de Luiza-Maria Cruceru
Poate ați observat afișele, ce e drept, lipite timid în Universitate sau pe alocuri pe străzile orașului Craiova, care spuneau ceva despre o zi a porților deschise. “Ce o fi însemnând?”, poate s-au întrebat unii dintre noi. Ei bine, înseamnă că pentru o zi (duminică, 12 octombrie) Muzeul Olteniei și-a deschis porțile tuturor persoanelor interesate, spre a le primi binevoitor și, mai ales, gratuit, pentru că acesta din urmă este cuvântul magic, nu-i așa?
Împreună cu simpaticii colegi din cadrul Erasmus Student Network Craiova (organizație studentească nou înființată), am profitat de ocazia de a face cunoscută istoria, tradițiile și cultura românească studenților străini ERASMUS care studiază la Universitatea din Craiova.
La Secția Științele Naturii ne-a primit o doamnă zâmbitoare care, spre bucuria tuturor, ne-a pus la dispoziție aparate audioghid atât în limba română, cât și în engleză pentru studenții noștri străini.
Am parcurs sălile muzeului însoțiți de tânărul voluntar în cadrul muzeului, plin de energie și mereu gata să ne ofere informații suplimentare. De la intrare, ne-a întâmpinat scheletul unui mamut încastrat în podea, găsit în localitatea Leu și având vârsta de aproximativ 1.6 milioane de ani. Nimeni nu pășea pe sticla ce îl protejează și studenții ocoleau locul în care osemintele cândva puternicului animal preistoric se odihnesc. Dar este de înțeles, ți-e și teamă să calci pe o asemenea istorie!
Apoi, te izbește imaginea colosală a fildeșilor mastodontului descoperit la Stoina, datând de peste 2 milione de ani. Un student din Spania exclamă impresionat de cele văzute: “Cine ar fi crezut că o să dau de oasele unui mastodont în România!”.
Am parcurs în continuare traseul prestabilit al muzeului, trecând prin peștera amenajată la etajul întâi și observând numeroasele animale și păsări fără viață, care ne priveau din spatele geamurilor muzeului. Păreau atât de reale…
Mergând mai departe, am ajuns în Planetariul de la ultimul etaj, unde am făcut o călătorie virtuală în Univers printre stele, constelaţii, planete şi asteroizi. Spectacolul de Planetariu a fost prezentat în engleză, dat fiind numărul majoritar al străinilor din sală, dar această alegere favorabilă a fost folositoare și celorlalți vizitatori care au ocupat scaunele rămase libere. Chiar înainte de începerea filmului, s-a auzit vocea unui băiețel care îi spunea tatălui: “Nu este nevoie să îmi traduci, vreau să încerc să înțeleg și eu ce spune în engleză!”
A urmat Muzeul de Istorie și Arheologie, unde studenții au văzut piese din tezaurul românesc de o mare valoare, precum monede și bijuterii de aur și de argint. Ne-au captat atenția ceasurile de aur aparţinând lui Gheorghe Chiţu, lui Alexandru şi Aristia Aman. După ce am vizitat și această secție a Muzeului Olteniei, studenții au putut afirma că România este o țară bogată.
Ultimul loc vizitat a fost Casa Băniei sau Secția de Etnografie. Chiar înainte să ajungem, le-am atras atenția colegilor străini că o să intrăm în cea mai veche construcție civilă din Craiova, ridicată la sfârșitul secolului al XV-lea. Aici studenții s-au familiarizat cu vechile tradiții românești, cu țăranul român care muncește cu destoinicie pe câmp și țăranca țesând la război sau lucrând la încondeierea ouălor. Mai apoi, am trecut printre covoarele și țesăturile oltenești, manechine înfățișând portul popular care i-au surprins pe străinii noștri, pentru că “nu vezi pe stradă oameni îmbrăcați așa”.