Mișcarea Liberală l-a aruncat în lupta pentru Primăria Craiova pe politicianul numit mai sus, care ne-a trimis răspunsurile pentru întrebările de mai jos.
Care este cel mai important lucru pe care, devenind primar, sunteți sigur că l-ați putea face pentru Craiova într-un mandat?
Redarea speranței. Normalitatea. Altfel, sunt multe de făcut și toate sunt importante.
Ați câștigat alegerile! Dintre candidații pe care i-ați învins, l-ați pune vice pe vreunul?
Viceprimarul nu este pus de primar ci de consiliul local în urma negocierilor post-alegeri. Sper că Mișcarea Liberală va obține un rezultat suficient de bun că să avem un cuvânt de spus. Iar dacă va trebui să aleg pe unul dintre cei învinși, aș opta pentru Lia Olguța Vasilescu. În felul acesta va putea să vadă îndeaproape cum se conduce un oraș de talia Craiovei.
Vă sună un prieten care nu cunoaște Craiova, are de petrecut o zi liberă în acest oraș și vă cere sfatul. Ce sfat îi dați?
Dacă ar fi o zi de meci, l-aș duce la stadion. Dacă nu, l-aș plimba din Valea Vlăicii până în piața din fața Prefecturii și i-aș vorbi despre cele mai frumoase clădiri pe care le are Craiova. Nu aș uita să-i spun că pe la o-mie-șapte-sute-și-ceva, orașul nostru a fost și capitala țării, că Bucureștiul era sub ocupație. Iar pe seară am merge pe dealul de la Bucovăț să vedem luminile orașului. Este o priveliște deosebită.
Un primar al Craiovei cu mandate multe și scurte, Nicolae Romanescu, a spus: „Craiova e orașul tâmpiților solemni“. Care dintre oficialitățile urbei credeți că ilustrează cel mai bine această vorbă?
Tâmpiți au fost și înainte și după Romanescu. Unii sunt conștienți de asta și stau acasă. Alții sunt solemni și pretind să conducă orașul și țara. Dar asta se întâmplă peste tot, nu doar în Craiova.
În Craiova există străzile Gheorghe Chițu, Nicolae Romanescu, Emanoil Chinezu. Dac-ați deveni și dumneavoastră primar, precum cei de mai sus, ce stradă actuală a orașului ați prefera să vă poarte peste un secol numele?
Nu toți foștii primari ai Craiovei au o stradă dedicată, iar dacă ar fi după mine, aș prefera să fac parte din această categorie. Sau decât să am numele pe una din străzile Craiovei, m-aș bucura să am parte și de al doilea mandat. În opt ani se pot face mai multe lucruri bune decât în patru.
Dacă peștișorul de aur v-ar oferi posibilitatea să eliminați unul dintre contracandidați din competiție, pe cine ați alege?
Instituția „peștișorului de aur” este destul de înșelătoare. Știți bine că lucrurile se termină prost pentru cel care intră în atenția sa. Prin urmare, i-aș propune peștișorului să meargă la DNA și să ia de la doamna Kovesi o jumătate de normă cu aplicație doar pe Craiova.
În 2013-2014, două echipe de fotbal ale Craiovei au fost adversare în Diviza B. Ați ținut cu CS Universitatea sau cu FC Universitatea?
A fost o vreme când două echipe din Craiova erau adversare în divizia A ! Mai țineți minte sferturile de finală din cupa României când a bătut Universitatea pe Electroputere ? Nu mai știu anul … În orice caz, Craiova are un potențial uriaș în fotbal. M-ar bucura să fim din nou în stare să-l folosim !
Fără să dați pe Google, știți cine a fost primul primar al Craiovei?
Am văzut că Pavel Badea crede că primul primar ar fi fost Gheorghe Chițu. Înseamnă că a dat pe Google, pentru că așa scrie acolo. În realitate, Gheorghe Chițu a fost primul primar de după Unirea Mică. Înaintea lui au mai fost și alții că doar nu era să stea Craiova necondusă. Pe atunci, se alegeau reprezentanții pe bresle și pe categorii sociale și alcătuiau „sfatul orașului” un consiliu local cum i-am spune astăzi. De exemplu, Gheorghe Bibescu și Barbu Știrbei erau mereu propuși de marii proprietari să facă parte din acest organism, iar prefectul județului, chiar dacă era reprezentantul guvernului, era nevoit să țină seama de această adunare considerată a fi legitimă.