Printr-un act de mare curaj civic, membrii Consiliului Local al Municipiului Craiova au votat, cu o generoasă majoritate, joi, 26 mai 2022, acordarea titlului de „Cetățean de Onoare” regizorului britanic Declan Donnellan și partenerului său de viață, scenaristul britanic Nick Ormerod (pe numele real Nicholas Ronald Ormerod). Cei doi artiști de renume mondial formează un cunoscut cuplu gay și se numără printre promotorii drepturilor LGBT în lumea artistică.
Primăria Craiova reușește o premieră națională și istorică. Probabil că pentru prima oară în istoria României, un cuplu LGBT este onorat cu titlul de „Cetățean de Onoare” al unui oraș românesc pentru meritele deosebite în activitatea artistică și în promovarea culturii noastre locale.
Majoritatea membrilor Consiliului Local al Municipiului Craiova, precum și Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, reușesc prin acest demers să spargă barierele impuse de rigiditatea habotniciei religioase și să demonstreze că în comunitatea noastră, apartenența la o minoritate sexuală nu mai este considerată a fi motiv de discriminare.
Prin acordarea titului de „Cetățean de Onoare” celor doi artiști britanici, Craiova recunoaște în mod public contribuția deosebită pe care au avut-o la regizorul britanic Declan Donnellan și partenerul său de viață, scenaristul britanic Nicholas Ronald Ormerod, la promovarea vieții culturale a orașului nostru.
PSD Craiova – de la susținerea totală a Referendumului pentru Familie la recunoașterea meritelor artistice ale unor membri importanți ai comunității LGBT
În anul 2018, în zilele de 6 și 7 octombrie, la presiunea Bisericii Ortodoxe Române, a fost organizat Referendumul pentru Familie care viza modificarea definiției familiei în textul Constituției. Noua definiție propusă ar fi fost: „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie”. Deși puternic contestat de activiștii LGBT și de apărătorii societății deschise din România, acest referendum a beneficiat de sprijinul puternic al celor două mari partide din epocă: PSD și PNL.
La urne au fost chemați să voteze 18.279.011 de români. S-au prezentat 3.857.308 de votanți, reprezentând 21,10% din numărul persoanelor înscrise pe liste. Referendumul a fost un eșec răsunător pentru Biserica Ortodoxă Română și o victorie pentru comunitatea LGBT din România.
În prima zi de referendum, primarii PSD și echipele de activiști ai partidului au susținut intens activitatea preoților din parohii pentru mobilizarea votanților. Surprinzător însă, a doua zi de referendum, susținerea PSD s-a diminuat brust până la a înceta în majoritatea parohiilor.
În epocă, s-a vorbit despre o „trădare” comisă de PSD, la ordinul lui Liviu Dragnea, care ar fi fost solicitat insistent de liderii social-democrați europeni să renunțe la susținerea referendumului, considerat de cancelariile vest-europene ca fiind un demers anti-democratic, discriminatoriu și homofob.
La nivelul județului Dolj, coordonarea dintre PSD și Mitropolia Olteniei a fost realizată de o echipă formată din Mitropolitul Irineu, conferențiarul universitar (și membru al PSD Craiova) Iulian Mihai Constantinescu de la Facultatea de Teologie Craiova, consilierul local PSD Lucian Costin Dindirică și viceprimarul PSD Adrian Cosman.
Ar fi interesant de aflat ce gândesc acești „strategi” ai coordonării votului la Referendumul pentru Familie în Dolj și Craiova, despre acordarea titlului de „Cetățean de Onoare” al Craiovei celor doi mari artiști britanici, membri importanți ai comunității LGBT europene.
Va protesta Mitropolitul Irineu al Olteniei împotriva acestui demers firesc, în care apartenența la comunitatea LGBT a celor doi artiști britanici este irelevantă față de opera lor artistică? Va invoca Mitropolitul Irineu Canoanele și condamnarea de către Biserică a homosexualității și va cere Consiliului Local Craiova să retragă titlurile acordate? Sau Mitropolitul Irineu va da dovadă de deschidere către schimbările apărute în societatea românească post-decembristă și va păstra tăcerea pe acest subiect, acceptându-l tacit?
Întrebări identice se ridică și despre atitudinea celorlalți susținători ai Referendumului pentru Familie – teologul Iulian Mihai Constantinescu de la Facultatea de Teologie Craiova și politicienii PSD Lucian Costin Dindirică și Adrian Cosman (fost viceprimar al Craiovei).
