Miercuri, 18 Ianuarie 2023, începând cu ora 1100, la Căminul Cultural din satul Smârdan, comuna Ciupercenii Noi, județul Dolj, a avut loc Conferința de presă prilejuită de deschiderea oficială a proiectului „MedAcces+ GVR 2021 – Îmbunătățirea ACCESului la serviciile de asistență MEDicală pentru Grupurile Vulnerabile, inclusiv Romii, din comunele Ciupercenii Noi, Coșoveni, Coțofenii din Dos.”
Proiectul este implementat de un parteneriat format din Comunele Ciupercenii Noi (Promotor de Proiect – PP), Coșoveni (Partener 1 – P1), Coțofenii din Dos (Partener 2 – P2), toate din județul Dolj, Asociația C.R.O.N.O. – Centrul de Resurse pentru Organizațiile Non–profit din Oltenia (Partener 3 – P3) și partenerul din statele donatoare: Organizația Internațională pentru Democrație și Drepturile Omului/ International Organization for Democracy and Human Rights IODHR (IODHR-Norway), Partener Norvegian – PN.
Proiectul este finanțat prin Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European (S.E.E.) 2014 – 2021 și co-finanțat de Guvernul României prin Ministerul Sănătății, în cadrul Programului „Provocări în sănătatea publică la nivel european”, Apelul „Îmbunătățirea accesului la serviciile de sănătate în special pentru grupurile vulnerabile, inclusiv romi”.
Proiectul își propune creșterea calității și a accesului la servicii de sănătate de tip preventiv inclusiv prin investiții în infrastructura de sănătate în comunitățile locale Ciupercenii Noi, Coșoveni și Coțofenii din Dos pe durata a 20 luni. Beneficiari direcți vor fi 4.200 persoane aparținând Grupurilor Vulnerabile, inclusiv 820 romi, precum și a 30 reprezentanți ai personalului medico-sanitar (medici, asistente, personal auxiliar, mediatori sanitari, voluntari) din comunele Ciupercenii Noi, Coșoveni și Coțofenii din Dos pe durata a 20 luni.
Comuna Ciupercenii Noi este situată în partea Sud-Vestică a judeţului Dolj, în imediata vecinătate a Municipiului Calafat (în Vestul comunei), a fluviului Dunărea (în Sud), comuna Poiana Mare (în Nord). Sate componente: Ciupercenii Noi și Smârdan. Populația: 5.274 de locuitori (2011), dintre care majoritatea sunt români, dar întâlnim și o mică comunitate de romi.
Comuna Coșoveni este situată în partea central-estică a judeţului Dolj, de-o parte şi de alta a drumului European 70 şi a căii ferate Craiova-București, la 10 km Est de Municipiul Craiova şi la 40 km NV de Municipiul Caracal. Populația: 3.237 locuitori (2011), dintre care români (81,12%) și romi (14,49%). Sat component: Coșoveni.
Comuna Coțofenii din Dos este situată în partea central-estică a judeţului Dolj, în vecinătatea râului Jiu, a drumului European 70 (segmentul Craiova-Filiași) şi a căii ferate Craiova-Timișoara, la 15 km Vest de Municipiul Craiova şi la 20 km SE de orașul Filiași. Populația: 2.337 locuitori (2011), dintre care majoritatea sunt români, precum și o comunitate de romi. Sate componente: Coțofenii din Dos, Potmelțu și Mihăița.
Asociația C.R.O.N.O. – Centrul de Resurse pentru Organizațiile Non–profit din Oltenia este o organizație non-guvernamentală de tip centru regional de resurse înființat în mai 2004 cu scopul declarat de a susține dezvoltarea societății civile și a sectorul non-profit din Oltenia în cadrul unor programe și proiecte de interes comunitar la nivel local, regional, național și internațional.
Organizația Internațională pentru Democrație și Drepturile Omului/ International Organization for Democracy and Human Rights IODHR (IODHR-Norway) are drept misiune de a acționa pentru protecția și implementarea drepturilor tuturor categoriilor de oameni, pentru împuternicirea și asistarea acestora pentru punerea drepturilor în practică.
Pentru informații suplimentare, vă rugăm să folosiți următoarele date de contact:
Cătălin PASMAC, Manager Proiect, 0751/ 112834, catalinpasmac@yahoo.com;
Lucian ZULEANU, Coordonator campanii de informare, 0749/ 998858, zuleanulucian@gmail.com.