Stimate domnule ministru al energiei,
Stimate domnule ministru al agriculturii și dezvoltării rurale,
Evoluția nefavorabilă a tarifelor pentru gazele naturale și energia electrică a determinat efecte macroeconomice în lanț, atât cu privire la creșterea costurilor pentru fermieri și procesatori, cât și pentru industria chimică. În legătură cu acest ultim aspect, decizia Combinatului chimic Azomureș de a-și suspenda temporar producția ca urmare a costurilor foarte mari determinate de componentele energetice se manifestă ca o problemă de maximă importanță, cu impact asupra siguranței alimentare a României. Chiar și înainte de această decizie, prețurile îngrășămintelor chimice se majorase cu peste 250%, cost care se va reflecta în prețurile produselor agricole de anul viitor, dar și în reduceri substanțiale ale producției. Chiar dacă actuala criză energetică se manifestă la nivelul tuturor statelor membre ale Uniunii Europene, este foarte important ca Guvernul României să identifice măsuri rapide de reluare a producției naționale de îngrășăminte și de stabilizare/diminuare a prețurilor.
Având convingerea că veți dispune toate diligențele pentru a identifica măsuri de susținere a producției naționale de îngrășăminte, vă solicit următoarele precizări:
- Ce măsuri urgente aveți în vedere să adoptați pentru a susține reluarea producției la cel mai mare operator național, în condițiile în care fiecare zi de suspendare a activității înseamnă importuri suplimentare, la prețuri mai mari?
- Ce mecanismem aveți în vedere să implementați pe termen lung, astfel încât producția de gaze on și offshore să sprijine competitiv industria chimică națională, în special cea producătoare de îngrășăminte?
Solicit formularea răspunsului în scris.
Cu deosebită apreciere,
Nicolae GIUGEA
Deputat