Ce atitudine va avea conferențiarul universitar arhidiaconul Iulian Mihai Constantinescu față de acest eveniment? Cum va răspunde studenților săi, cărora le predă Dreptul Canonic, când va fi întrebat despre demersul european asumat de Primăria Craiova? Va face apel la Canoanele Bisericii și va „înfiera” inițiativa cu ardoarea cu care s-a implicat în desfășurarea Referendumului pentru Familie? Sau va face dovada că, plimbat fiind de partid pe la Parlamentul European, a reușit să-și asume valorile Uniunii Europene, inclusiv respectarea drepturilor LGBT?
Vor protesta public politicienii PSD Lucian Costin Dindirică și Adrian Cosman împotriva acestui demers asumat de partid, vor cere retragerea titlurilor acordate? Sau cei doi politicieni vor face dovada faptului că susținerea pe care au acordat-o controversatului Referendum pentru familie a fost o rătăcire de moment, ei fiind niște susținători loiali ai valorilor europene, între care drepturile și libertățile comunității LGBT ocupă un loc foarte important?
Sunt întrebări care cer un răspuns grabnic.
Frumoasa poveste de dragoste dintre Declan și Nick
Într-un articol publicat de INDEPENDENT, în ianuarie 1994, cu titlul „How We Met: Declan Donnellan and Nick Ormerod”, este relatată frumoasa poveste de dragoste dintre cei doi artiști.
Din articol, aflăm că regizorul de teatru Declan Donnellan s-a născut la Manchester (UK), în anul 1953. A studiat Dreptul la Universitatea Cambridge, iar în 1981 a înființat Compania de Teatru „Cheek by Jowl” împreună cu Nick Ormerod. La acel moment, cei doi locuiau împreună într-un apartament din Hampstead.
Scenaristul Nick Ormerod s-a născut la Londra, în anul 1951. A studiat Dreptul tot la Universitatea din Cambridge, a activat o vreme în avocatură și a urmat studii de scenografie. El este asociat cu Donnelan în Compania „Cheek by Jowl” și a asigură scenografia spectacolele realizate de Donnellan.
Declan Donnellan mărturisește în acest articol-interviu despre frumoasa și emoționanta poveste de dragoste care-l leagă de partenerul său de viață, Nick Ormerod:
„Era în 1972, la Cambridge. Nick și eu am participat la o repetiție pentru turneul european cu piesa Macbeth. Totul mi s-a părut totul de un farmec extraordinar.
Eu jucam cu rolul lui Lennox. Nick era într-un an mai mare și juca pe rolul celui de-al Doilea Ucigaș, cu un accent grozav de și cu un cuțit de plastic. (…) Era frig și el purta un pardesiu albastru și părea foarte măreț și cumva opulent.
„Background”-ul meu este de agricultor irlandez, în timp ce Nick fusese la Eton și părea foarte rece și distant, ceea ce era destul de ciudat. Am mers împreună la o cină cu meniu chinezesc Queens, a doua seară de repetiții și de atunci, am fost de nedespărțit.
Nu am devenit iubiți în turneu. Eram foarte confuzi cu privire la identitatea noastră de gen și nici nu am locuit împreună până când am părăsit Cambridge și ne-am mutat la Londra. Sunt oarecum iritat că spun asta, pentru că urăsc să par sentimental, dar chiar a fost dragoste la prima vedere între mine și Nick, și asta nu s-a schimbat.
Eu și Nick suntem norocoși că am găsit ceva ce putem face împreună: nu mi-ar plăcea să lucrez cu altcineva în afară de Nick. Noi doi nu am avut niciodată modele de urmat pentru relația noastră, așa că ne-am creat propriul model. Ideea că oamenii sunt căsătoriți, dar lucrează separat sau au conturi bancare separate, mi se pare ciudată și destul de plictisitoare. (…) Eu și Nick nu prea avem o relație profesională; nu avem niciodată întâlniri și nimic nu este niciodată în scris, ceea ce este spre disperarea oricui lucrează cu noi. Ideea de familie este importantă pentru mine. O piesă de teatru trebuie să se miște într-un fel și pentru asta am nevoie de o andocare emoțională, nu doar cu Nick, ci cu toți oamenii implicați. De obicei lucrăm în mișcare cu actorii, proiectând și regizând din mers.
