Ce ți-e scris în certificatul de naștere în frunte ți-e pus. Candidații la primării ajung însă de cele mai multe ori în fruntea obștii duși de un electorat care nu știe să citească-n stele, în tarot, în bobi, ba unii votanți nu știu să citească și punct. Pentru cei care totuși cunosc cititul clasic, i-am solicitat astrologului să disece datele de identitate ale pretendenților la Primăria Craiova.
Practicant al magiei ceremoniale și inițiat în discipline mistice orientale, Christian Ene e proprietarul saitului Club Mistic și îl mai întâlnim ca Astrologer and Tarot Reader la un sait prestigios, sau cel puțin britanic: tarot-astrology.co.uk. E un ocultist onest, măcar în lucrarea de față, el neexercitându-și dreptul de vot la Craiova, ci la Oradea.
Arthur Nicolae (Andrițoi)
Arthur e un nume celtic, provenind din combinația a doi termeni, dintre care unul înseamnă urs, iar celălalt om. Deci un om puternic precum un urs. Pe regele Arthur îl știe toată lumea, cu masa lui rotundă și căutarea Graalului. Rămânem de aici cu ideea că e un nume demn de un rege.
Nicolae vine din greacă și înseamnă „victoria oamenilor“. Sfântul care a făcut celebru numele e protectorul copiilor și le aduce cadouri tuturor celor cuminți, pe 6 decembrie. Celor mai puțin cuminți, le aduce nuielușe. Zău dacă nu aș vota Andrițoiu, dacă m-aș lua după prenume! După altceva nici nu prea am cum, că omul are aceeași notorietate ca și partidul care-l susține!
Pavel (Badea)
Pavel e un nume cu o rezonanță biblică mai conturată chiar decât cea a lui Ilie, el fiind autorul celor mai multe cărți din Vechiul Testament și persoana cu merite fundamentale în conturarea noii religii nu numai printre evrei, ci și printre celelalte popoare. Varianta latină a numelui este Paulus, ceea ce înseamnă umil sau mic. E vorba însă de umilința sau smerenia creștină, care e o virtute lăudată de însuși Iisus, nu un defect: „Fiindcă oricine se înalță pe sine se va smeri, iar cel ce se smereşte pe sine se va înălța“. Deci, ca să fie în acord cu propriul nume, Pavel trebuie să se smerească. Și atunci va fi înălțat.
Dan Horațiu (Buzatu)
Dan este o prescurtare a ebraicului Daniel, care înseamnă, aproximativ „Domnul este judecătorul meu“. Ceea ce e de bine, judecata divină fiind, de departe, preferabilă celei într-un proces pământesc, fie el civil sau penal. În contextul tulbure al justiției actuale, dă bine să ai un politician care e judecat doar de Dumnezeu. Cu amendamentul că și numele ăsta e un pic ciuntit: Dan nu e un diminutiv, dar e o prescurtare, adică tot ăl drac, omul nu poate folosi 100 % energia propriului nume.
Horațiu vine direct de la strămoșii romani, mai precis de la „hora“, legat de ore și de anotimpuri, ceea ce îl face pe purtătorul numelui un păstrător al timpului. S-ar traduce asta că Horațiu are tot timpul la dispoziție să fie primar, nu e neapărat nevoie să se grăbească.
Dan Adrian (Cherciu)
Despre Dan am aflat deja ceva, de la celălalt Dan care candidează. Rămâne ca ei doi să se bată pe avantajele aceluiași nume, după cum se bat și pe un electorat asemănător.
Adrian e mai latin decât orice alt nume, deoarece cuprinde o indicație geografică: locuitor al Hadriei, un vechi oraș de la Marea Adriatică. Hadrian a fost un împărat roman care a reorganizat provincia Dacia și a întemeiat ceva orașe pe aici, deci s-ar zice că e o tradiție veche și bună pentru conducătorii cu acest nume, la români.
Mircea Vasile (Năstase)
Uite că avem și un candidat cu un nume pur slav: Mircea vine de la cuvântul slavon „mir“, care înseamnă „pace“. Deci, un pacifist adept al bunei-înțelegeri. Al consensului, cum ar fi spus un alt conducător român cu simpatii slave pronunțate.
Vasile vine de la greci, unde „basileios“ însemna „regal“. Deci, vorbim despre un alt candidat dacă nu cu sânge, măcar cu nume albastru, alături de celticul Arthur.
Ionel (Pană)
Ionel vine de la Ioan, care vine de la grecescul Ioannes, care în latină devenise Iohannes. Poate omul a greșit ușa la depunerea dosarelor și era mai potrivit la Cotroceni. Ioan înseamnă că Domnul e milostiv și bun cu noi. Numai că Ionel e un diminutiv demn mai degrabă de Caragiale, așa că lucrurile se mai diluează puțin, când vine vorba de bunătate.
Lia Olguța (Vasilescu)
Olga are o origine extrem de promițătoare, când vine vorba de un primar: provine din norvegianul „heilagr“, care înseamnă „prosperitate“ și care a dat, în limbile nordice, numele Helga. De la nordici l-au preluat rușii, care l-au modificat în Olga. Iar românii i-au adăugat și varianta diminutivală: Olguța e o Olga mai mică, ceea ce poate însemna tot prosperitate, dar nu cât să dea peste. Așa, mai moderată.
Lia este, cel mai probabil, o deformare a numelui Ilie, în variantă feminină. Este vorba de profetul din Vechiul Testament, a cărui importanță e subliniată de faptul că e singurul sfânt care nu a murit, ca toți oamenii, ci s-a ridicat la ceruri, de viu, într-un car de foc. Trecând peste întrebările referitoare la tehnologia utilizată de arhanghelii Domnului, Ilie – Elyahu din Biblie însemna ceva de genul „Dumnezeu este Domnul Meu“. Aceeași idee din mesajul pe care îl putem vedea pe dolarii americani: „In God We Trust“. Deci, dincolo de credință, ajungem iar la prosperitate – numai că una mică, deoarece primărița poartă un nume diminutival, foarte potrivit când ai până-n 10 ani, dar care te face mai greu de luat în serios după aceea.
Christian Ene