Propaganda naționalist-legionară, anti-democratică și cu vizibile conexiuni putiniste, folosește din plin toate pârghiile oferite de Democrația pentru a cărei dispariție militează. Extremiștii au o prezență masivă în comunitatea noastră: pe rețelele de socializare, alături de conturile false controlate de Moscova, pe străzi, la proteste, în instituții de presă, ca invitați ori mai grav, ca jurnaliști etc. Altfel spus, extremismul a devenit, din păcate, o constantă a vieții noastre.
Orașul Craiova nu a fost scutit de prezența extremismului legionar. Vârful de lance al acestui fenomen antidemocratic este „vestitul” naționalist antisemit Marian Motocu.
Cum încearcă extremistul naționalist-legionar Marian Motocu să-și facă ONG prin interpuși
Despre acest personaj controversat și periculos, redacția Republica Oltenia a consemnat, la sfârșitul anului trecut, atât amenințările pe care le-a adresat profesorului de istorie și activistului civic Marcel Bartic (link), cât și coliziunea lui cu Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova (link), sub a cărui anchetă se află, într-un dosar penal care are ca obiect promovarea antisemitismului, utilizarea de simboluri fasciste, incitarea la ură și negarea Holocaustului.
Reamintim că Motocu a fost reținut în decembrie 2024, sub acuzația că a comis o serie de infracțiuni, între care promovarea de doctrine antisemite, incitarea la ură și discriminare, utilizarea de simboluri fasciste. Parchetul a dispus, la acel moment, inclusiv o percheziție la locuința acestuia din Craiova, unde au găsit obiecte folosite la săvârșirea infracțiunilor respective, precum și arme albe. Judecătorul de drepturi și libertăția dispus în data de 19 decembrie 2024, luarea măsurii arestului la domiciliu, pentru o perioadă de 30 de zile, pe numele lui Marian Motocu.

Naționalistul legionar Marian Motocu a intrat și în atenția Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”. Astfel, într-un document emis de Institut, anume „Raportul de monitorizare – mai 2023-aprilie 2024 – Antisemitismul în România înainte și după octombrie 2023”, Marian Motocu este prezentat ca fiind „un personaj care răspândește sistematic mesaje radical antisemite, instigatoare la ură împotriva evreilor.” Mai multe detalii despre analiza realizată de specialiștii Institutului „Elie Wiesel” cu privire la activitățile antisemite ale lui Motocu pot fi lecturate în articolul nostru (link).

În activitatea sa de răspândire a ideologiei naționalist-legionare și antisemite, extremistul Motocu nu s-a limitat doar la mesajele virulente promovate prin postări și „live”-uri în rețelele de socializare. El a încercat permanent să fie prezent la diferite proteste de stradă de inspirație naționalistă sau chiar să organizeze astfel de proteste. Totodată, Motocu a căutat să devină un fel de „simbol” al naționalismului legionar prin promovarea persoanei și acțiunilor sale în publicații marginale din zona periferică a legionarismului contemporan (platforme gen „incorectpolitic”, „comunitateaidentitara” etc.).
Defel întâmplător, Marian Motocu se regăsește printre susținătorii șarlatanului extremist Călin Georgescu, un alt vector al propagandei Rusiei lui Putin în România.
Problema principală a lui Motocu este însă lipsa de resurse, atât umane, cât mai ales, financiare.
Nu știm dacă din mintea lui ori eventual, din „laboratoarele” celor care încearcă să-l controleze și ghideze pe Motocu, a ieșit ideea înființării unei asociații sub denumirea de Asociația 41 pentru România, unde 41 ar fi o trimitere la numărul de județe pe care le are România, împărâțirea aceasta fiind stabilită de regimul comunist (sic!).
În ziua de 31 august 2023, la Judecătoria Craiova se deschide dosarul civil nr. 23444/215/2023, prin care se solicita acordarea personalității juridice pentru Asociația 41 pentru România. Instanța de judecată nu a avut nevoie de prea mult timp pentru a înțelege implicațiile grave ale acordării personalității juridice pentru o grupare condusă de extremistul antisemit Marian Motocu, care se afla printre membri fondatori ai asociației (deși nu el a depus acțiunea în instanța civilă).
Astfel, la data de 23 octombrie 2023, instanța respinge cererea formulată, având în vedere, printre altele, și menționarea activității extremiste a lui Motocu în Rapoartele Institutului „Elie Wiesel”.
Evident, gruparea Motocu nu renunță și la data de 30 octombrie 2023, se declară apel care se judecă, în prezent, la Tribunalul Dolj.
De această dată, se pare că extremistul Motocu nu mai figurează printre membri fondatori ai asociației, o stratagemă ieftină, având în vedere că la apel se vor analiza argumentele aduse de instanța de la Judecătoria Craiova, între acestea cel mai important fiind cel legat de activitatea publică legionară și antisemită a lui Motocu. (link).
Adrian Robertin Dinu – un admirator al Mișcării Legionare și propagandist al Rusiei implicat în gruparea „41 pentru România”
Din sursele noastre, rezultă o probabilitate foarte mare ca acțiunea în instanță să fie consiliată, printre alții, și de avocatul Adrian Robertin Dinu, un alt personaj controversat din haznaua extremismului naționalist și cu conexiuni solide la Ambasada Federației Ruse de la București.
Jurnalista Oana Despa, de la „Europa Liberă România” (link), a dezvăluit că sigla grupării „41 pentru România” a fost înregistrată la OSIM, ca marcă înregistrată, de avocatul Adrian Robertin Dinu (fapt confirmat și de Motocu), ca reprezentant al Fundației „Centrul Româno-American”.
Sigla înregistrată la OSIM cuprinde elemente inspirate atât din simbolistica Mișcării Legionare („gardul de fier” stilizat), cât și din fantasmagoria dacopaților („lupul dacic tricolor”).

