La aproximativ un an distanță de la o campanie civică organizată de redacția REPUBLICA OLTENIA (cu implicarea unor aliați din presa locală și centrală și din societatea civilă) împotriva propagandei putiniste desfășurată în România de Casa Rusă, Ministerul de Externe al României l-a convocat pe ambasadorul Federației Ruse și l-a informat despre dicizia statului român de a suspenda activitatea Centrului Rus de Cultură și Știință (Casa Rusă) din București.
Conform oficialilor români, Centrul Rus „s-a angajat deliberat în acțiuni de prezentare distorsionată a realității și a adevărului istoric la nivelul opiniei publice românești”. Aceste acțiuni s-au intensificat după începerea invaziei ruse în Ucraina, astfel că Centrul Rus „s-a îndepărtat iremediabil de obiectivele firești de consolidare a legăturilor culturale și s-a transformat, în mod regretabil, într-un instrument de propagandă, dezinformare și disculpare a crimelor de război ale Federației Ruse din Ucraina”.
Decizia Guvernului României de a interzice funcționarea Casei Ruse din București confirmă că redacția REPUBLICA OLTENIA a reacționat corect, eficient și în temeiul valorilor Uniunii Europene, prin demersurile de blocare a unei importante acțiuni de propagandă pe care Casa Rusă, Ambasada Federației Ruse la București, serviciile de informații rusești și agenții de influență ai Rusiei în România intenționau să o desfășoare în orașul Craiova.
Ianuarie 2022 – Zilele Culturii Ruse programate la Craiova cu o lună înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia lui Putin
În ianuarie 2022, redacția REPUBLICA OLTENIA a reușit să oprească o vastă acțiune de propagandă pregătită în Craiova de Casa Rusă din București (Centrul Rus de Cultură și Știință).
La acel moment, Asociația „Amicii Rusiei” din Craiova inițiase un eveniment intitulat „Zilele Culturii Ruse” care urma să se desfășoare în Craiova, în perioada 24-28 ianuarie 2022. Partenerul la organizarea evenimentului era Casa Rusă (Centrul Rus de Cultură și Știință) din București.
Asociația „Amicii Rusiei” a fost înființată în octombrie 2021, de Marius Onofrei, fost balerin la Teatrul Național de Operetă şi Musical „Ion Dacian” din București și absolvent al Academiei Naţionale de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti. În asociație erau implicați și Tatiana Afanasiev, vicepreşedintă, (fost?) lector universitar la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chișinău, stabilită la Craiova, şi Alexandru Chera, balerin la Opera Română din Craiova.
În organizarea așa-zisului eveniment cultural, Asociația „Amicii Rusiei” a profitat de lipsa de informare și de indolența echipelor manageriale ale unor instituții publice din Craiova, cu care a încheiat parteneriate. Este vorba de Casa de Cultură a Studenților (condusă Silviu Ionuț Dumitrache, fost membru al Consiliului Local Craiova din partea PSD, în perioada 2016–2020), Teatrul Național „Marin Sorescu” (condus de Alexandru Boureanu; acesta a trimis și un fel de „drept la replică” în care justifica cu stângăcie colaborarea Teatrului cu propaganda rusească vezi link) și Filarmonica „Oltenia” (condusă de controversatul Gabriel Zamfir, între timp demis, fiul preotului prof. univ. dr. Zamfir Gheorghe, dovedit în instanță ca turnător al Securității ceaușiste și frate cu actualul manager al Operei Române din Craiova, Antoniu Zamfir).
Partenerul media al acțiunii de propagandă pe care o pregătea Rusia lui Putin în Craiova urma să fie Radio România Oltenia Craiova, adică postul național public de radio!
Din informațiile procurate la acel moment de sursele redacției noastre, Ambasada Federației Ruse la București pregătiste un adevărat „desant” la Craiova, cu participarea a zeci de oficiali și propagandiști ruși și colaboraționiști români, cu misiunea clară de a testa eficacitatea acestui mecanism de propagandă: un așa-zis eveniment cultural sub acoperirea căruia să fie propagate principalele marote ale propagandei putiniste specifice perioadei de pregătire a agresiunii Rusiei asupra Ucrainei. Dacă acțiunea ar fi reușit, următoarea etapă programată ar fi fost „clonarea” evenimentului „cultural” în diferite alte orașe din România.
