Facebook e noul Dumnezeu. Calmaţi-vă, vechiul Dumnezeu nu era nici el prea breaz, era televizorul. Acum, e social media. Nu eşti pe Facebook, nu exişti. Nu eşti pe Facebook, nu câştigi alegerile la preşedinţie. Nu eşti pe Facebook, mă-ta-i comunistă şi tac-tu beţiv.
Facebook e un loc public, a decis justiţia. Un spaţiu în care se pot comite infracţiuni ori contravenţii: ameninţări, insulte, calomnii. Într-o zi, poate, Constituţia o să garanteze dreptul cetăţeanului la Facebook, aşa cum într-unele state mai dezmorţite ale Europei garantează deja dreptul de acces la internet.
Dar haideţi să scurtăm bălăriile şi să trecem la subiect:
Primăria Craiova are un cont de Facebook. Cu insemne oficiale şi cu peste 5000 de likeuri. Primăria Craiova – organizaţie guvernamentală, aşa scrie pe el. Probabil că Facebookul nu e chiar atât de bine pus la punct cu legile administraţiei publice, aşa că n-are o rubrică specială pentru „organe executive ale consiliilor locale”. Trecem peste.
Cam aşa arată, de la mine de pe laptop:
Când te uiţi pe contul de FB al Primăriei, poţi observa cu uşurinţă două chestii: primăriţa Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, e printre cei care apreciaza pagina. Pagina însă nu prea pare s-o aprecieze pe Lia Olguţa Vasilescu. Majoritatea postărilor pe peretele „oficial” al Primăriei Craiova sunt articole de presă care critică activitatea Primăriei.
De exemplu:
Sau:
Sau:
Hai, că ne-am plictisit. Aţi înţeles ideea.
Ai crede mai degrabă că pagina oficială a Primăriei e o rampă de promovare pentru gds.ro. Doar că Gazeta de Sud n-are nicio treabă.
Ce s-a întâmplat, de fapt? Păi, să vedem:
Până să piardă alegerile, fostul primar, Antonie Solomon, alături de echipa lui de consilieri, a lucrat foarte bine cu câţiva băieţi pricepuţi în ale internetului. Pe unii dintre ei s-ar putea să-i şi cunoaşteţi, sunt cei care administrază craiovaforum. Pe alţii s-ar putea să nu-i cunoaşteţi. Aşa că, atunci când a intrat în epoca Facebookului, Primăria Craiova şi-a lăsat contul şi parolele în mâinile acestor băieţi pricepuţi.
Doar că, la un moment dat, Antonie Solomon a pierdut alegerile. Iar Olguţa Vasilescu avea în jurul ei alţi băieţi pricepuţi în ale internetului. Şi pe ei s-ar putea să-i cunoaşteţi, sunt cei care administrează micapi.ro, un site oarecum concurent cu craiovaforum.
De aici, nu greu de intuit: băieţii din jurul lui Solomon nu s-au prea înţeles cu băieţii din jurul Olguţei. Şi, de aici, numai probleme.
Una dintre ele e că primăria şi-a făcut un site nou, dar n-a primit parolele de acces la siteul vechi. Că vechii prestatori n-au vrut să le dea. Aşa că noul site are un index foarte ciudat: dacă dai click pe www.primariacraiova.ro, eşti redirecţionat către www.primariacraiova.ro/ro.primariacraiova.ro/, practic spre un alt domeniu, unde puteau fi puse noi user-name-uri şi noi parole de administrare. Dar asta este o altă poveste, pe care o s-o spunem altă dată.
Oricum, cu pagina de Facebook s-a întâmplat cam acelaşi lucru, doar că şi mai grav: omul care o administra încă de pe vremea lui Solomon n-a vrut nici în ruptul capului să dea mai departe contul şi parola.
Asta n-a fost de la bun început o problemă: până în campania electorală din noiembrie, pagina de facebook a „Primăriei” a funcţionat destul de prietenos, promovând activitatea instituţiei. Pe urmă, ceva s-a întâmplat. Pozele vesele cu evenimente culturale şi comunicatele inofensive privind restricţiile rutiere au fost încet-încet înlocuite cu împunsături din editie.ro sau gds.ro, critice la adresa Primăriei. Ce s-o fi întâmplat, ce-o fi cauzat schimbarea? Întrebări la care nu avem, deocamdată, un răspuns.
Omul se numeşte Andrei Buşe şi e administratorul firmei Bmobile SRL din Craiova. Bmobile a participat, în 2013, la licitaţia organizată de Primărie pentru administrarea siteului. Licitaţia s-a anulat, aşa că Andrei Buşe ar avea motive să fie supărat pe Primărie. Am încercat să-l sunăm pentru lămuriri, dar ne-a răspuns un robot în limba franceză.
Înainte de a ascunde parole şi de a face afaceri cu Primăria, Andrei Buşe şi Bmobile aveau nişte preocupări exact opuse: se ocupau cu decodări GSM. Lucrul cu parolele, se pare, creează deformări profesionale. Activitatea firmei a intrat în declin după 2012: ori decodarea GSM n-a mai avut succes, ori schimbarea petrecută la Primărie a tăiat câteva din sursele de venit ale întreprinderii.
Astea sunt însă alte probleme, care nu ţin de Facebook. Ce rămâne de văzut e cum va acţiona Primăria Craiova mai departe. Nu cu mult timp în urmă, într-o speţă asemănătoare, DNA a anunţat, într-un comunicat oficial, că pagina de facebook „oficială” a DNA nu are nici în clin, nici în mânecă, cu DNA. Iar în termenii şi condiţiile Facebook este interzis să creezi sau să utilizezi conturi cu identitate falsă.