Un nou scandal lovește „pacea de mormânt văruit” din interiorul camarilei care controlează Arhiepiscopia Craiovei și Facultatea de Teologie din Craiova.
Dacă în urmă cu aproximativ o lună, scriam despre controversata acordare titlului de Doctor Honoris Causa, preotului Prof. Univ. Dr. Ştefan Buchiu – fost Decan al Facultăţii de Teologie „Justinian Patriarhul” din Bucureşti și semnatar de note informative pentru Securitatea comunistă (link) – de această dată, dezvăluirile noastre sunt despre fapte de corupție în care este implicat unul dintre oamenii importanți din această clică – arhidiaconul conf. univ. dr. Gelu Călina.
Până de curând, arhidiaconul Călina era considerat un apropiat și totodată, un protejat al Mitropolitului Irineu, fiind folosit atât în jocurile de putere din Facultatea de Teologie, cât și pentru dezvoltarea unor relații de interes în rândul birocrației academice a Universității din Craiova.
Care sunt faptele pentru care este acuzat arhidiaconul
Sursele pe care redacția noastră le are în structurile Mitropoliei Olteniei și Universității din Craiova ne-au relatat că Gelu Călina ar fi fost implicat în fapte de corupție în exercitarea funcției didactice pe care o deține în cadrul Facultății de Teologie Craiova.
Acesta ar fi primit foloase necuvenite de la preoți din Mitropolia Olteniei pentru a le facilita promovarea unor examene de grad preoțesc.
REPUBLICA OLTENIA a solicitat Mitropoliei Olteniei, un punct de vedere oficial „cu privire la implicarea Arhid.Conf.univ.dr.Gelu Călina – cadru universitar al Facultății de Teologie din Craiova și cleric aflat în subordinea Arhiepiscopiei Craiovei – într-un caz de corupție în care este acuzat că ar fi primit foloase necuvenite pentru a intermedia promovarea de către preoți a unor examene de grad preoțesc.”
Într-un răspuns comunicat redacției noastre, „din încredințarea IPS Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Oltenie”, sub semnătura Consilierului Adminstrativ pr. Adrian Claudiu Trifu și Inspectorului Bisericesc Pr. Conf. Dr. Adrian Ivan, se precizează că „această speță face obiectul unei cercetări în curs de soluționare”.
De menționat faptul că pr. Adrian Ivan se ocupă de instrumentarea dosarelor de disciplină ale clericilor trimiși în judecata Consistoriului (instanța specială de judecată pentru diaconi și preoți) și este vechi coleg la Facultatea de Teologie din Craiova cu învinuitul Gelu Călina.
Din informațiile pe care le deținem, procesul lui Gelu Călina este în desfășurare, la Consistoriul Eparhial al Arhiepiscopiei Craiovei.
Cine este Gelu Călina
Conform CV-ului postat pe site-ul Facultății de Teologie din Craiova, profesorul acuzat de fapte de corupție s-a născut în anul 1971, la Novaci (Gorj).
În anul 1997, Călina se regăsește printre absolvenții Facultății de Teologie din Craiova (specializarea Teologie Pastorală), iar în anul 1998 finalizează cursurile de Studii Aprofundate la Facultatea de Teolgie din București (specializarea Pastorală și Misiune).
Protejat și promovat de vechea camarilă din jurul Mitropolitului Nestor Vornicescu, este angajat pe postul de preparator la Catedra de Teologie Sistematică a Facultății de Teologie din Craiova.
Ca orice geniu în Teologie, Gelu Călina urmează, în paralel (1998-2003), cursurile Facultății de Drept și Administrație „Nicolae Titulescu” din Craiova, condusă în acea perioadă de controversatul decan Ion Dogaru (nota bene: Dogaru a fost prieten foarte bun cu Mitropolitul Irineu al Olteniei, căruia i-a fost coordonator în doctoratul obținut de ierahul ortodox în Drept Civil la Facultatea de Drept din Craiova!).
Privit ca un fel de „tânără speranță” de camarila din administrația bisericească, Gelu Călina se face util noului ierarh al Olteniei, IPS Teofan Savu. Sistemul investește în Călina, astfel că acesta primește, între 2001-2002, o bursă doctorală la Facultatea de Teologie și Științe Religioase a Universității din Lausanne (Elveția).
În anul 2006, Călina obține doctoratul sub coordonarea profesorului dr. Remus Rus (vechi, important și controversat membru al birocrației din Patriarhia Română), la Universitatea din București.
După plecarea IPS Teofan la Iași, ca Mitropolit al Moldovei, Gelu Călina operează rapid o schimbare de front și se transformă din „teofanit” (porecla primită de cei care fuseseră loiali fostului mitropolit) într-un foarte supus slujitor al noului mitropolit, IPS Irineu.
În 2012, loialitatea lui Călina este răsplătită de noua camarilă din jurul Mitropolitului Irineu și primește rangul universitar de conferențiar la Catedra de Teologie Sistematică a Facultății de Teologie din Craiova.
Nu în ultimul rând, trebuie spus că Gelu Călina a primit din partea Mitropolitului Irineu și dreptul de a coordona lucrări de doctorat!
Să amintim și faptul că numele arhidiaconului a fost pomenit în scandalul celor 43 de avize acordate de cadre ale Universității din Craiova tot atâtor titluri de cărți „scrise” de „pușcăriași de lux” pentru a obține reducerea duratei de executare a pedepsei. (vezi articolul din HotNews).
Zvonurile despre practicile „neortodoxe” ale unora dintre profesorii Facultății de Teologie din Craiova („șpagă” pentru promvoarea examenelor, obligarea studenților să cumpere cursurile scrise de aceștia, favorizarea studenților „cu relații” în sistem etc.) circulă de foarte multă vreme. Totuși, până la scandalul declanșat de faptele comise de arihdiaconul Gelu Călina, s-a reușit să se pună „batista pe țambal”.
Acum, însă, toată afacerea pute rău!
Firesc, apare întrebarea dacă Gelu Călina a comis singur faptele de corupție sau este doar „vârful aisbergului”. Zvonul că nu ar fi fost singur în comiterea faptelor de corupție ar fi fost lansat chiar de Gelu Călina. În apărarea sa, acesta ar fi acuzat de complicitate și alte cadre didactice de la Teologie.
Rămâne de văzut dacă IPS Irineu Popa, Mitropolitul Olteniei, va sesiza organele de cercetare penală cu privire la faptele de corupție care zguduie Facultatea de Teologie.