Când am făcut pentru prima dată „Angels in America: A Gay Fantasia on National Themes”, Nick a avut decorul acasă, când ne-a vizitat regizorul Peter Brook. Peter a fost fascinat de decor, iar când a plecat, Nick s-a uitat la mine criminal, pentru că Peter petrecuse mai mult timp cu decorul creat de el decât petrecusem eu. Eu și Nick avem certurile noastre. Teatrul este doar un detaliu al vieții noastre, așa că este la fel de probabil să ne certăm despre un decor ca și despre accidentarea autoturismului. Mi se pare amuzantă ideea de a fi „profesionist”: este important să-ți improvizezi viața, să-ți iei munca în serios, dar nu și cariera.
Relația dintre mine și Nick este despre dragoste și angajament și despre prietenie. La fel ca majoritatea cuplurilor, suntem foarte asemănători, dar total diferiți la un nivel social frivol.
Eu sunt un irlandez catolic și Nick este un ateu englez. Eu vorbesc tot timpul și el este incredibil de tăcut: oamenii presupun că el se gândește la lucruri foarte profunde, în timp ce probabil că el se întreabă ce să mănânce la prânz. Este șocant de lipsit de tact și, când este beat, limba i se slăbește, ceea ce este foarte amuzant. Pare rece, dar este foarte cald și incredibil de decent, în timp ce eu am o dificultate rușinoasă în privința iertării. Mie îmi place să merg în străinătate, iar lui Nick nu, ceea ce este groaznic pentru el. Eu nu conduc, Nick conduce.
Dar marile noastre interese comune sunt toate cele „animale”: a mânca, a dormi, a râde, a fi indolent. Nu avem nevoie de spațiu separat. Îmi pot imagina cu ușurință că am putea renunța la teatru și am face ceva diferit, pentru că am preexistat ca un cuplu de multă vreme. Teatrul este probabil a doua dragoste din viața mea.”
Scenaristul Nicholas „Nick” Ronald Ormerod povestește despre iubirea dintre el și Declan, în termeni romantici:
„Am fost atras de căldura, de strălucirea și de farmecul lui Declan, precum și de felul său vorbăreț, pentru că eu nu am fost niciodată un mare vorbăreț. Ne-am potrivit imediat și de atunci am fost de nedespărțit. (…) Perioadele cu adevărat intense de muncă sunt stresante, așa că trebuie să ne asigurăm că avem pauze adecvate. Ne relaxăm în timpul repetițiilor mergând acasă, mâncând și privind la televizor. Eu gătesc, dar Declan e bucătarul, cel cu talent. Mergem împreună la teatru dacă știm că va fi bine, dar mai des la cinema, deoarece teatrul nu mai este fabulos în acest moment.
Chiar și în momentele cele mai stresante, nu m-am gândit niciodată că ar trebui să încetăm să lucrăm sau să trăim împreună: doar m-am gândit, hai să renunțăm la acest loc de muncă! Aproape funcționăm ca unul și nu ne place prea mult să fim despărțiți. Ne completăm foarte bine: el vorbește și eu tac; când eu sunt slab, el este puternic.”
Cum a fost acordat titlul de „Cetățean de Onoare” celor doi celebri artiști britanici
Prin adresa nr. 923/28.03.2022, sub semnătura managerului Alexandru Boureanu, Serviciul DRAMATURGIE din cadrul Teatrului Național „Marin Sorescu” propune Primarului Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, „acordarea titlului de Cetatean de Onoare al orasului Craiova pentru două personalități artistice de marcă internațională, legate de orasul nostru prin contribuția lor culturală de exceptie: regizorul de teatru Declan Donnellan și scenograful Nick Ormerod. Numele lor se leagă in mod exceptional de orasul Craiova, de unul dintre simbolurile culturale ale acestui spatiu, Festivalul International Shakespeare, unde antologicul spectacol Cum vä place, al companiei „Cheek by Jowl”, a deschis in 1994 prima edițe a acestui prestigios festival international de teatru din lume. Festivalul International Shakespeare a debutat la Craiova în 1994 si a fost initiat de Fundatia Shakespeare, avandu-1 ca director fondator pe Emil Boroghina, dup5 modelul marilor festivaluri internationale, precum cele din Edinburgh, Tokyo, Ierusalim sau Montreal.