Campania anti-putinistă organizată de REPUBLICA OLTENIA
Redacția REPUBLICA OLTENIA, susținută de aliații din presa locală și centrală, precum și de reprezentanți ai societății civile, a lansat o campanie publică, solicitând anularea acestui eveniment de propagandă putinistă. (link)
Astfel, REPUBLICA OLTENIA a trimis o notificare oficială către Instituția Prefectului Județului Dolj (Prefect Gheorghița-Daniela BARBU) în care se precizau următoarele:
„În contextul în care Federația Rusă a lansat o agresivă ofensivă diplomatică, economică și militară asupra statului suveran al Ucrainei, a Uniunii Europene, a NATO și implicit, a României – solicitând inclusiv ca trupele Aliaților din NATO să fie retrase din țara noastră – considerăm că organizarea acestui așa-zis eveniment cultural (Zilele Culturii Ruse) în orașul nostru este inoportună.
Singurul beneficiar al „Zilelor Culturii Ruse” este aparatul de propagandă al Federației Ruse, care depune eforturi majore, în pregătirea agresiunii militare asupra Ucrainei, pentru a destabiliza țările membre ale Uniunii Europene și ale NATO, folosind în acest scop multiple tehnici de manipulare, de la „fake-news” cu privire la pandemia Covid-19 și măsurile sanitare specifice, lansate pe rețelele de socializare sau în publicațiile coordonate de guvernul de la Moscova, la acțiuni aparent inofensive, precum conferințe, lansări de carte, festivaluri de film rusesc sau, în cazul nostru, „zile ale culturii ruse”, a căror finalitate este propagarea unor mesaje favorabile Federației Ruse.
În consecință, vă solicităm să dispuneți măsurile necesare ca aceste instituții publice, finanțate din bani publici și funcționând într-o țară membră a Uniunii Europene și a NATO, să renunțe imediat la colaborarea cu Asociația „Amicii Rusiei” și la susținerea așa-zisului proiect cultural „Zilele Culturii Ruse”, dovedind astfel, necesara loialitate față de valorile democratice ale Uniunii Europene și de eforturile diplomatice și militare pe care NATO le depune pentru a opri acțiunile agresive ale Federației Ruse.”
Redacția REPUBLICA OLTENIA a notificat și Ministerul Culturii (în subordinea căruia se află Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova) solicitând anularea implicării Teatrului în acțiunea de propagandă putinistă. O noticare identică a fost trimisă și către Primăria Craiova (în subordinea căreia se află Casa de Cultură a Studenților Craiova), fiind solicitată anularea implicării CCS în acțiunea respectivă, precum și către Societatea Română de Radiodifuziune (în subordinea căreia se află Radio Oltenia Craiova), fiind solicitată implicarea studioului teritorial de radio în această acțiune.
Totodată, au fost trimise notificări către cele trei instituții publice din Craiova implicate în organizarea acțiunii de propagandă putinistă, cu solicitarea de a renunța urgent la colaborarea cu agenții de influență ai regimului Putin în România. Acestor instituții publice le-a fost amintit faptul că funcționează din bani publici, că aparțin unui stat membru al Uniunii Europene și în consecință, că au obligația morală și legală de a renunța imediat la colaborarea cu Asociația „Amicii Rusiei”.
În paralel cu aceste acțiuni oficiale, redacția REPUBLICA OLTENIA s-a folosit de contactele pe care le deține în diferite entități ale statului român și ale societății civile pentru a comunica și clarifica gravitatea situației și toxicitatea extremă a organizării unui eveniment de propagandă putinistă cu sprijinul unor instituții publice, la Craiova, în preajma declanșării invaziei rusești în Ucraina.
