Amza Pellea a murit în urmă cu 36 de ani, în ziua de 12 decembrie 1983. Ca absolvent al facultății de profil la București, a primit repartiție în 1956 la Teatrul Național din Craiova, care funcționa unde e azi Opera Română, în clădirea Colegiului „Carol I“. A jucat la Craiova până în 1959 și e, fără dubii, cel mai cunoscut actor oltean din toate timpurile. În 1973, a revenit la Craiova, ca director al Teatrului Național, și a stat în funcție un an și jumătate. În acea perioadă, Teatrul s-a mutat în clădirea actuală.
Căutând noi pe Google, am aflat ceea ce nu era deloc greu: că-n Craiova există strada Amza Pellea. Mult mai greu ne-a fost s-o găsim fizic; ba chiar imposibil. La capătul sudic al străzii Arieș, făcând legătura între General Dragalina și Caracal. Ceea ce seamănă a fi o stradă, pe lângă vechiul rond din interscție, nu poartă nicăieri nicio plăcuță.
Am scotocit pe harta electronică. Da, asta e strada Amza Pellea, apare în imaginea de mai jos aproape în întregime. Pe ea se află amplasată, vizavi de rond, o stație de autobuz. Dacă ar fi să oprească simultan trei asemenea vehicule, nu le-ar ajunge strada toată.
Pentru identitatea unui oraș, nu strică să-și aducă în față personalitățile. Știți cum se cheamă strada aia care dă în Cuza, chiar în Teatrul la care a jucat și pe care l-a condus Amza? Panait Mușoiu. Dacă întrebi o sută de craioveni care au treabă cu zona, cum ar fi clienții multelor localuri de pe Panait Mușoiu, cine-a fost Panait Mușoiu, n-ar ști nici a zecea parte dintr-un client. Știe Wikipedia: „Panait Mușoiu (n. 18 noiembrie 1864, Roman – d. 16 noiembrie 1944, București) a fost un anarhist și ideolog socialist român, redactor și publicist, autor al primei traduceri românești a Manifestului Partidului Comunist de Karl Marx și Friedrich Engels, propagator al ideilor marxiste în România.“
Înțelegem că edilii au botezat o ulicioraă Amza Pellea astfel încât să pună cât mai puțini cetățeni pe drumuri cu schimbarea adresei: au pus doar locatarii a două case. Dar măcar o plăcuță pe zidul ăla sau pe gard, măcar un indicator la capătul importantei străzi Arieș… Apropo, Arieș e un râu transilvănean care n-a trecut prin Craiova nici măcar petru câțiva ani, ca Amza.