de Irina Busuioc
Mexicanii făcură alianţă cu egipetenii, macedonenii cu turcii şi cuceriră deopotrivă Bănia. S-a întâmplat sâmbătă în holul central al Universității din Craiova, unde a avut loc a doua ediție a evenimentului „Craiova Multicultural Day”. O zi în care multe culturi, una mai diferită ca alta, s-au reunit într-un singur loc și și-au reprezentat ţările de provenienţă.
Dacă sâmbătă dimineaţa treceai prin holul Universităţii, poate primul stand la care te duceau pașii era cel al Macedoniei. Străjuit de trei tineri imbrăcați în port tradițional și o masă plină de plăcinte. Tifeneacul, o plăcintă cu decorație din cocă, ţi-ar fi făcut cu siguranţă ochi dulci. ,,Există în România de aproape 200 de ani. Este compusă din foi de clătite umplute cu cremă de dovleac. Este un produs dulce, e desert. Întotdeauna el se ornează sub formă de pachet, cred că reprezintă un cadou al stăbunilor noștri, de la care l-am primit prin tradiție. Vrem să-l menținem să-l cunoască tinerii, să știe că și-n urmă cu 200 de ani se dădeau cadouri frumoase”, spune Constantina Dumitrescu, președinta Asociației Macedonilor din România. Printre alte mâncăruri alese, curioșii se mai puteau delecta și cu ardeii umpluți macedoneni, plăcintă iute cu praz sau cu spanac. ,,Probabil că ați observat că plăcintele și pâinea noastră, în general, au un model spiralat. Acesta de fapt reprezintă soarele, fiindcă macedonenii se consideră copiii soarelui”, continuă ghidul culinar.
Meysun Kilig este voluntară în țara noastră și reprezintă Turcia. În timp ce servește pofticioșii cu baclavale ţine să precizeze: ,,Cultura noastră este cu mult diferită de a voastră”. La un alt stand, vecinii bulgari te îmbieă să guști câteva murături, iar moldovencele de peste Prut te ispitesc cu plăcinta cu brânză și cu vin roșu. Veniţi de peste mări şi ţări, mexicanii pun la bătaie celebrele „tamales” – rulouri din aluat de porumb umplute cu carne prăjită. De pui sau vită.
Nici standul coreenilor nu este de ocolit. Dana de la Asociația Interculturală Româno-Coreeană face reclamă la pliculețe felurite de ceai, de la cel de ciuperci la cel de ginseng roșu.
De pe masă nu lipsesc timbre poștale ce înfățișează artiști coreeni, dulciuri ,,Margaret’’ și spaghete coreeene negre cu sos de fasole. Dacă te uiți cu atenție, mai observi și cărți, reviste, mini-păpuși folk, stickere cu anime-uri. În dreapta ei, un bărbat îmbrăcat în kimono pregătește cerneala și hârtia pentru o demonstrație de caligrafie de la mama lui. Acesta plimbă cu atenţie pensula și pictează un nume românesc, la cerere: Florin.
Francofonii dau roata măsuţelor unde găsesc înșirate zeci de volume bune, semnate Eugen Ionesco, Léopold Sédar Senghor, Aimé Césaire sau Amin Maalouf. Claire Gobaille, lector francez în Universitate, e mai mult decât doritoare să răspundă la întrebări. În spatele ei, pe ecranul mic al unui televizor, rulează un concursl francez de karaoke din Canada.
În holul Universităţii sunt prezenţi şi iordanienii. Abdel Rahman este unul dintre ei și a ajuns în România printr-o bursă oferită studenților medicinişti, într-un schimb de cultură. „Noi suntem foarte cunoscuți datorită familliei noastre regale. Cât despre ţara noastră, avem mai multe zone turistice care se confundă în origini cu Imperiul Roman”, explică Abdel.
Se pare că egiptenii au standul mult mai bine echipat. Cum te aproprii, mirosul parfumurilor ,,Cleopatra” și ,,Ramses” îţi gâdilă nara. Papirusuri vândute cu 10 lei bucata și cărți de vizită cu scarabei și Sfinxul. Printre ele, se disting mărgelele maronii ale mătăniilor. Statueta micuță a unui zeu egiptean veghează, sfidătoare parcă, puștanii de școală primară care se înghesuie pe cămilele de pluș.
La un eventual stânga-mprejur, hop din nou coreeni! După ce vizitatorii s-au mai răsfirat, standul asiaticilor devine şi mai interesant. Partea dreapta a mesei e ocupată de cărți culinare, reviste adolescentine și stegulețe. Cutiuțe decorative de parfum, stickere și timbre poștale cu artiști coreeni îţi fac cu ochiul. În egală măsură îţi atrage atenţia și cartea de pe masa nigerienilor: ,,Constituția Republicii Federale Nigeria”. În imediata apropiere a fiecărui stand, atmosfera e întreținută de dansuri naţionale, fie ele indiene sau arabeşti, și filmulețe de prezentare a fiecărei țări.
Despre Craiova Multicultural Day
Evenimentul, ajuns la a doua ediţie, ține să promoveze tradițiile și culturile cetățenilor străini de pe teritoriul țării noastre. Alte ţări reprezentate au fost Afghanistan, Grecia, Polonia, Palestina, Siria, Serbia și Zimbabwe. Schimbul cultural a fost organizat de Centrul de Informare pentru Străini (CIS Craiova), în parteneriat cu Universitatea din Craiova și Asociaţia Interculturală Româno-Coreeană.