Fost Primar al Craiovei și actual consilier județean și vicepreședinte al Consiliului Județean Dolj, vestitul politician craiovean Antonie Solomon se manifestă, de ceva vreme, în rețelele de socializare, cu o oarecare severitate față de actualul Mitropolit al Olteniei, controversatul IPS Irineu Popa.
Într-o postare din 22 oct. 2021, prilejuită de moartea Episcopului Gurie al Devei și Hunedoarei – fost episcop-vicar în Mitropolia Olteniei – Antonie Solomon lansează un atac dur la adresa Patriarhului Daniel („Marele Alb”) și a Mitropolitului Irineu („Micul Negru”), pe care îi acuză că „în urma unui plan nesăbuit, “Marele Alb” și “Micul Negru” l-au gonit (pe PS Gurie) din Oltenia, pe care a iubit-o extraordinar și l-au trimis în Ardeal, la Deva, unde la început a suferit enorm”.
Prin cuvintele sale, Antonie Solomon readuce în prezent umbrele care au bântuit Mitropolia Olteniei în primii ani de domnie a lui IPS Irineu Popa ca mitropolit. La acel moment, au circulat zvonuri despre ce se întâmpla în structura administrativă mitropolitană. Foști lideri ai Sindicatului „Păstorul cel Bun” (necanonic și cu o activitate extrem de agresivă împotriva fostului mitropolit IPS Teofan) erau promovați de mitropolitul Irineu în funcții importante de conducere la Centrul Eparhial ori erau iertați de nereguli grave.
Proiectele culturale și mass-media inițiate de fostul mitropolit IPS Teofan erau desființate cu discreție și în ritm alert: publicația regională „Cetatea Creștină” era restrânsă la nivelul unei subredacții a Ziarului Lumina (și aceasta, dispărută, într-un final), postul de radio „Logos”, foarte bine înzestrat tehnic și cu echipă redacțională profesionistă coordonată magistral de preotul Marius Resceanu (specialist în mass-media), era desființat și înlocuit cu o subredacție a Radio Trinitas (la acest moment, aproape inexistentă), Adunarea Tinerilor Creștini Ortodocși din Oltenia era transformată treptat dintr-un for al tinerilor ortodocși din întreaga Oltenie, într-o activitate episodică, festivistă și fără prea mari efecte în pastorația tinerilor, Facultatea de Teologie din Craiova și Seminarul Teologic de la Mofleni erau supuse unor „reforme” a căror finalitate a fost preluarea conducerii acestor instituții teologice de oamenii loiali actualului Mitropolit Irineu etc.
O „reformă” asemănătoare a avut loc și în zona activității de filantropie și asistență socială a Mitropoliei Olteniei. Inițiativele sociale ale Mitropolitului Teofan au fost restructurate pe baza unui singur principiu – profitul financiar. Proiectele care au supraviețuit au fost transformate în zone de atragere a fondurilor europene, un lucru lăudabil, dacă destinația centrelor sociale înființate din bani europeni s-ar fi păstrat, peste timp. Din păcate, nu a fost așa. Dimpotrivă, în vreme ce majoritatea preoțimii din Arhiepiscopia Craiovei (Dolj și Gorj) se zbate în lipsuri – accentuate și de restricțiile impuse din cauza pandemiei Covid-19, în jurul Mitropolitului Irineu s-a format o prosperă castă de protejați. Republica Oltenia a publicat pe acest subiect -link-.
La finalul postării sale dedicată PS Gurie, Antonie Solomon lansează un mesaj plin de subînțelesuri: „Vlădica, mergi și te întâlnește cu Nestor Vornicescu, părintele tău spiritual, și să-i spui de răutatea celor care conduc biserica și a unor enoriași care fac parte din oastea răului.”
Supărarea Primarului Antonie Solomon pe Mitropolitul Irineu nu a trecut. Dimpotrivă, se pare că Antonie Solomon are multe să-i reproșeze actualului Mitropolit al Olteniei.
Într-o postare din 16 noiembrie 2021 (chiar de ziua de naștere a IPS Irineu), Antonie Solomon evocă o călătorie pe care a realizat-o la pe meleagurile hunedorene, la Prislop și apoi la Catedrala din Deva, unde s-a recules la mormântul fostului Episcop al Devei și Hunedoarei, PS Gurie.
Ceea ce a văzut în această catedrală, l-a tulburat pe fostul Primar al Craiovei, care mărturisește că: „Spre surprinderea mea, catedrala era plină, 90% tineri, care veneau cu autocare. Iată ce minune a făcut echipa de la Craiova, unde alături de Preasfințit, slujesc în interesul lui Dumnezeu și al oamenilor din zonă, Părintele Nestor și Părintele Gherontie, care au făcut minuni. La Craiova, catedrala e goală. Și îmi pun întrebarea: unde greșim noi, laicii și clerul din această zonă? Poate că mă aude cineva!”
Noi îi transmitem domnului Antonie Solomon că îi înțelegem supărarea, mai ales că avem acces probabil la același fond informativ pe chestiunea lucrurilor bizare și total necreștine care se petrec, de prea multă vreme, în Mitropolia Olteniei…
…și îi mai spunem că mesajele dânsului au fost cu siguranță auzite de cel mai puternic om din Mitropolia Olteniei: maica Mirian, sfătuitorul de taină al Mitropolitului Irineu Popa.
Probabil că domnul Antonie Solomon este deja pomenit în rugăciunile preacucernicei măicuțe.
///Sursa foto: Facebook și Agerpres