Dintre colaboratorii din presă, amintim și reiterăm mulțumirile noastre, jurnalistei Carmen Dumitrescu și jurnalistului Grigore Cartianu care au contribuit major la difuzarea informației despre acest moment tensionat și periculos din agora Craiovei. (Investigatoria / Ziariștii)
Trebuie subliniat că, la nivel politic, la Craiova a reacționat organizația USR, prin vocea consilierului local Cezar Drăgoescu care a solicitat public, Primăriei Craiova, să facă demersurile necesare pentru anularea acestui eveniment propagandistic putinist.
Să ne reamintim ce este, de fapt, CASA RUSĂ
Trebuie spus, mai întâi, că Centrul Rus de Cultură și Știință (Casa Rusă) din București, ca de altfel toate entitățile similare înființate de Federația Rusă în diferite state europene, este reprezentanța Agenției Federale „Rossotrudnicestvo” coordonată de Ministerul de Externe al Federației Ruse.
Agenția Federală „Rossotrudnichestvo” se prezintă, pe site-ul oficial, ca fiind „o agenție rusă de top, a cărei misiune principală este de a consolida influența umanitară (sic!) a Rusiei în lume. CSI (Comunitatea Statelor Independente) este prioritatea pentru activitatea agenției. Cooperăm activ cu organizații internaționale și regionale, participăm la programe de sprijin pentru țările CSI și dezvoltăm programe federale. Promovăm în mod activ educația rusă și realizările științei ruse, cooperăm cu instituțiile de învățământ din țările partenere. Anual, „Casele Rusești” participă la selectarea studenților străini pentru universitățile ruse și lucrează cu jumătate de milion de absolvenți din întreaga lume.”
Realitatea de pe teren este însă cu totul alta, acțiunile „Caselor Rusești” (filialele Agenției Federale „Rossotrudnichestvo”) încadrându-se în ceea ce specialiștii numesc utilizarea „soft power” pentru a influența guvernele și opinia publică din statele unde acționează, astfel încât să obțină beneficii pentru politica externă a Federației Ruse.
O analiză a „Ukraine Crisis Media Center” descrie modul în care Agenția „Rossotrudnichestvo” s-a implicat în criza politică și militară din Ucraina.
În 2019, „Casa Rusă” (denumită atunci Centrul Știință și Cultură Rusă, filiala Agenșiei) a declarat că își va continua activitatea în Ucraina, în ciuda faptului că această țară părăsise CSI (spațiul de lucru declarat oficial de Agenție). Totodată, oficialii „Casei Ruse” din Ucraina au atacat virulent așa-zise „încălcări ale drepturilor la libertatea religioasă și acte de vandalism împotriva patrimoniului istoric și cultural rus” în Ucraina.
Declarațiile respective aveau ca țintă Biserica Ortodoxă a Ucrainei, autocefală, independentă de Patriarhia Rusă și recunoscută de Patriarhia Ecumenică de Constantinopol. Totodată, reacția „Casei Ruse” din Ucraina a fost provocată de acțiunile autorităților ucrainene de înlăturare a monumentelor închinate unor personalități sovietice controversate și de redenumire a străzilor care purtau numele unor astfel de personalități.
Principala țintă a „Casei Ruse” din Ucraina, în domeniul cultural, a fost promovarea „variantei lui Putin” despre Cel De-al Doilea Război Mondial, conform căreia colaborarea timpurie dintre URSS și Germania Nazistă este trecută sub tăcere, iar ocupația sovietică a Europei Centrale și de Est, cu toate crimele și abuzurile cunoscute, este prezentată ca „eliberare”.
În perioada 1 mai – 16 iulie 2020, din aproximativ 105 publicații de promovare emise de „Casa Rusă” din Ucraina, aproximativ 45 au fost dedicate acestui subiect. În același timp, au fost organizate 10 expoziții despre evenimente din timpul Celui De-al Doilea Război Mondial și a fost distribuit un material intitulat „Lecțiile reale ale celei de-a 75-a aniversare a celui de-al Doilea Război Mondial” semnat de Vladimir Putin, un text plin de inexactități istorice, de laude la adresa regimului sovietic și de atacuri împotriva statelor europene democratice, inclusiv Polonia și Ucraina.
