Din dreptul Teatrului Naţional, de pe A.I. Cuza, cum te duci spre sud, se face o stradă care, deşi scurtă, e printre cele mai bătute din Craiova de când cu conglomeratul de cârciumi din Centrul Vechi: Panait Muşoiu. Mai ales în ultimii ani, puhoaie de craioveni s-au îmbătat pe străduţa asta care nici treji nu ştiau ce denumire poartă şi mai ales ce bravuri a făcut persoana care i-a dat-o. Wikipedia ştie: Panait Mușoiu a fost un anarhist și ideolog socialist român, redactor și publicist, autor al primei traduceri românești a Manifestului Partidului Comunist de Karl Marx și Friedrich Engels, propagator al ideilor marxiste în România.

După ce-a pierdut puterea partidul mai sus pomenit, prin Craiova s-a mai schimbat una-alta. Spre exemplu, în continuarea străzii Panait Muşoiu venea strada Karl Marx. Traducătorul şedea în mod firesc lângă tradus. Namaifiind vrednic să-şi aibă numele pe plăcuţa albastră, Marx le-a lăsat locul cu forţa fraţilor Buzeşti. Dar marxist-engelsistul Panait Muşoiu a rămas bine mersi pe poziţie, chit că nici măcar n-a avut vreo treabă cu Craiova. Azi am aflat din ce motiv.
La 18 noiembrie 1953 s-a născut Antonie Aurică Solomon, iar la 18 noiembrie 1974, Lia Olguta Vasilescu. Ce au cei doi scorpioni în comun ştie toată lumea: Primăria Craiovei, chiar dacă nu simultan. Am dat căutare şi după alte celebrităţi care au scos primul gângurit la data cu pricina. Jean Claude Van Damme stâlceşte lumea în bătaie cu karatele lui doar în filme, iar Olguţa – doar în poveştile ei din ziarul Libertatea. La fel ca Ştefan Bănică junior, Aurică Solomon ştie să cânte. Plus că ambii joacă teatru neconvingător.
Dar cel mai tare dintre nativii zilei ne-a sărit in ochi Panait Muşoiu. Lasă că şi Olguţa, şi Aurică au aderat la partide anarhiste şi comuniste, dar când omul s-a născut în aceeaşi zi cu ei, chiar dac-au avut la dispoziţie un car de vreme să schimbe naiba numele ăla de stradă care oricum nu spune nimic nimănui, nu i-a lăsat inima s-o facă.