Conform „Europa Liberă România”, sigla ar urma să fie folosită pentru servicii „de educație, furnizarea de instruire, divertisment, activități sportive și culturale”, precum și pentru „servicii juridice, servicii de securitate (!) pentru protecția fizică a bunurilor materiale și a persoanelor, servicii personale și sociale prestate de terți pentru a satisface nevoile persoanelor.”

De menționat și faptul că Fundația „Centrul Româno-American” este înființată de foști generali de armată, anume: Constantin Săvoiu (fost general de brigadă și francmason cu grade înalte), Constantin Degeratu (fost general de armată și fost consilier de stat la Departamentul Securității Naționale din Administrația Prezidențială, sub mandatul lui Traian Băsescu.
În februarie 2023, Adrian Robertin Dinu, care ar deține funcția de președinte executiv al fundației respective, posta un mesaj amenințător pe Telegram, prin care glorifica, indirect, Rusia lui Putin:
„Acum 3 ani scriam pe Facebook că „a început” (PLANUL), „lumea nu va mai fi la fel ” șamd. Azi vă zic la fel, din ambasada Rusiei…ORi Ei, ORi NOi.”
Asociația „41 pentru România” s-a constituit inițial ca un așa-zis „grup de inițiativă Mișcarea Naționalistă 41 pentru România”. Pe fostul site al grupului – site care în prezent este dezactivat – găsim „Apelul Mișcării Naționaliste 41 pentru România: Către naționaliștii români de pretutindeni”, o mâzgălitură incoerentă în care sunt folosite simbolistica și expresiile specifice extremismului naționalist: „deșteptarea românilor”, „revitalizarea spiritului strămoșesc”, drepturi istorice legitime conferite de pământ, patrie, drapel și sângele vărsat” etc.
Rezultă limpede că înființarea „Asociației 41 pentru România” reprezintă o etapă importantă în extinderea și radicalizarea grupării legionare și antisemite pe care extremistul Marian Motocu încearcă să o dezvolte la Craiova și în țară. O asociație de care se pare că au fost și sunt interesați indivizi dubioși cu puternice legături la Ambasada Rusiei…
În situația în care se va obține personalitatea juridică pentru asociație, următorul pas va fi înscrierea oficială a lui Motocu în asociație și alegerea lui ca Președinte al asociației.
Rămâne însă de văzut dacă instanța de judecată de la Tribunalul Dolj va accepta oficializarea grupării extremiste, naționalist-legionare și antisemite a lui Marian Motocu.