Legea privind comasarea terenurilor agricole deținute de asociațiile agricole constituite de unitățile de cult – Legea „Irineu”, așa cum am botezat-o generic, inițiată printre alții de deputații de Dolj, Florinel Stancu (Pro România) și Nicolae Giugea (PNL) – este neconstituțională!
„În ziua de 28 octombrie 2020, Curtea Constituțională, în cadrul controlului anterior promulgării, a admis, cu unanimitate de voturi, obiecția de neconstituționalitate formulată de Grupurile parlamentare ale Partidului Uniunea Salvați România, Uniunii Democrate Maghiare din România, Partidului Național Liberal, Grupul Minorităților, precum și de deputați neafiliați și a constatat că este neconstituțională, în ansamblul său, Legea privind comasarea terenurilor agricole deținute de asociațiile agricole constituite de unitățile de cult.
Decizia este definitivă și general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi primului-ministru.”, motivează Curtea Constituțională a României într-un comunicat de presă
Republica Oltenia a realizat o investigație cu privire la culisele acestei controversate legi (vezi articolul Deputatul liberal Giugea – inițiator al Legii „Irineu” a luat galben de la președintele Iohannis) și a avertizat atât despre caracterul discriminatoriu și neconstituțional al demersului, cât și despre interesele oculte care se pare că au stat la originea acestei inițiative nedemocratice. Se dovedește că am avut dreptate!
Povestea pe scurt a acestui demers dubios
În 2019, înainte de Crăciun, 10 deputați au înaintat Biroului Permanent al Camerei Deputaților, în procedură de urgență, propunerea legislativă “Lege privind comas area terenurilor agricole deținute de asociațiile agricole constituite de unitățile de cult”. Inițiativa primește două avize negative (de la Consiliul Economic și Social și de la Comisia pentru agricultură, industrie alimentară și dezvoltare rurală). Totuși, pe 22 aprilie 2020, legea este adoptată de către Senat prin procedura depășirii termenului de adoptare. Cinci zile mai târziu, legea este înregistrată la Biroul Permanent al Camerei Deputaților. Comisia pentru Drepturile Omului, Culte și Problemele minorităților naționale emite aviz negativ, însă în ciuda acestui fapt, pe 13 mai 2020, plenul Camerei Deputaților adoptă legea în forma finală. Legea nu este însă promulgată de Președintele Klaus Iohannis pentru că în ziua de 19 mai 2020, USR atacată legea la Curtea Constituțională de USR.
După aproximativ cinci luni, Curtea Constituțională admite obiecția de neconstituționalitate și constată că această lege este, în ansamblul său, neconstituțională.
Inițiatorii acestei legi au fost parlamentari PSD: Stănescu Alexandru (PSD Olt), Pale Dănuț (PSD Buzău), Ciocan Dan (PSD Olt fugit între timp la Pro România), Niță Nicu (PSD Brăila), Ioan Dîrzu (PSD Alba), parlamentari de la alte partide – Neculai Iftimie (independent, ex-PSD Neamț), Petru Movilă (PMP Iași), Ică Florică Calotă (ALDE Teleorman), precum și doi parlamentari din Craiova: Giugea Nicolae (PNL Dolj) și Stancu Florinel (Pro România Dolj).
Victorie de etapă. Ancheta jurnalistică merge mai departe!
Jurnaliștii redacției Republica Oltenia continuă investigațiile cu privire la contextul în care a apărut această inițiativă legislativă neconstituțională. Așa cum am mai arătat în paginile virtuale ale publicației noastre (vezi articolul: Fierbe preoțimea de sub IPS Irineu: “Ne-a luat pădurile parohiilor, ne bagă pe gât cărțile lui, iar noi nu avem bani nici de lumină!”), firele afacerii duc la Asociația Agricolă “ICONOM”, înființată de Arhiepiscopia Craiovei. Conform statutului, această asociație ar avea misiunea ”de a administra in condiții eficiente terenurile agricole ce i-au fost atribuite de către parohii, iar din veniturile obținute sa realizeze acțiuni pastoral-misionare, sociale și filantropice, activități sociale intense in cămine de bătrâni, centre pentru copii și centre de învățământ”.
La momentul înființării acestei asociații, presa locală și centrală a dezvăluit că au fost comise abuzuri, preoții fiind obligați să „doneze” către „ICONOM” terenurile agricole aflate în proprietatea parohiilor (vezi articolul Afaceri în numele Domnului la biserică. Arhiepiscopia Craiova a intrat în afaceri în agricultură şi vrea să pună mâna pe terenurile donate de enoriaşi parohiilor)
Despre proiectele filantropice ale Arhiepiscopiei Craiova se cunoaște doar faptul că entități de asistență socială din Craiova, înființate prin proiecte finanțate de Uniunea Europeană, dispar prin schimbarea destinației, imediat după încetarea perioadei obligatorii de post-finanțare.
De exemplu, așa s-a întâmplat cu fostul Centru Social «Best Life» pentru copiii defavorizați din Craiova, amenajat cu fonduri europene într-o clădire aflată pe Str. Adrian Păunescu, nr. 16, care încetat să mai existe, după terminarea perioadei obligatorii de post-finanțare, când Mitropolitul Irineu a decis să dea clădirii o destinație mult mai pragmatică și generatoare de bani, amenajând în clădire Școala Postliceală Sanitară „Sfântul Ștefan”… și astfel de exemple mai pot fi găsite. Ancheta noastră jurnalistică va oferi, în curând, noi informații pe subiectul activității Asociației agricole „ICONOM” și a „filantropiei” pe fonduri europene și publice în cuprinsul Arhiepiscopiei Craiovei.
Așteptăm scuze publice!
Pentru sănătatea democrației în orașul nostru, așteptăm cu interes ca parlamentarii craioveni Giugea Nicolae (PNL Dolj) și Stancu Florinel (Pro România Dolj) să prezinte scuze publice și explicații pertinente pentru faptul că s-au implicat într-un demers legislativ dubios și care s-a dovedit, într-un final, a fi neconstituțional!
Domnilor parlamentari, aveți cuvântul!