dintre Federația Rusă și România.
Dimpotrivă, domnia sa este membru al unei familii importante de diplomați (spioni?) sovietici care au slujit cu loialitate și profesionalism interesele URSS/Federației Ruse și totodată, avem convingerea că domnul Alexey Anatolievich Gromyko este un urmaș demn și loial al tradiției familiei sale, precum și un devotat profesionist în slujba guvernului de la Kremlin. (Va urma)