Redacția ȘTIRI CRAIOVA vine cu o știre bombă: „Înaltpresfințul (ÎPS) Irineu, mitropolitul Olteniei, s-a adresat instanței nemulțumit fiind de temeiul în care procurorii DNA au clasat un dosar în care au cercetat contracte derulate cu fonduri europene de către Arhiepiscopia Craiovei. El cere schimbarea unei litere de lege în baza căreia DNA a dat soluţie de neurmărire/netrimitere în judecată (art.340 NCPP)”.
Termenul de judecată (al treilea stabilit de instanță în acest dosar) este stabilit pentru luni, 4 noiembrie 2024. Mitropolitul Olteniei a atacat ordonanța de clasare pe care procurorul DNA a dat-o la sfârșitul anului 2023. Procurorul de caz a clasat speța în temeiul articolului 16, alineatul 1, literele b și f. din Cod Procedură Penală, care spune că acţiunea penală nu poate fi pusă în mişcare, iar când a fost pusă în mişcare nu mai poate fi exercitată dacă: b) fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege; f) a intervenit amnistia sau prescripţia, decesul suspectului ori al inculpatului persoană fizică sau s-a dispus radierea suspectului ori inculpatului persoană juridică.
Mitropolitul Irineu (Ion) Popa a atacat ordonanța la procurorul-șef al DNA, dar acesta a respins acțiunea mitropolitului. În consecință, Irineu s-a adresat instanței.
Colegii de la publcația Indiscret, informau, în 2016, că procurorii DNA – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au ridicat de la Mitropolia Olteniei mai multe documente în temeiul unei adrese primită de Arhiepiscopia Craiovei de la DNA prin care se solicitau mai multe documente privitoare la investiţiile cu bani europeni derulate în cadrul eparhiei (lucrări de reabilitare ale unor biserici sau clădiri aparţinând Arhiepiscopiei Craiovei, potrivit jurnaliștilor de la Indiscret).
Intimați în dosarul nr. 755/54/2024 înregistrat la Curtea de Apel Craiova sunt Arhiepiscopia Craiovei, Agenția de Dezvoltare Regională S-V Oltenia, Agenția de Dezvoltare Regională București-Ilfov și Virgil Profeanu, om de afaceri care deține firma VP Holding.
În dosarul care se judecă la Curtea de Apel Craiova, mitropolitul Olteniei solicită schimbarea temeiului de clasare a dosarului penal instrumentat de DNA cu art. 16 alin.1 lit. a din Codul de Procedură Penală, care prevede că ”fapta nu există”.
Ziua de luni, 4 noiembrie 2024, va fi o zi interesantă. Instanța va decide dacă faptele penale cercetate în dosarul DNA clasat după aproape 10 ani de la începerea anchetei (prin prescriere) au existat sau nu au existat…
…to be or not to be!