Oficiali din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei au avertizat că angajații instituției sunt probabil implicați direct în serviciile de securitate și spionaj ale Federației Ruse. (Sursa: Ukraine Crisis Media Center)
În acest context, se observă limpede că acțiunea pe care Casa Rusă o pregătea la Craiova, cu ajutorul Ambasadei Federației Ruse la București, sprijinul informativ al serviciilor de informații ruse și cu ajutorul agenților de influență și colaboraționiștilor români, se subordona strategiei geopolitice a Agenției Federale „Rossotrudnichestvo” de influențare și manipulare a opiniei publice din statele europene conform cu interesele expansioniste ale Rusiei lui Putin.
Recenta decizie a Guvernului României de a suspenda activitatea Centrului Rus de Cultură și Știință (Casa Rusă) din București confirmă, deci, că reacția redacței noastre de a contracara organizarea, la Craiova, a așa-zisului eveniment cultural „Zilele Culturii Ruse” reprezintă nu o nesocotire a „neutralității” culturii și spiritualității (cum au afirmat unii!), ci un demers corect atât moral și legal, cât și din perspectiva asumării valorilor democratice ale spațiului euro-atlantic, în care România se regăsește ca stat membru al Uniunii Europene și al NATO.
Să nu-i uităm pe agenții (foști?) de influență ai Rusiei la Craiova
Redacția REPUBLICA OLTENIA a manifestat o preocupare permanentă (împreună cu aliații săi din presă, societate civilă și diferite entități ale statului român) pentru contracararea inițiativelor de propagandă ale Rusiei în Oltenia.
În anul 2017, am reacționat la vizita pe care Valery Kuzmin, ambasadorul Federației Ruse la București, a făcut-o la Craiova, sub pretextul participării la un eveniment cultural (?) organizat de Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” și o controversată onrganizație neguvernamentală intitulată Academia Internațională „Mihai Eminescu”.
Organizarea acestui eveniment așa-zis cultural a cărui „vedetă” a fost ambasadorul lui Putin în România, a avut loc în contextul în care Federația Rusă era supusă unor sancțiuni extrem de severe din partea Uniunii Europene și a SUA, ca urmare a implicării în războiul civil din estul Ucrainei, declanșat de separatiștii ruși sprijiniți de Moscova, și a ocupării militare și anexării politice a Peninsulei Crimeea (teritoriu al Ucrainei) de către Federația Rusă. (link)
În toamna anului 2017, redacția REPUBLCIA OLTENIA avertiza în legătură cu implicațiile grave și nocive pentru statul român generate de organizarea, în ziua de 13 octombrie 2017, de către Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, a unei mese rotunde cu titlul „Dilemmas of Europe. The Future of Romania and Russia Relations”, cu participarea lui Alexey Gromyko, Directorul Institutului pentru Europa din cadrul Academiei Ruse de Științe, moderatorul evenimentului fiind profesorul univ.dr. Florin Păsătoiu, de la Universitatea din Craiova.
Cu doar o zi înainte, în data de 12 Octombrie 2017, un eveniment identic – cu participarea aceluiași agent de influență al Rusiei în Europa de Est, domnul Alexey Gromyko – era organizat la București de „Fundația Europeană Titulescu” (a fostului politician puscăriaș Adrian Năstase) în colaborare cu Academia Internațională „Mihai Eminescu” (!), CFPSS – Center for Foreign Policy and Security Studies și Ambasada Federației Ruse în România.
Era evident efortul concertat al agenților de influență ai Rusiei în România de a promova interesele rusești, folosind oportunitățile oferite (interesat sau din prostie) de organizații neguvernamentale sau instituții publice românești.
Despre Alexey Anatolievich Gromyko, „vedeta” acestor evenimente, amintim doar că este membru al unei vechi și influente familii de diplomați (și implicit, spioni) sovietici care au slujit cu loialitate URSS și mai apoi, după căderea comunismului sovietic, Federația Rusă. (link)
În toamna anului 2018, izbucnește scandalul presupusei colaborări dintre Universitatea din Craiova (UCV) și Ministerul de Externe al Federației Ruse în implementarea unui Memorandum dedicat împlinirii a 140 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Rusia și România.
