Pe Daniel Cîrjan, PNL Mehedinți l-a aruncat în lupta pentru Primăria Severin în numele păpușarilor din sânul său, deloc puțini la număr. Și totuși, de ce pe Cîrjan? Pentru că niscaiva politicieni mai mult sau mai puțin controversați, alții, traseiști în goana după ciolan, și alte personaje din urbe, toți vopsiți în galben-albastru, aveau nevoie de o Albă ca Zăpada pentru alegerile locale.
Datorită tinereții candidatului și trecutului relativ curat în politica mehedințeană, sforarii speră ca alegătorii să nu se aplece asupra CV-urilor lor mânjite. Așa că le dăm noi o mână de ajutor severinenilor să-și amintească de ei atunci când le vor vedea numele pe listele PNL de la Consiliul Local Severin și Consiliul Județean Mehedinți. Și o să trecem repede peste candidatul Cîrjan – onest și integru (chiar și așa, Daniele, cum e cu soția angajată la Primărei la scurt timp după ce te-ai instalat viceprimar?) – de al cărui nume nu se lipește vreo realizare notabilă în Severin. Cât despre promisiunile de peste mandatul de vice, l-am întreba politicos, nu cum au făcut zilele trecute severinenii din Schela: Cum rămâne, Daniele, cu repararea Bulevardului Virciorova? Îți mai amintești: „Fac eu, dreg eu! Mă ocup eu cu Liviu (n.r. – Nicolicea)”. Minciuni, Daniele, ți-au spus-o alegătorii, arătându-ți cu degetul obrazul și gropile din asfalt care stau să le înghită mașinile.
Păpușarul șef
Acum să revenim la păpușarii care-l văd pe Daniel Cîrjan primar al Severinului. De departe, păpușarul șef este Virgil Popescu, președintele PNL Mehedinți, zis Gălăgie Junior, devenit din țărănist pur sânge mare liberal de județ.
Una din cele mai mari pete de pe CV-ul acestuia o reprezintă scandalul de corupție din 2001, când Popescu a fost reținut pentru 24 de ore. Atunci, din postura de director al filialei Mehedinți a Petrom, Popescu a avut probleme cu legea, fiind reținut de procurorii anticorupție sub acuzația de fals, uz de fals, șantaj și delapidare. Motivul: achiziționarea pentru companie a unui teren la un preț mult mai mare decât valoarea pieței. La vremea respectivă, presa a scris despre o gaură de două miliarde de lei vechi pe care Popescu a dat-o Petromului prin intermediul unor societăți comerciale ale unor prieteni, prin cumpărarea unui teren de 2,5 miliarde de lei vechi, deși prețul inițial era de doar 500 de milioane. Tot presa vremii nota și faptul că una dintre firmele implicate de Popescu în această afacere a modernizat și benzinăriile Petrom din județ, la prețuri supraevaluate, de două, trei ori mai mari. Deși reținut pentru o noapte, scandalul a rămas fără urmări pentru Popescu, el preferând să facă un pas înapoi, reluându-și cariera la Universitatea din Craiova, acolo unde profesează și acum.
La câteva saptămâni de la reținerea sa, în martie 2001, actualul păpușar șef din PNL era acuzat de șantaj de către un fost membru PNȚCD, Aurel Panait. Cel din urmă înființase, împreună cu un asociat, Nicolae Micșoniu, firma de pază Vigilent Security SRL. Potrivit celor declarate de Panait, acesta a fost contactat de directorul Petrom, care i-a cerut să renunțe la afacere în favoarea asociatului său, amenințându-l că, în caz contrar, îl va „termina”.
Popescule, ai avere, nu glumă!
Trecerea timpului a lăsat în urmă probleme lui Virgil Popescu, acesta având grijă de imaginea sa de politician și mai ales de averea sa, una deloc de neglijat. Dacă între timp nu a crescut, conform ultimei declarații de avere (dată în calitate de vicepreședinte al ANRP), când vine vorba de terenuri deținute, Popescu ar face invidios orice latifundiar. Președintele liberalilor din Mehedinți deține, în mare parte împreună cu soția, nu mai puțin de 6 proprietăți, terenuri situate în județ care însumează 52.000 mp. De de parte, capitolele forte din declarația de avere a lui Popescu sunt: depozitele bancare, în număr de 11 (atât în lei, cât și în valută), dar mai ales acțiunile la 18 societăți. Cât despre banii pe care îi aduce în casă, Virgil Popescu este conferențiar universitar doctor la Universitatea din Craiova, Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, de unde a încasat peste 4.000 de lei lunar. Însă grosul banilor a venit de la Fundația Tinerilor Manageri, 5.300 de lei pe lună.
Nota redacției & nota bene: Din schema de mai sus, aia pe galben, n-au eșit la număr 8 păpușari, cum spune titlul, ci doar jumătate. Stați pe-aproape, vor mai ieși!