A murit Constantin Cernăianu, la 82 de ani. 5 dintre ei i-a petrecut antrenând Universitatea Craiova, record de longevitate pe bancă în istoria clubului. 162 de meciuri de campionat. El i-a aruncat în focul Diviziei A pe Lung, Negrilă, Ștefănescu, Balaci, Cămătaru și Crișan, titulari în echipa de glorie a Științei de mai târziu.
Pregătită de Ștefan Coidum, Universitatea a încheiat campionatul 1970-71 pe locul 6, cu 32 de puncte (erau 16 echipe). În fața ei s-au clasat nu mai puțin de trei echipe cu 33 de puncte, Steaua, UTA și Steagul Roșu. Dacă-n ultima etapă Știința ar fi câștigat la Bacău în loc să piardă, ar fi prins locul 3 și Cupa UEFA. Chiar și așa, Ștefan Coidum a fost antrenorul care i-a găsit echipei statornicie în prima treime a clasamentului; cu o ediție în urmă, terminase pe locul 4 și participase în Cupa Orașelor Târguri, transformată după un an în Cupa UEFA. Cu siguranță, la despărțire, clubul i-a mulțumit sincer antrenorului Coidum. În locul său a venit Cernăianu.
Constantin Cernăianu, născut la Târgu Jiu (1933), fusese un fotbalist cam de nivelul pe care avea să-l atingă Mourinho. Nu mai sus de Divizia C, la Pandurii. Ca antrenor, îl recomnada în primul rând titlul obținut cu Petrolul în ediția 1965-66. La Craiova, noul antrenor a găsit un lot solid, fotbaliști cu personalitate și experiență: Oblemenco, Deselnicu, Strâmbeanu, Niculescu, Niță, Țarălungă, Bălan, Velea, Ivan… Craiova a început campionatul excelent: 1-1 cu Steaua, în deplasare. Un punct adus de afară însemna ceva pe atunci, mai ales de la o echipă de frunte. Dar, după o expresie preferată de cronicarii sportivi ai vremii, ce a luat pe mere a dat pe pere: 2-2 cu CFR Cluj, acasă, în etapa a doua. 0-3 la Bacău în meciul următor și abia în etapa a patra s-a bucurat noul antrenor de victorie, una zdravănă: 5-0 cu Poli Iași, pe Central. Echipa a mers mai slab decât în precedentele două edții. A încheiat turul cu 14 puncte din 15 meciuri, locul 11.
Un antrenor nu era destituit pe atunci cu una, cu două. Să notăm primul transfer de marcă al epocii Cernăianu: Dumitru Marcu, de la Steaua, venit la începutul anului 1972. Avea 21 de ani împliniți. Cu viteza lui uluitoare și driblingurile idem de pe extrema stângă, Mitică a devenit repede alintatul Centralului, care i-a zis Mobra. În retur, a jucat în toate cele 15 partide și a dat 7 goluri. L-au luat și la națională. Returul Craiovei a fost mulțumitor, 2-1 cu Steaua acasă, la fel cu Dinamo, locul 8, cu 31 de puncte (deci plus unu la adevăr) la final.
Ediția 1972-73 e cea mai frustrantă din viața Universității. Orice cunoscător de istorie știe cum a ratat Craiova titlul în ultimul meci, la Arad, când i-ar fi trebuit un egal și a pierdut cu 1-0, în vreme ce Dinamo a făcut 4-0 cu CFR Cluj, cât îi trebuia ca să ia campionatul la golaveraj. Constantin Cernăianu a antrenat atunci echipa, el a rămas și în campionatul următor, 1973-74, când le-a adus oltenilor cea mai mare bucurie posibilă: titlul!
Pe lângă asta, în acel campionat au debutat la Universitatea: Balaci (17 ani fără o lună la primul său meci), Ștefănescu (adus de la Steaua), Negrilă (19 ani). Iar toți fotbaliștii enumerați de noi mai sus, componenți ai lotului în 1971, au ieșit campioni trei ani mai târziu. Ah, să nu uităm: în 1973, Universitatea a eliminat Fiorentina din Cupa UEFA, 0-0 și 1-0, prin Oblemenco!
În 1974-75 a fost reculul de după izbânda supremă. Un tur de campionat slab rău, dar returul a salvat ce se mai putea salva și Craiova a prins locul 3. Mai bifăm ceva în dreptul lui Cernăianu: Universitatea a jucat în 1975 prima finală de Cupă a României. A pierdut în prelungiri, 1-2 cu Rapid, proaspăt revenită în A. Un merit enorm are Cernăianu în această ediție nu extraordinar de rodnică în rezultate: a germinat performanțe de care nu el avea să se bucure, lansând în prima divizie niște fotbaliști anonimi, unii groaznic de cruzi: Cămătaru (16 ani și jumătate la debut), Lung (18 ani fără un pic), Crișan (19 ani).
Cu Constantin Cernăianu pe bancă în al cincilea campionat consecutiv! Record neegalat de niciun antrenor alUniversității. Asta a fost ediția 1975-76. Locul 6 în campionat, eliminată în semifinalele Cupei de Dunărea CSU Galați, divizionară B. Balaci nu a jucat în acest meci pentru că la data respectivă avea programată nunta. Așa a fost liuță, precoce: a debutat la 17 ani neîmpliniți, s-a însurat la 20 fără câteva luni.
După 5 campionate din prima până în ultima etapă pe banca Universității, Constantin Cernăianu i-a cedat locul lui Constantin Teașcă.