Printre invitatii de marca prezenti la Festivalul International Shakespeare de la Craiova, chiar de la prima editie, au fost regizorul de teatru Declan Donnellan si scenograful Nick Ormerod, doi creatori de teatru cu merite exceptionale recunoscute chiar de Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii. In anul 2017 cei doi artisti au fost distinsi cu Ordinul Imperiului Britanic (OBE) in cadrul onorurilor de nastere a reginei.
„Cheek by Jowl” este compania internatională de teatru fondată de artistii Declan Donnellan si Nick Ormerod in 1981, una dintre cele mai influente companii de teatru din lume. Cheek by Jowl este si organizatie caritabila și una dintre organizatiile nationale de portofoliu ale Consiliului pentru Arte din Anglia si asociat artistic al Centrului Barbican din Londra. The Guardian scria despre compania de teatru „Cheek by Jowl” că a stabilit o reputație internatională pentru a aduce „viață proaspătă clasicilor, folosind performanțe intense și vii, precum un laser de lumina pentru a arde textul”. Shakespeare a fost intotdeauna in centrul repertoriului companiei Cheek by Jowl. De peste patru decenii, compania a fost invitath s Ii prezinte spectacolele in peste 400 de orase si 50 de țări din intreaga lume.
(…) In aceasta perioadă cei doi reputati artisti creează chiar pe scena Nationalului craiovean. Pe data de 15 martie 2022 la Teatrul National „Marin Sorescu” din Craiova au inceput repetitiile pentru productia spectacolului Oedip rege, de Sofocle, in regia lui Declan Donnellan, scenografia Nick Ormerod. Premiera va avea loc pe data de 6 mai 2022, urmată de reprezentatii zilnice ale spectacolului pang pe 12 mai 2022.
Pentru contributia valoroasă la dezvoltarea si diversificarea conceptelor metodelor de creatie teatrala, pentru implicarea constantă in editiile Festivalului International Shakespeare de la Craiova, pentru generozitatea cu care au dăruit experienta lor de-a lungul tuturor evenimentelor la care au fost invitați și pentru promovarea permanentă a Teatrului „Marin Sorescu” si a Festivalului international Shakespeare de la Craiova pe plan mondial, propunem acordarea titlului de Cetătean de Onoare al orasului Craiova acestor exemplari artisti, regizorului de teatru Declan Donnellan si scenografului Nick Ormerod.”
În temeiul acestei adrese, fiecare dintre cei doi candidați la titlul de „Cetățean de Onoare” al orașului nostru a primit câte un Raport de Avizare favorabil din partea Direcției Juridice, Asistență de Specialitate și Contencios Administrativ. Proiectele de Hotărâre a CL Craiova privind acordarea titlului au fost însoțite de câte un Raport de aprobare emis de Serviciul de Imagine al Primăriei Municipiului Craiova. Totodată, fiecare proiect de Hotărâre a CL Craiova a fost însoțit de un Referat de Aprobare emis tot de Serviciul de Imagine al Primăriei Municipiului Craiova.
În ședința Consiliului Local al Craiovei din data de 26 mai 2022, canidatura regizorului britanic Declan Donnellan a fost aprobată cu 21 de voturi PENTRU, 2 voturi ÎMPOTRIVĂ, 3 voturi ANULATE și 1 vot NUL. Candidatura partenerului său de viață, scenaristul britanic Nicholas Ronald Ormerod, a fost aprobată cu 22 de voturi PENTRU, 1 vot ÎMPOTRIVĂ, 3 voturi ANULATE și 1 vot NUL.
Nu se poate afirma că voturile împotrivă sau anulate sunt expresia unei atitudini homofobe pentru că nu avem certitudinea că membrii Consiliului Local Craiova au fost informați despre asumarea orientării LGBT de către cei doi mari artiști britanici.
Felicităm Consiliul Local Craiova pentru acest demers european și îi îndemnăm pe membrii comunității LGBT din Teatrul Național „Marin Sorescu”, din alte instituții de artă și cultură craiovene, din administrația locală care și-a asumat acest demers, din mediul universitar craiovean și din orice alte mici comunități ale orașului nostru să profite de eveniment și să-și afirme, curajos, drepturile și libertățile de care comunitatea LGBT beneficiază în Uniunea Europeană.
Afirmăm, în final, fără nicio ironie, ci, dimpotrivă, pe un ton cât mai serios posibil, că orașul Craiova devine de astăzi primul oraș din România post-decembristă care onorează doi mari artiști, membri ai comunității LGBT și marchează astfel, o mare victorie a normalității europene pe tărâmurile Olteniei!