În centrul acestui scandal s-a aflat un așa-zis centru de cercetări care funcționa la nivelul Universității din Craiova (Facultatea de Științe Sociale), anume Centrul pentru Politică Externă și Studii de Securitate (Centre for Foreign Policy and Security Studies).
Eroul negativ al afacerii a fost lectorul universitar Florin Păsătoiu de la Facultatea de Științe Sociale, autointitulat expert în probleme rusești și ale Euroasiei și la acel moment, un promotor fervent al intereselor Federației Ruse în România și Uniunea Europeană.
Ancheta jurnalistică declanșată de redacția REPUBLICA OLTENIA a dezvăluit faptul că decanul Facultății de Științe Sociale, Sorin Liviu Damean nu era străin de activitatea CPESS, așa cum încercase să lase impresia la începutul scandalului.
Conform datelor din Registrul Național ONG, Asociația „Centrul pentru Politică Externă și Studii de Securitate” este înființată de patru membri fondatori: Păsătoiu Florin (Președinte), Nițoiu Cristian (vicepreședinte), Jason Strakes (cetățean american, Secretar General) și Damean Sorin Liviu (simplu membru fondator). (vezi link1 / link2)
Din păcate, Rectorul UCV, prof. univ. dr. Cezar Ionuț Spânu, a decis să „pună batista pe țambal” și într-un mod pe cât de viclean, pe atât de penibil, să-i acopere pe „acoperiții” propagandei putiniste din Universitatea din Craiova.
La clarificările solicitate de redacția REPUBLICA OLTENIA, conducerea UCV ne-a comunicat că pe de o parte, „Consiliul de Administrație al Universității din Craiova, întrunit în ședința din data de 12 octombrie 2018, a aprobat doar transmiterea către mass-media a unui comunicat de presă, ca urmare a apariției, în 10 octombrie 2018, a unui comunicat official al Ministerului de Externe al Rusiei și nu constituirea unei Comisii de Cercetare Disciplinară și Administrativă”, iar pe de altă parte, că „pe rolul Comisiei de Etică nu a existat nicio sesizare sau autosesizare privind o eventuală abatere disciplinară săvârșită de domnii lect. univ. dr. Florin Păsătoiu și dl Prof. univ. dr. Sorin Liviu Damean.”
La acel moment, REPUBLICA OLTENIA a consemnat „modul penibil și totodată, anti-european prin care Cezar Ionuț Spânu și Teodor Sâmbrian, în complicitate cu membri Consiliului de Administrație și ai Comisiei de Etică, îi acoperă pe „acoperiții Kremlinului”, Florin Păsătoiu și Sorin Liviu Damean”.
În viziunea noastră, atitudinea conducerii UCV reprezenta o încălcare flagrantă a valorilor europene și academice proclamate în Carta Universității din Craiova, dar și o jignire la adresă fiecărui cadru universitar care dorește ca principala instituție universitară a Craiovei să fie reformată și modernizată în temeiul politicilor în domeniu promovate de Uniunea Europeană. (link)
Nu în ultimul rând, amintim aici o vastă anchetă jurnalistică realizată de redacția REPUBLICA OLTENIA sub genericul „Putiniștii de Craiova”, în care au fost prezentate acțiunile organizate de persoane publice în susținerea directă sau indirectă a marotelor propagandei putiniste. (vezi link1 / link2 / link3)
În loc de final, o promisiune
Propaganda instrumentată de Federația Rusă, condusă de fostul kaghebist Vladimir Putin, în România va continua cu o intensitate tot mai mare, în contextul în care războiul din Ucraina s-a transformat într-un conflict militar deosebit de sângeros și de lungă durată.
Din interes egoist (vezi acțiunile unor politicieni ai partidelor parlamentare, inclusiv ai partidelor așa-zis naționaliste, suveraniste etc.), fie din prostie (vezi reacțiile idioților utili), vor exista cetățeni români care vor alege să trădeze statul român și valorile euro-atlantice asumate de România ca stat membru al Uniunii Europene și al NATO.
În acest context, redacția REPUBLICA OLTENIA este și va rămâne loială valorilor democrației și securității colective promovate de Uniunea Europeană și NATO și va reacționa și în viitor, la orice încercare de propagare a marotelor propagandei putiniste în România.