De la sublim la ridicol n-a fost chiar un pas pentru U Craiova, au fost cinci. 3 înfrângeri și 2 egaluri în ultimele 5 partide. Lumea îi reproșează lui Cârțu jocul nespectaculos, bazat pe participare defensivă masivă și specularea greșelilor comise de adversari. Totuși, a avut Cârțu la dispoziție oameni de valoare în terenul advers? Nu el a alcătuit lotul, nu el a luat întotdeauna măsuri administrative. Clubul a transferat fotbaliști cu nemiluita și a adoptat o politică greu de înțeles privind promovarea lor.
- Din lotul pe care l-a avut în prima etapă din Liga 2, cu nici doi ani în urmă, Craiova mai păstrează actualmente doi fotbaliști: pe portarul Brac, care n-a jucat niciun minut în A sub Cârțu și Săndoi, și pe Sin, care n-a jucat niciun minut în A, ci doar câteva în meciul de Cupă cu Steaua. Cam greu de crezut că Sin, în 5 minute, ar fi putut să dea lovitura taman în acea partidă extraordinar de importantă.
- Mulți oameni pricepuți la fotbal și-au exprimat părerea că axul care i-a ajutat pe Cârțu și Săndoi să redreseze echipa a fost Bălgrădean – Brandan – Bawab, fotbaliști de care Jerry Gane nu beneficiase. Au fost trei transferuri reușite, numai că, până la ele, U Craiova a adus și a rulat o mulțime de jucători pe care i-a lăsat apoi să plece sau i-a scos din lot. Și vorbim inclusiv de fotbaliști în jurul a 30 de ani, cu experiență în prima ligă din România sau din alte țări: Oprița, Ionuț Stancu, Pleșan, Velcovici, Pătrașcu, Patriche, Ljubinkovici, Varga, Ferfelea, Curelea, Dănănae. Fluctuația asta a iscat disensiuni în colectiv și a urcat inutil fondul de salarii.
- ASA Târgu Mureș a făcut minuni cu niște fotbaliști de asemenea experimentați și trecuți de prima tinerețe. N’Doye, la 37 de ani, e unul dintre cei mai buni din campionat, Zicu, la 31, se situează în aceeași zonă. Poate că n-ar fi reușit U Craiova să aducă oamenii trecuți pe la CFR Cluj pe care ASA i-a luat (Stăncioiu, Sepsi, Voiculeț, Mureșan, Hora), dar N’Doye și Zicu i-ar fi putut fi la îndemână. Să nu uităm că, în B, Craiova s-a clasat pe locul unu, iar Târgu Mureș pe doi, Craiova având și o situație financiară mai bună. Craiova a și cumpărat fotbaliși, Târgu Mureș a mers doar pe mâna celor liberi de contract sau împrumutați.
- Varga n-a participat la pregătirea de vară, pentru ca în etapa a 6-a să apară pe teren, evident, neantrenat ca lumea și nerodat în colectiv. La Izvoranu, după promovare, clubul a renunțat, apoi l-a rechemat sub arme. Indecizia asta nu avea cum să nu se simtă la omogenitatea echipei. Dintre vedetele de la această oră ale ASA-ului, cele mai multe au jucat împreună din returul Diviziei B.
- Tinerii Cristi Ganea și Gorovei (care și-a rupt piciorul, la propriu, pentru echipă), după evoluții promițătoare în B, n-au primit șansa să arate ce pot în A. Din acest retur, Cristi Ganea joacă la FC Brașov. A marcat 2 goluri, mai mult decât au înscris pentru Craiova de la începutul campionatului Băluță, Ferfelea, Ivan (câte 1), Pleșan, Varga, Mateiu (0 goluri). În recentul meci U Craiova – FC Brașov, Ganea a tras două șuturi (periculoase) pe poartă. Toți fotbaliști Craiovei au tras tot două șuturi pe poartă.
- În pauza de iarnă din B, Craiova a luat un calup de fotbaliști străini doar de dragul de a-i pune la turism: Latinovici, Kitanovski, Tomici, Valskis, Vandelanoitte. Dintre ei, doar Valskis a jucat în A, cât un șchiop la o nuntă. Nici alte nume perindate pe la echipă nu mai spun nimic: Dragu, Dragalina, Dragisevici, Gado, Cârjă, Câju, Bardu, Precup, Irimia, Adrian Ionescu, Voinea, Vișan Crețu, Neacșa (adus după promovare).
- În B, fundașul central Pătrașcu a fost căpitan al echipei o perioadă. Acum, după mai multe meciuri în care a comis greșeli, fundașul central Frăsinescu a rămas în afara lotului. Când au venit la Craiova, după promovare, Frăsinescu și Kay nu erau mai bine cotați decât Pătrașcu, Patriche sau Ljubinkovici. Nu se știe dacă transferurile acestea au sporit valoarea apărării, dar sigur i-au erodat omogenitatea.
- Mateiu n-a crescut la Craiova față de cel din ediția trecută, de la Brașov, iar Băluță făcuse un sezon mult mai bun la Viitorul Constanța, motiv din care l-a și achiziționat U Craiova. La Viitorul, Băluță făcea ce știa el mai bine: ataca. La Craiova, Cârțu îi impune să participe și la defensivă. Statura nu-l ajută la recuperări și pressing, așa că își irosește energia în propriul teren, iar în apropierea porții adverse ajunge mai rar și deja vlăguit.
- Din campionatul următor, cu ambiția unei clasări care să-i permită ieșirea în Europa, U Craiova o să mai facă transferuri. Mai ales că, din câte se pare, prin regulament nu va mai avea voie să utilizeze mai mult de 2 sau3 fotbaliști extracomunitari în același timp (poți înlocui un extracomunitar cu un alt extracomunitar). Craiova a folosit, în retur, 5 titulari din afara UE: Acka, Brandan, Madson, Bawab și Rocha. Clubul va trebui să aducă fotbaliști români sau din țări ale Uniunii Europene, cum ar fi portughezii Teixaira și Geraldo. Și să învețe din pățaniile acestor doi ani în care a luat zeci de jucători de care nu s-a folosit mai deloc.